Συνέδριο με θέμα «Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας» διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής.
Πρόκειται για το 4ο συνέδριο ασφαλούς πλοήγησης, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο και είχε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλάμβανε παρουσιάσεις μαθητών σε σχέση με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και η δεύτερη εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων του διαδικτυακού χώρου.
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της πρώτης ενότητας είχε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σφακιανάκης μίλησε για τη διάρθρωση, το έργο και τις επιτυχίες της υπηρεσίας. Ως πιο πρόσφατη επιτυχία ανέφερε το γεγονός που συνέβη πριν από τρεις ημέρες, όταν κυβερνητικός αξιωματούχος επικοινώνησε με την υπηρεσία και είπε πως δέχθηκε e-mail από κάποιον που προτίθετο να αυτοκτονήσει. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σφακιανάκης, η υπηρεσία κινήθηκε ταχύτατα και παρότι αυτός ο άνθρωπος βρίσκονταν στην επαρχία, κατάφερε να αποτρέψει την αυτοκτονία.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο «Τον λόγο έχουν τα παιδιά μας» μαθητές από διάφορα σχολεία παρουσίασαν θέματα που αφορούν τα θετικά και αρνητικά του διαδικτύου και την άποψή τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους σε αυτό.
Συντονιστής στη δεύτερη ενότητα με τίτλο «Το Διαδίκτυο στη ζωή μας» ήταν ο πρόεδρος των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα» Ελευθέριος Γείτονας και ομιλητές ειδικοί του χώρου της πληροφορικής και όχι μόνο. Σκοπός της συγκεκριμένης ενότητας ήταν να αναλύσει και να προβάλει όλα τα παραπάνω, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα του διαδικτύου στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου.
Στο διάστημα μεταξύ των ενοτήτων πραγματοποιήθηκε μουσική παράσταση και παρατέθηκε μικρό γεύμα στους μαθητές.
«Η Ελληνική Αστυνομία σήμερα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μέσα από ένα πρωτότυπο συνέδριο, που φέτος το αφιερώσαμε στα παιδιά μας. Το παιδί, όταν γίνεται πέντε ετών, πρέπει να μαθαίνει τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, γιατί όπως έχουν καταδείξει έρευνες, από αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Σφακιανάκης. Επίσης, κατέδειξε το μέγεθος της παιδικής πορνογραφίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τα τελευταία 11 χρόνια έχουμε αντιμετωπίσει περί τις 990 τέτοιες υποθέσεις».
Στόχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω αυτού του συνεδρίου ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου.