Ο Steven Wolfram, ο δημιουργός του προγράμματος «Mathematica» και της «μηχανής απαντήσεων» Wolfram Alpha, ζει μια μάλλον φυσιολογική ζωή με ελαφρώς ανορθόδοξο τρόπο: Ο βρετανός επιστήμονας, είναι παθιασμένος με την ανάλυση καθημερινών συνηθειών.
Μόλις πέρυσι, δημοσίευσε μια αναλυτική καταγραφή της ζωής του, στο προσωπικό ιστολόγιο που διατηρεί. Σε αυτήν περιλαμβάνονται έγγραφα, e-mails, πληκτρολογήσεις που έχει κάνει και γενικά ό,τι θα μπορούσε να φανερώσει την παραγωγικότητά του.
Στο πνεύμα αυτό, η εταιρεία του Wolfram κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα για το Facebook, το οποίο αλιεύει πληροφορίες από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα δεδομένα για τους γνωστούς που έχουμε. Η ονομασία του προγράμματος είναι «Personal Analytics for Facebook» και μπορεί να εμφανίσει συγκεντρωτικές πληροφορίες για τους φίλους, όπως πόσοι είναι παντρεμένοι, τι ζώδιο είναι η πλειοψηφία αυτών, και άλλα…
Ο διάσημος επιστήμονας, σε συνέντευξη στο technologyreview.com, μίλησε για τη ζωή του, τις ασυνήθιστες … συνήθειες του, αλλά και τις προσωπικές αναλύσεις.
– Τι καταγράφετε συνήθως για τον εαυτό σας;
«Ε-mails, έγγραφα και, κανονικά αν ήμουν μπροστά στον υπολογιστή μου, θα καταγράφονταν τα πλήκτρα που θα χτυπούσα. Έχω έναν αισθητήρα κίνησης για το δωμάτιο που καταγράφει περπατάω πάνω-κάτω. Έχω επίσης ένα βηματομετρητή και προσπαθώ να αποκτήσω ένα σύστημα που παρακολουθεί τα μάτια, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμα. Α, και επίσης φοράω έναν αισθητήρα για να καταγράφω τη στάση του σώματός μου».
– Επινοήσατε τον όρο «προσωπικές αναλύσεις». Τι σημαίνει;
«Υπάρχουν οι αναλύσεις για οργανισμούς, που εξετάζουν μια οργάνωση και προσπαθούν να καταλάβουν τί λένε τα δεδομένα για τη λειτουργία της. Οι προσωπικές αναλύσεις είναι αυτό που μπορείς να υπολογίσεις, εφαρμόζοντας την ανάλυση σε ένα άτομο, προκειμένου να κατανοήσεις το πώς λειτουργεί αυτό το άτομο».
– Γιατί αναλύσατε δεδομένα του Facebook;
«Προσπαθούμε να συμπληρώσουμε την αγορά για προσωπικές αναλύσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταγράφουν όλες τις πληκτρολογήσεις τους, όπως κάνω εγώ. Αλλά κάτι που σίγουρα κάνουν είναι να αφήνουν ψηφιακά ίχνη, συμπεριλαμβανομένου στο Facebook, και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια με τα οποία πειραματιζόμαστε.
Έχουμε συγκεντρώσει πολλά δεδομένα για το Facebook – βλέπεις τις ιστορίες της ζωής πολλών ανθρώπων να εκτυλίσσονται σε επίπεδο δεδομένων. Μπορείς να δεις τις ενημερώσεις για τις σχέσεις τους ως μια ηλικιακή λειτουργία ή την εξέλιξη της ομαδοποίησης φίλων σε διαφορετικές ηλικίες. Είναι στα αλήθεια αρκετά συναρπαστικό να βλέπεις ότι όλο αυτό το υλικό βρίσκεται εκεί, μέσα σε αυτά τα δεδομένα».
– Ποια είναι η σύνδεση με τη μηχανή αναζήτησης που χτίζετε;
«Αυτή τη στιγμή, η Wolfram Alpha είναι ισχυρή σε ό,τι αφορά τη δημόσια γνώση: συγκεντρώνει και επιτρέπει την αναζήτηση της γνώσης του πολιτισμού.
Αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις στις προσωπικές αναλύσεις είναι να προσπαθήσεις να συγκεντρώσεις γνώση για τη ζωή ενός ατόμου. Στη συνέχεια αυτά τα δύο μπορούν να ενσωματωθούν, και θα δώσω ένα κάπως χαζό παράδειγμα. Μπορεί να ρωτήσετε: “Ποιον ξέρω που να μπορεί να βγει στην αυλή του και να πάει να κοιτάξει τώρα το νυχτερινό ουρανό;”.
Για να το βρείτε αυτό, πρέπει να μπορείτε να υπολογίσετε ποιος βρίσκεται σε ένα μέρος όπου είναι νύχτα, σε ένα μέρος που δεν έχει συννεφιά και άλλα τέτοια πράγματα. Και όλα αυτά είναι υπολογίσιμα».
– Πόσο καλύτεροι πιστεύετε ότι μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι ή οι οργανισμοί αν έχουν πληροφόρηση από την ανάλυση των δεδομένων τους;
«Νομίζω ότι θα είναι μάλλον δραστική η διαφορά. Είναι σαν να ρωτάμε πόσο περισσότερα χρήματα μπορείς να βγάλεις αν παρακολουθείς το πακέτο των μετοχών σου, αντί απλώς να θυμάσαι αόριστα ποιες επενδύσεις έχεις κάνει».