OpenAI το λένε και ήταν μέχρι πρόσφατα ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνούσε την τεχνητή νοημοσύνη και τις πρακτικές εφαρμογές της για το καλό όλης της ανθρωπότητας.
Μόνο που το OpenAI αποφάσισε προσφάτως πως ένας από τους κύριους πυλώνες της δράσης του, ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του δηλαδή, το κρατά πίσω.
Ο οργανισμός μετατράπηκε σε κερδοσκοπική επιχείρηση «περιορισμένου κέρδους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου. Κάτι που σημαίνει πως τα κέρδη που προορίζονται για τους μετόχους θα περιορίζονται στο 100x της επένδυσης, έτσι ώστε οι περισσότεροι πόροι να συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις μη κερδοσκοπικές δραστηριότητές του.
Το OpenAI ήταν μια κοινή δράση του αφεντικού της Tesla, Elon Musk, και του προέδρου της Y Combinator, Sam Altman, οι οποίοι ίδρυσαν τον οργανισμό τον Δεκέμβριο του 2015 με κεφάλαιο 1 δισ. δολαρίων.
Στο αρχικό ποσό είχαν συμμετάσχει πολλοί μεγάλοι του κλάδου και γκουρού της τεχνολογίας. Ο Musk εγκατέλειψε τη θέση του στο συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2018, όσο η Tesla ασχολούνταν ολοένα και περισσότερο με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και τα αυτοκινούμενα οχήματά της. Πριν φύγει, άρπαξε μάλιστα από το OpenAI το μεγάλο κεφάλι του, τον Αndrej Karpathy, για να δουλέψει στο σύστημα αυτόνομης οδήγησης της Tesla.
Ο Musk δεν συνδέεται πια με το OpenAI LP, το κερδοσκοπικό τμήμα του οργανισμού, το όνομά του συνεχίζει να φιγουράρει όμως στον οργανισμό. Έναν οργανισμό που ιδρύθηκε εξάλλου από τον ίδιο και τις ανησυχίες του για τις πιθανές απειλές από την προνομιακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τη «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή» για τον άνθρωπο, όπως είχε δηλώσει σε διάλεξη στο MIT το 2014, «σαν να καλείς έναν δαίμονα».
Ο σκοπός του OpenAI είναι να μοιράζει σε όλους δωρεάν τις έρευνές του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, μιας κι αν η γνώση είναι κοινή σε όλους, κανείς δεν θα μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για το κακό του άλλου. Ο οργανισμός απασχολεί σήμερα 100 υπαλλήλους και έχει αποδώσει πράγματι αμέτρητες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με ανοιχτό πάντα κώδικα.