Ε-book, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό βιβλίο, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ταμπλέτες, e-Pub και Pdf αρχεία είναι οι λέξεις που προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στο λεξιλόγιο του βιβλίου μαζί με τις έννοιες και τα αντικείμενα που προσδιορίζουν. Τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και με αργούς ρυθμούς, όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία εμφανίζονται στην ελληνική αγορά ενώ παράλληλα η τάση της online προώθησης και γενικότερα αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρουν το Ιντερνετ και τα social media, για το βιβλίο και την έντυπη μορφή του, μετατρέπεται σε ρεύμα.
Το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και τα ψηφιακά και νέα μέσα κυκλώνουν παντοιοτρόπως τον κόσμο μας. Το ότι το e-book βέβαια κάνει σταθερά τα βήματά του προς την ενηλικίωση, έχοντας περάσει την εμβρυακή και νηπιακή πλέον ηλικία είναι η μια άποψη. Στον αντίποδα αυτής της παραδοχής τάσσονται οι υπέρμαχοι του παραδοσιακού ξεφυλλίσματος, υποστηρίζοντας πως οι αναγνώστες προτιμούν ακόμα την υφή της αφής…
Ρεπορτάζ : Νίκη Παπάζογλου
Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που το παραδοσιακό ξεφύλλισμα συναντά την τεχνολογία, με πρωτοπόρα και καινοτόμα πρόσμιξη, συνδυάζοντας τις αντικρουόμενες μέχρι σήμερα απόψεις, προσφέροντας δυνατότητες που δεν είχαμε σκεφτεί και εισάγοντας μας παράλληλα στον σύγχρονο και ελκυστικό κόσμο της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας;
Εδώ και μερικές ημέρες το πρώτο ελληνικό βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας είναι γεγονός. Το newsbeast.gr συνομίλησε με τους δημιουργούς του και τους εκδότες του με σκοπό να κατανοήσει τον ελκυστικό κόσμο της άγνωστης για τα ελληνικά δεδομένα πραγματικότητας και κατ όπως φαίνεται αυτό το εγχείρημα εκτός από την πρωτοτυπία του ανοίγει κι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο του βιβλίου και της διαδραστικότητας, όπως σημειώνουν τα μέλη της startup αυτής εταιρείας.
Η ομάδα αποτελείται από 4 άτομα, 2 προγραμματιστές, τους κυρίους Βαγγέλη και Ευθύμη Παπούλια, τον κ. Ματζιάρη Γιάννη, υπεύθυνο σχεδιασμού, και την κ. Κατερίνα Παπούλια, ειδική παιδαγωγό και συγγραφέα του πρώτου ελληνικού βιβλίου επαυξημένης πραγματικότητας.
«Ο Ντίνος στα ίχνη των δεινοσαύρων», όπως είναι ο τίτλος του, είναι ένα βιβλίο εκπαιδευτικό με θέμα, το προφανές του τίτλου του… «Για να εξηγήσουμε με λόγια τι ακριβώς είναι η επαυξημένη πραγματικότητα είναι λίγο δύσκολο» όπως διευκρινίζει ένας εκ των δημιουργών του βιβλίου. «Στην ουσία, αγοράζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης, έχει την δυνατότητα να κατεβάσει δωρεάν μια εφαρμογή (διατίθεται για Android και Ios) με την οποία σκανάροντας τις σελίδες του παρακολουθεί τους δεινόσαυρους τρισδιάστατους και ζωντανούς»…
Το παρακάτω βίντεο βέβαια είναι σίγουρα πιο διευκρινιστικό.
Το έναυσμα για την σύλληψη της ιδέας, όπως μας πληροφορεί ο κ. Παπούλιας, προέκυψε όταν μίλησαν για πρώτη φορά με καταστηματάρχες της αγοράς του παιχνιδιού και με γονείς. «Οι πρώτοι μας υπέδειξαν ως ανταγωνιστές τους, τα καταστήματα ηλεκτρονικών συσκευών, την ίδια στιγμή που οι γονείς έκαναν λόγο για παιδιά κολλημένα σε ένα tablet. Κάπως έτσι σκεφτήκαμε να τα συνδυάσουμε. Ασχολούμασταν ήδη από χρόνια με το χώρο του διαδικτύου και της τεχνολογίας, μέχρι που αρχίσαμε να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας την οπτική τεχνολογία και την εξέλιξή της. Όταν συνειδητοποιήσαμε και την διάδοση των φορητών συσκευών, tablet και smartphones, αποφασίσαμε να την προχωρήσουμε στην πρόσμιξη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε αρχικά στο χώρο των παιδικών παιχνιδιών με σκοπό να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά τεχνολογικά προϊόντα. Στην πορεία βέβαια μας κέρδισε το εκπαιδευτικό βιβλίο – παιχνίδι, μια εξέλιξη του παιχνιδιού, με την χρήση της τεχνολογίας» αναφέρει ο ένας εκ των δημιουργών.
Βέβαια η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας(Augmented Reality), δεν είναι καινούργια, όπως συμπληρώνει. «Έχει εφευρεθεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, σαν θεωρία όμως. Μόνο με την σημερινή διάδοση των φορητών συσκευών που διαθέτουν κάμερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταναλωτικό προϊόν».
Η πρωτοτυπία όμως δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας εντός ελληνικών συνόρων. «Και στην περίπτωση του εξωτερικού οι παρόμοιες προσπάθειες, άξιες αναφοράς, είναι πολύ λίγες και προέρχονται κυρίως από ιδιαίτερα αναπτυγμένες χώρες στον τομέα της τεχνολογίας όπως η Αγγλία, η Αμερική και ίσως θα λέγαμε η Ισπανία.
Αλλά εκτός αυτού, η ελληνική περίπτωση βιβλίου επαυξημένης πραγματικότητας παρουσιάζει και ένα ακόμα διαφορετικό στοιχείο. «Στην περίπτωση του livebooks.gr έχει ενσωματωθεί μια ολόκληρη εφαρμογή στο εξώφυλλο, η οποία εμφανίζει ένα μεγάλο δεινόσαυρό στην οθόνη του κινητού με τον οποίο μπορείς να βγάλεις την δική σου,
ξεχωριστή, selfie σε όποιο μέρος εσύ επιθυμείς, στο κρεβάτι σου, σε ένα χωράφι, ή ακόμα και πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού σου πίνοντας οι δυο σας καφέ»…
Την ίδια στιγμή τις φωτογραφίες αυτές ο μικρός και μεγάλος αναγνώστης έχει την δυνατότητα να τις ανεβάσει στο community του livebooks.gr. «Στην κοινότητα αυτή, οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους, ιστορίες που σκέφτονται οι ίδιοι, τις οποίες ίσως και οπτικοποιούμε μελλοντικά καθώς και να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους με quiz, κατασκευές και χειροτεχνίες, που θα διαθέτουμε εμείς. Έτσι δεν μιλάμε απλά για ένα βιβλίο, αλλά για μια ολόκληρη συνδυασμένη εμπειρία και μάλιστα επεκτάσιμη».
Στα μελλοντικά της σχέδια η ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει και την πιο δημοφιλή των ημερών, virtual reality τεχνολογία, εκείνη δηλαδή της εικονικής πραγματικότητας. Η διαφορά αυτών των δύο, όπως μας εξηγεί ο κ. Παπούλιας, είναι πως «στην περίπτωση της εικονικής, ο χρήστης μεταφέρεται σε διαφορετικό κόσμο, δηλαδή για να το πούμε απλά, η κάμερα δεν αποτυπώνει ό,τι είναι γύρω σου, αλλά σε εισάγει σε ένα διαφορετικό, νέο περιβάλλον». Με την χρήση αυτών των δύο τεχνολογιών καθώς και με τα γυαλιά που αναμένεται να έχουν μεγάλη άνοδο στα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν τα 4 επόμενα project, τα οποία ήδη «έχουν στα σκαριά» .
Οι προοπτικές που ανοίγουν για το μέλλον του βιβλίου με το εν λόγω εγχείρημα, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί, είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο στο εκπαιδευτικό βιβλίο. «Φανταστείτε ένα βιβλίο ιατρικής για παράδειγμα, όπου το συκώτι ζωντανεύει μπροστά στον εκπαιδευόμενο γιατρό ώστε να μπορεί να παρατηρήσει τρισδιάστατες τις αρτηρίες του ή ένα επιστημονικό βιβλίο για τους πλανήτες, κάτι που ετοιμάζουμε ήδη, στο οποίο θα χρησιμοποιούνται και οι δύο τεχνολογίες, προσφέροντας την δυνατότητα στον αναγνώστη να βρεθεί στην επιφάνεια του Άρη ή της Σελήνης».
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως οι δυσκολίες στην εκτέλεση της ιδέας, σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, δεν προέκυψαν κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής αλλά στην προσπάθεια εύρεσης «σπιτιού» στο κλειστό εκδοτικό ελληνικό σύστημα. «Ευτυχώς η ανταπόκριση από την iWrite ήταν θετική, και τα στελέχη της μας βοήθησαν πολύ στο εκδοτικό κομμάτι του όλου εγχειρήματος»
Σύμφωνα με τον κ. Μηνά Παπαγεωργίου, υπεύθυνο της Αθήνας του εκδοτικού οίκου iWrite, η πρωτοτυπία της ιδέας ήταν εκείνη που τους ώθησε να αγκαλιάσουν εξαρχής την προσπάθεια. «Ο σκληρός πυρήνας του εκδοτικού μας οίκου απαρτίζεται από νέους ανθρώπους που είναι και οι ίδιοι συγγραφείς, για αυτό και επιθυμούμε να επενδύουμε σε καινοτόμες προσπάθειες. Η συγκεκριμένη μας εντυπωσίασε εξ αρχής, ένα βιβλίο που ζωντανεύει είναι πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα. Έτσι αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με χαρά. Τόσο η καινοτομία όσο και η φιλοσοφία των δημιουργών, μας ταιριάζει».
Δημιουργοί και εκδοτικός αναφέρουν πως ήδη η υποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη. «Οι παραγγελίες είναι πολυάριθμες σε σχέση με τις ημέρες κυκλοφορίας του βιβλίου παρόλο που η διανομή στα βιβλιοπωλεία ξεκινάει τυπικά σήμερα».
Όπως άλλωστε μας ενημερώνουν η «διττή» φύση του βιβλίου, τους ωθεί να επεκτείνουν τη διάθεσή του, ακόμα και σε καταστήματα τεχνολογίας. «Μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά αλλά επειδή είναι το πρώτο βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας στην Ελλάδα, ενδεχομένως ενδιαφέρει και μεγαλύτερα άτομα, είτε για την πρωτοτυπία του ως τεχνολογικό προϊόν, είτε για λόγους συλλεκτικούς» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.