Ένα πείραμα από μια ομάδα ερευνητών από το εργαστήριο Human Computer Interaction (MCI) στη Manitoba του Καναδά, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν μια εργασία, ακόμη κι αν δεν το θέλουν, επειδή έχουν λάβει εντολές από… ένα ρομπότ.
Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο blog της ιστοσελίδας τους, οι ερευνητές περιγράφουν το πείραμα που διεξήγαγαν, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για το πώς θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος σε ένα αφεντικό-ρομπότ –σε αντίθεση με έναν κανονικό άνθρωπο- και τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν.
Οι ερευνητές ζήτησαν από διάφορους εθελοντές να φέρουν εις πέρας διάφορα καθήκοντα. Ορισμένα από αυτά ήταν διασκεδαστικά (να τραγουδήσουν ένα αγαπημένο τους κομμάτι), κάποια άλλα ήταν κουραστικά και βαρετά (να αλλάζουν το όνομα σε εκατοντάδες αρχεία).
Κάποιοι από τους εθελοντές έπαιρναν εντολές από έναν άνθρωπο, ενώ από άλλους ζητήθηκε να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα από ένα μικρό και συμπαθητικό στην εμφάνιση ανθρωποειδές ρομπότ (Aldebaran Nao).
Οι εθελοντές και τα «αφεντικά» τους τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα χώρο που θύμιζε εργασιακό περιβάλλον, με τα γραφεία τους σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο.
Οι ερευνητές κατέγραψαν σε βίντεο τις αντιδράσεις των εθελοντών και στη συνέχεια τις ανέλυσαν.
Πριν από την έναρξη του πειράματος είχαν ενημερώσει όλους τους εθελοντές, ότι μπορούσαν να σταματήσουν οποιαδήποτε στιγμή ήθελαν, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια.
Μελετώντας το βίντεο, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι το 46% των εθελοντών (τόσο άντρες, όσο και γυναίκες) τελικά κατέληγε να φέρει εις πέρας μια εργασία -η διάρκεια της οποίας έφτανε τα 80 λεπτά και την οποία δεν ήθελαν να κάνουν- όταν τους το ζητούσε ένα ρομπότ. Το ποσοστό αυτό στην περίπτωση του αφεντικού-«άνθρωπος» ήταν 86%.
Η ομάδα των ερευνητών τόνισε ότι η διαφορά ήταν μεν σημαντική, ωστόσο σημείωσε ότι σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες δέχτηκαν να υπακούσουν και να κάνουν κάτι που δεν ήθελαν, όταν πήραν την ανάλογη εντολή από ένα ρομπότ.
Ακόμη, επισήμαναν ότι αρκετοί από τους εθελοντές μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν με το ρομπότ και να αλληλεπιδράσουν μαζί του, σαν να ήταν κανονικός άνθρωπος.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τις έρευνές τους -καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα phys.org- προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερα για το κατά πόσο οι άνθρωποι του μέλλοντος θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με ρομπότ, σε πραγματικά εργασιακά περιβάλλοντα, και μέχρι που φτάνουν τα όρια μιας τέτοιου είδους αλληλεπίδρασης.