Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να τραβήξουμε μια φωτογραφία αλλά το μόνο που διαθέτουμε είναι το κινητό μας. Κι όμως, μπορείτε να τραβήξετε πολύ καλές φωτογραφίες και με αυτό αρκεί να ακολουθήσετε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Τεχνικές λεπτομέρειες:
– Επιλέξτε στην κάμερα του κινητού σας την υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε θα είναι μεν μεγαλύτερες σε μέγεθος αρχείου, αλλά θα έχουν την δυνατότητα, αν χρειαστεί, να μικρύνουν, ενώ οι μικρές φωτογραφίες χάνουν την ποιότητά τους αν τις μεγαλώσουμε.
– Βεβαιωθείτε πως ο φακός είναι καθαρός –κόκκοι σκόνης και δαχτυλιές μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία ή να της δημιουργήσουν γυαλάδα. Για να το αποφύγετε χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα και αφαιρέστε τους λεκέδες από τον φακό πριν φωτογραφίσετε, ενώ κλείνετε πάντα την κάμερα του κινητού σας με το προστατευτικό καπάκι -αν υπάρχει- όταν δεν την χρησιμοποιείτε.
– Απενεργοποιήστε τον ήχο του κινητού σας πριν τραβήξετε την φωτογραφία, γιατί αν κάποιος σας καλέσει την στιγμή της φωτογράφησης, η εικόνα -λόγω των ραδιοκυμάτων της κλήσης και της δόνησης- μπορεί να βγει κουνημένη.
– Αν θέλετε να φωτογραφίσετε νύχτα χρησιμοποιήστε ένα μικρό τρίποδο (θα βρείτε ειδικά τρίποδα για κινητά στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας). Τα βραδινά φώτα μπορούν να θολώσουν την φωτογραφία σας αν το κινητό δεν βρίσκεται σε εντελώς σταθερή βάση. Αν δεν έχετε τρίποδο φροντίστε τουλάχιστον να ακουμπήσετε κάπου στέρεα το κινητό σας και τραβήξτε την φωτογραφία επιλέγοντας την λειτουργία self timer, η οποία έχει την δυνατότητα να μειώνει τα περισσότερα «κουνήματα»
– Προσπαθήστε πάντα να αποφεύγετε τα πολλά ISO, καθώς τείνουν να δημιουργούν «κόκκους» στο τελικό αποτέλεσμα. Η λειτουργία ISO μεταβάλλει την ευαισθησία του φακού στο φως –δείτε το μενού της φωτογραφικής μηχανής του κινητού σας για να προσαρμόσετε τις λειτουργίες ISO.
Συμβουλές φωτογράφησης:
– Μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά: Βγάλτε την φωτογραφία, κι ας την διαγράψετε. Είναι προτιμότερο να έχετε πολλές φωτογραφίες και να «πετάξετε» όσες δεν θέλετε, παρά να μετανιώσετε για φωτογραφίες που δεν βγάλατε. Τα σύγχρονα κινητά με φωτογραφική μηχανή έχουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ είτε με κάποια επέκταση μνήμης είτε με την δυνατότητα να αποθηκεύετε άμεσα τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας είναι δύσκολο να ξεμείνετε γρήγορα από χώρο στη μνήμη του κινητού σας.
– Κοιτάξτε μπροστά και τοποθετήστε τον εαυτό σας στην σωστή θέση. Αν θέλετε να φωτογραφίσετε ένα τοπίο και έχετε χρόνο, μην βιαστείτε να βγάλετε την φωτογραφία. Αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε καλά το τοπίο ή το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε, να βυθίσετε το βλέμμα σας σε αυτό. Μετά από λίγο θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να φωτογραφίσετε, θα δείτε το αντικείμενο να «έρχεται» προς το μέρος σας.
– Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ψηφιακό zoom και προτιμάτε να πλησιάσετε εσείς, αυτό που θέλετε να φωτογραφίσετε. Το ψηφιακό zoom έχει μεν την δυνατότητα να αυξάνει τεχνητά την εγγύτητα της εικόνας στην κάμερα, όμως έτσι, σχεδόν πάντα, χάνεται μέρος της ποιότητας της φωτογραφίας. Παρ’όλο που κυκλοφορούν κάποια στην αγορά, τα περισσότερα τηλέφωνα με φωτογραφική μηχανή είναι πολύ μικρά για να ενσωματώνουν οπτικό zoom –με το οποίο ο φακός κινείται φυσικά.
– Οι άνθρωποι συνήθως νιώθουν πιο άνετα όταν τους φωτογραφίζει μία μικρή, compact συσκευή, παρά όταν στρέφεται πάνω τους μία μεγάλη DSLR με μακρύ φακό. Δύσκολα, λοιπόν, θα σας αντισταθεί κάποιος αν του ζητήσετε να τον φωτογραφίσετε με το κινητό σας –το πιο πιθανό είναι να σας κοροϊδέψει.
– Σύνθεση. Δείτε το αντικείμενο της φωτογράφησής σας ως βασικό στοιχείο της φωτογραφίας και μετά προσθέστε κάποια ακόμα στοιχεία -π.χ. ένα άλλο αντικείμενο ή πρόσωπο στο προσκήνιο ή το φόντο- τα οποία θα δώσουν περισσότερο βάθος και νόημα στην τελική εικόνα. Σημαντικός κανόνας της φωτογραφίας είναι αυτός των τριγώνων: Σκεφτείτε τα τρία σημεία του τριγώνου ως τα στοιχεία της σύνθεσης του τελικού σας πλάνου και, όποτε αυτό είναι δυνατό, θέστε την νοητή βάση του τριγώνου στο χαμηλότερο σημείο της φωτογραφίας σας.
– Χρησιμοποιήστε τις γωνίες: Τα κινητά τηλέφωνα και οι compact φωτογραφικές μηχανές δίνουν την δυνατότητα να πλησιάσει κανείς αρκετά το αντικείμενο της φωτογράφησης και λόγω του μικρού τους μεγέθους μπορούν να φωτογραφίσουν από διάφορες ασυνήθιστες γωνίες. Ενεργοποιήστε το χρονόμετρο της φωτογραφικής, πετάξτε το κινητό στο πάτωμα -όχι πολύ δυνατά!- και αρχίστε να χοροπηδάτε γύρω από την κάμερα για να δείτε το αποτέλεσμα –με άλλα λόγια, πειραματιστείτε!
– Παίξτε με τα διαφορετικά επίπεδα όταν φωτογραφίζετε. Αν θέλετε, για παράδειγμα, να δώσετε έμφαση στο μέγεθος του αντικειμένου σας, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ χαμηλά, ακόμα και από το πάτωμα. Για αντίθετο αποτέλεσμα, τραβήξτε την φωτογραφία από πολύ ψηλά –είναι εντυπωσιακά τα εφέ που μπορείτε να δημιουργήσετε ανάλογα με το πού θα είναι τοποθετημένη η κάμερα.
Πηγή: in2life.gr