Προ των πυλών βρίσκονται τα νέα δίκτυα επικοινωνιών, το περίφημο 5G και θα φέρουν μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο ζωής που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όχι μόνον στον τομέα της οικονομίας, αλλά και στην υγεία, τις μεταφορές, την ψυχαγωγία και φυσικά στην καθημερινότητα μας.
Πότε όμως αναμένεται η εμπορική χρήση των δικτύων των 5G. Σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία; Τι αλλαγές αναμένονται στη ζωή μας και πότε;
Ο αριθμός των Ευρωπαίων παρόχων που επενδύουν σε τεχνολογίες 5G αυξάνεται σημαντικά, καθώς η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών οδεύει με ταχείς ρυθμούς προς την εμπορική εισαγωγή των τεχνολογιών 5G. Οι κύριοι πάροχοι στην Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών και τα σχέδια για περαιτέρω παρουσιάσεις συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του 5G.
Το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα «Στρατηγική 5G» έχει ήδη ξεκινήσει σε αρκετές χώρες, οδηγώντας το οικοσύστημα στην επίτευξη των αναπτυξιακών ορόσημων του 5G, όπως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά, συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν:
- μέχρι το 2018 να καθοριστεί η στρατηγική 5G για κάθε χώρα της ΕΕ,
- μέχρι το 2020 να ξεκινήσει η εμπορική χρήση δικτύου 5G σε μία επιλεγμένη πόλη σε κάθε χώρα-μέλος και τέλος,
- μέχρι το 2025 να έχουμε πλήρως λειτουργικό δίκτυο 5G που θα καλύπτει όλες τις αστικές περιοχές και τις μεγάλες χερσαίες αρτηρίες των μεταφορών.
Ως εκ τούτου, το αργότερο μέχρι το 2025, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται να έχουν διαθέσιμη εκτενή κάλυψη 5G, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Dr Jakub Borkowski, Wireless Business Development Director for CEE & Nordic της Huawei.
Σύμφωνα με αυτή τη συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική, κάθε χώρα καθορίζει τις δικές της ημερομηνίες-στόχους για τα δίκτυα 5G και, αντιστοίχως, κάποιοι διαχειριστές ορίζουν κάποιες πολύ φιλόδοξες ημερομηνίες, όπως π.χ. η γερμανική T-Mobile που στοχεύει, έως το 2025, το 90% της Γερμανίας να καλύπτεται από 5G.
Μέχρι σήμερα, έχουν αναφερθεί 181 πιλοτικά δίκτυα 5G σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την έκθεση του «5G Observatory» της ΕΕ.
Η Huawei παρουσίασε ήδη, πριν από έναν χρόνο, την πρώτη ολοκληρωμένη εμπορική λύση 5G και, έκτοτε, έχει υπογράψει πάνω από 30 εμπορικές συμβάσεις, παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 18 αφορούν στην κατασκευή δικτύων 5G ανά την Ευρώπη.
Το πρώτο εμπορικό δίκτυο 5G δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στην Ευρώπη από τη φινλανδική Elisa βασισμένο στη 5G τεχνολογία της Huawei.
Προβλέπεται ότι εντός του έτους θα δούμε πολλές περισσότερες εκκινήσεις εμπορικών 5G δικτύων, σε συνέχεια της παρουσίασης των πρώτων 5G smartphones που θα γίνει στο ερχόμενο Mobile World Congress.
Παγκοσμίως, υπάρχουν ήδη πάνω από 200 πάροχοι σε 83 χώρες που έχουν διεξάγει δοκιμές ή έχουν αδειοδοτηθεί να πραγματοποιήσουν δοκιμές 5G και αντίστοιχων τεχνολογιών, σύμφωνα με την έκθεση GSA. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι, έως τον Απρίλιο του 2018, υπήρχαν 154 πάροχοι σε 66 χώρες, διεξάγοντας δοκιμές και επενδύοντας στο 5G, προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei.
Πρωτοφανές άλμα στις ευρυζωνικές ταχύτητες
Η τεχνολογία 5G, αναφέρει ο Dr Jakub Borkowski, υπόσχεται ένα πρωτοφανές άλμα στις ευρυζωνικές ταχύτητες, συγκριτικά με τα προηγούμενα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία 5G θα μειώσει τη χρονοκαθυστέρηση και θα βελτιώσει τη συνολική απόκριση του δικτύου. Επιπλέον, βελτιώνοντας την αρχιτεκτονική του δικτύου θα επιτευχθεί η απαίτηση για συνολική χρονοκαθυστέρηση, μικρότερη από 5ms.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των νέων δικτύων 5G είναι η λειτουργία Ultra -reliable low latency communication (URLLC) που θα θέσει ισχυρά θεμέλια για αυτοματοποίηση εφαρμογών μεταξύ διαφορετικών κλάδων, υπηρεσίες από μηχάνημα σε μηχάνημα και εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας.
Όλες οι προηγούμενες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας αδυνατούσαν να παρέχουν αξιόπιστη συνδεσιμότητα, που αποτελεί μια κρίσιμη απαίτηση για τη συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικών εφαρμογών. Αυτό θα βοηθήσει τις εταιρείες να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να βελτιώσουν τη δραστηριότητά τους και, ταυτόχρονα, θα κάνει εφικτές πληθώρα ρηξικέλευθων εφαρμογών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: τα αυτόνομα οχήματα, συνδεδεμένα drones για παραδόσεις προϊόντων, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, και πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, οι καινοτομίες 5G θεωρούνται ότι οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με εντελώς νέους τρόπους.
Συγκρίνοντας τα υπάρχοντα συστήματα κινητών τηλεφώνων, το 5G είναι το πρώτο που διαχειρίζεται απευθείας την ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι το 5G θα φέρει επανάσταση στον τρόπο ζωής μας και θα επηρεάσει, μακροπρόθεσμα, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα.
Με το 5G ο χρήστης θα έχει συνεχώς στη διάθεσή του online, υψηλής ποιότητας, cloud-based περιεχόμενο που περιλαμβάνει: παιχνίδια, εφαρμογές VR/AR, βίντεο με ανάλυση 4k/8k και πολλά άλλα. Το 5G smartphone θα λειτουργεί ως πύλη διασύνδεσης με το δίκτυο και σαν ένα τερματικό συνδεδεμένο, μέσω εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων και με σχεδόν απεριόριστους πόρους στο διαδικτυακό νέφος (cloud). Μπορούμε επίσης να αναμένουμε με βεβαιότητα, ότι τέτοια τεχνολογική διαθεσιμότητα και αρμονική συνύπαρξη με το cloud, θα οδηγήσει την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν πλήρως τον σημερινό τρόπο χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Το 5G δημιουργεί τον έξυπνο διασυνδεδεμένο κόσμο
Σταδιακά, αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei, το δίκτυο 5G θα συνεισφέρει, ώστε να αναπτυχθούν πολλές εφαρμογές που θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερο κόστος.
Για παράδειγμα, οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα σπίτια θα φροντίζουν την ποιότητα ζωής μας, η υγεία μας θα βρίσκεται υπό τη διαρκή φροντίδα των υπολογιστών που θα επεξεργάζονται σήματα από αισθητήρες στο περιβάλλον μας, δέματα θα παραδίδονται με drones και η δημόσια ασφάλεια θα παρέχεται από διασυνδεδεμένες υπηρεσίες γρήγορης ανταπόκρισης, με δυνατότητα αποτελεσματικότερης δράσης χάρις στη συνεχή διαθεσιμότητα όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Επιπροσθέτως, θα χρησιμοποιούμε αυτόνομα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτοκίνητα, που θεωρείται μια πραγματική επανάσταση που επηρεάζει σημαντικά, με θετικό αντίκτυπο, τον τρόπο ζωής μας.
5G συνδεδεμένα αυτοκίνητα, έξυπνη παραγωγή, η συνδεδεμένη ενέργεια, η e-υγεία, η οικιακή ψυχαγωγία
Η Huawei, μαζί με πολλούς συνεργάτες, μελέτησε και ανέλυσε τις πιθανές περιπτώσεις χρήσης 5G και επέλεξε 10 κορυφαίες, τις πιο πολλά υποσχόμενες και σχετικές με την αγορά εφαρμογές. Σε αυτές περιλαμβάνονται: τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, έξυπνες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής, η συνδεδεμένη ενέργεια, η e-υγεία, η οικιακή ψυχαγωγία, τα συνδεδεμένα drones, οι έξυπνες πόλεις καθώς και πολλές άλλες εφαρμογές σε τομείς όπου αναμένεται ένα πρώτο κύμα των 5G καινοτομιών.
Συγκεκριμένα, η αγορά των συνδεδεμένων αυτοκινήτων θα αλλάξει ριζικά όπως και πολλοί εξαρτώμενοι τομείς. Καίριες τεχνολογικές τάσεις που τροφοδοτούν την επανάσταση της κινητικότητας περιλαμβάνουν την αυτόνομη οδήγηση, τη συνεργατική κινητικότητα, και τη συγκέντρωση δεδομένων μέσω αισθητήρων, και απαιτούν ασφαλή, αξιόπιστη, χαμηλής χρονοκαθυστέρησης και υψηλής ευρυζωνικότητας συνδεσιμότητα. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι θεμελιώδη για την παροχή της απαραίτητης απόδοσης σε υψηλές ταχύτητες και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και μόνο η τεχνολογία 5G μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις αυστηρές απαιτήσεις συνδεσιμότητας.
Αλλάζει και η βιομηχανική αυτοματοποίηση
Το 5G αναμένεται, αναφέρει ο Dr Jakub Borkowski, να είναι καταλύτης για τη βιομηχανική αυτοματοποίηση. Η καινοτομία είναι η καρδιά της παραγωγής. Μείζονες εξελίξεις περιλαμβάνουν ενέργειες που οδηγούν σε αποδοτικές και λιτές παραγωγικές διαδικασίες, ψηφιοποίηση και μεγαλύτερη ευελιξία στην διεκπεραίωση εργασιών καθώς και στην παραγωγή. Η υποκείμενη επιχειρηματική λογική για την υλοποίηση της έξυπνης παραγωγής είναι η παράδοση υψηλότερης ποιότητας προϊόντων στην αγορά γρηγορότερα, με περισσότερο ευέλικτα και αποδοτικά συστήματα παραγωγής.
Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί μία έντονη τάση που ευνοεί τον τομέα του Internet of Things (IoT). Ιστορικά, οι κατασκευαστές βασίζονταν στις ενσύρματες τεχνολογίες για τις συνδεδεμένες τους εφαρμογές. Ωστόσο, οι ασύρματες λύσεις, όπως το Wi- Fi και το Bluetooth, πήραν πρόσφατα το προβάδισμα στον παραγωγικό κλάδο, όμως αυτές οι ασύρματες λύσεις αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ασφάλεια και την αξιοπιστία της ευρυζωνικής διασύνδεσης. Στο σημείο αυτό η τεχνολογία 5G αναμένεται να επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις.
Το 5G δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του Διαδικτύου των Πραγμάτων ( IoT)
Η πλειονότητα των κινητών συνδέσεων στο μέλλον θα είναι μεταξύ μηχανημάτων και όχι μεταξύ ανθρώπων. Υπάρχουν πολλά περισσότερα μηχανήματα στον πλανήτη σε σχέση με τους ανθρώπους και η σχετική διαφορά αναλογίας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη σήμερα, οι υπηρεσίες IoT αναδεικνύονται σταδιακά σε μια σημαντική πηγή εσόδων για τους παρόχους των ασύρματων δικτύων, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα η βασικότερη.
Οι συμβατικές τεχνολογίες δικτύων, ακόμη και το LTE, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν εκατομμύρια συνδεδεμένων συσκευών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο ρόλος του 5G είναι να διαχειριστεί την αγορά του IoT, όσον αφορά στην παροχή υψηλότερου επιπέδου ασφάλειας και σημαντικά αυξημένης χωρητικότητας, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός ταυτόχρονα συνδεδεμένων αισθητήρων. Ως εκ τούτου, το 5G θεωρείται ένα ισχυρό θεμέλιο για την ανάπτυξη του IoT.
Τεχνικά μιλώντας, τα πρότυπα υποστήριξης των υπηρεσιών τύπου ΙοΤ από το 5G αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 από τους οργανισμούς Τυποποίησης και, μέχρι τότε, οι διαχειριστές δικτύων θα χρησιμοποιούν την εξελιγμένη λειτουργία του LTE, που ονομάζεται NB-ΙΟΤ (Narrowband-IoT) η οποία όμως υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις δυνατότητες που θα παρέχει στο μέλλον η τεχνολογία 5G.
Πόσο έχει επενδύσει η Huawei στα δίκτυα 5G; Η Huawei, αναφέρει, εξυπηρετεί πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 170 χώρες για πάνω από 30 χρόνια, έχοντας τα τελευταία 10 χρόνια έχει επενδύσει πάνω από 75 δις. δολ ΗΠΑ σε ‘Ερευνα και Ανάπτυξη.
Στον εμπορικό τομέα, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει 30 εμπορικές συμβάσεις και έχει παραδώσει πάνω από 25.000 σταθμούς βάσης 5G παγκοσμίως.