Οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ ασφάλειας και ελέγχου, προστασίας και ρυθμίσεων, αναλύθηκαν διεξοδικά στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της συνδιάσκεψης για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» σε εθνικό και ευρωπαϊκό/διεθνές επίπεδο, που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τους άξονες της συνεισφοράς της παιδείας στη δημιουργία υπεύθυνων χρηστών, καθώς και στην ανάγκη η βιομηχανία του διαδικτύου να επενδύσει στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του χρήστη με επίκεντρο τα παιδιά.
«Οι νέοι απορρίπτουν την παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης και την αντικαθιστούν με τα smartphones» είπε χαρακτηριστικά η μαθήτρια Λυκείου Μαρίνα Φανουρία Καραμπλιά, μιλώντας για την «αλόγιστη χρήση της digital πανδαισίας». Περιγράφοντας τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο και τις ανατροπές στην καθημερινότητα που επιφέρει αυτός, η μαθήτρια τόνισε πως η «αδιαφορία απέναντι στους κινδύνους του διαδικτύου είναι το χειρότερο antivirus».
Τις πρωτοβουλίες και τις εκστρατείες για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο ανέπτυξε ο μάνατζερ δημόσιας πολιτικής της Google Διονύσης Κολοκοτσάς. «Το πιο σημαντικό για μας είναι το feedback. Να έχουμε ανάδραση, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο πιο παραγωγικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε.
«Όταν τα πράγματα έρχονται στο στάδιο της υλοποίησης, τότε όλα γίνονται περίπλοκα» ανέφερε η επικοινωνιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ζωζέτα Μηλιοπούλου, παρουσιάζοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Μέσα Media Smart. «Θα πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να γίνουν δημιουργοί» συμπλήρωσε η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της «Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης» Saferinternet.gr.
«Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι όλοι είμαστε μαθητές. Ακόμη και εμείς που φέρουμε τον τίτλο του δασκάλου» υπογράμμισε η Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας πως το περιβάλλον που διαμορφώνεται βασίζεται σε πειραματισμούς. «Αντί για κινδύνους να βάλουμε τη λέξη πρόκληση. Έτσι να μην βλέπουμε μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον» πρόσθεσε.
Ο Γκιόρκι Όκσο, εκπρόσωπος της ραδιοτηλεοπτικής Αρχής στην Ουγγαρία, δήλωσε πως «οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των ανηλίκων πρέπει να είναι σεβαστές».
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού μέσω διαδικτύου στην Σουηδία, αναφέρθηκε η Εύα Θόρλσαντ, από το Συμβούλιο Επικοινωνίας της Σουηδίας. Μιλώντας για τις τεράστιες διαφορές στη διαδικτυακή δραστηριότητα μεταξύ άκρας δεξιάς, άκρας αριστεράς και τζιχαντιστών, δήλωσε πως σύμφωνα με την έρευνα η ακροδεξιά είναι πολύ δραστήρια στα μέσα ενημέρωσης με ιστοσελίδες με μεγάλη παραγωγή ειδήσεων, που τις χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς. «Ισχυρίζονται ότι κατέχουν την αλήθεια και ότι όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης είναι διεφθαρμένα, ενώ παράλληλα στρατολογούν νέα μέλη» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι δεν είναι αποτελεσματικές οι εκστρατείες κατά του εξτρεμισμού. Μόνο η εκπαίδευση και ο αλφαβητισμός είναι οι τρόποι για να καταλάβει ο πολίτης τι κρύβεται πίσω».