Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχουν αποκτήσει ακόμα καλύτερες επιδόσεις, όμως η ζήτηση τους έχει μειωθεί κατακόρυφα. Ειδικά μετά την εμφάνιση των tablets, παρατηρείται σημαντική πτώση ακόμα και στα laptops που είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τα νούμερα των πωλήσεων τους υψηλά.
Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών, που όμως έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Η παραγωγικότητα και οι επιδόσεις θεωρούνται ο τομέας όπου οι σταθεροί (και φορητοί) υπολογιστές έχουν το προβάδισμα. Όμως, όσον αφορά στην ευκολία χρήσης και τη μετακίνηση, οι ταμπλέτες έχουν το προβάδισμα.
Τα παραπάνω είναι το λογικό συμπέρασμα. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Ή μήπως ήρθε η ώρα τα tablets να αντικαταστήσουν τα laptops;
Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτούμε με το βασικότερο κριτήριο για έναν καταναλωτή, το κόστος! Φυσικά, εδώ τα tablets κερδίζουν κατά κράτος. Ενώ σίγουρα κρατάνε τα ηνία στο θέμα των διαστάσεων και του βάρους. Σημαντικό πλεονέκτημα για πολλούς είναι η αυτονομία, με τα tablets και πάλι να προηγούνται.
Από την άλλη πλευρά, η πολυτέλεια του πληκτρολογίου κάνει πολύ πιο εύχρηστους τους φορητούς υπολογιστές από τις ταμπλέτες. Βέβαια αυτό, μπορεί να λυθεί με την αγορά ενός εξωτερικού πληκτρολογίου για tablet, που όμως θα μειώσει κάπως τη διαφορά στο κόστος. Μάλιστα σε καμία περίπτωση η εμπειρία χρήσης δε φτάνει στα επίπεδα ενός φορητού υπολογιστή.
Επίσης, οι επιδόσεις, η σταθερότητα και οι δυνατότητες multitasking σε έναν υπολογιστή τον κάνουν απαραίτητο σε πολλές ομάδες χρηστών, όπως για παράδειγμα τους gamers ή τους επαγγελματίες γραφίστες ή ηχολήπτες.
Η αλήθεια είναι όμως πως η τεχνολογία προχωράει με πολύ γρήγορα βήματα και είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια να δούμε ακόμα πιο σημαντικές αλλαγές στις φορητές τεχνολογίες, όμως αυτή τη στιγμή τα tablets είναι πολύ δύσκολο να καταφέρουν να καλύψουν τις απαιτήσεις των περισσοτέρων χρηστών.
Φυσικά εάν για εσάς υπολογιστής σημαίνει Facebook, Twitter, Instagram και γενικά εφαρμογές χαμηλών απαιτήσεων μην το σκεφτείτε καν!