Στην αρχή δεν ήταν παρά ένα concept στο Kickstarter. Φιλόδοξο μεν καθώς αναζητούσε 950.000 δολάρια αλλά τίποτε περισσότερο. Σε λιγότερο από 30 ημέρες όμως η Ouya κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 8,1 εκατομμύρια δολάρια και περίπου 60.000 υποστηρικτές.
Βέβαια η Ouya δεν είναι μια απλή παιχνιδομηχανή. Τι είναι εκείνο όμως που την κάνει να ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές της;
Καταρχάς το γεγονός ότι θα κοστίζει μόνο 99 δολάρια. Επιπλέον ότι θα έχει λειτουργικό Android 4.0. Τρίτον ότι παρά το ελάχιστο κόστος της θα έχει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά: τετραπύρηνο επεξεργαστή Tegra 3, 1GB μνήμης RAM, 8GB αποθηκευτικό χώρο, HDMI, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, USB 2.0, ασύρματο χειριστήριο με δύο αναλογικά sticks, d-pad, οκτώ πλήκτρα δράσης, ένα πλήκτρο συστήματος καθώς και touchpad.
Επιπλέον εκτός του ότι θα μπορεί να παίζει όλα τα παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για Android, για να μπει κάποιο παιχνίδι στη σχετική υπηρεσία download της Ouya (το αντίστοιχο των PlayStation και Xbox Live networks δηλαδή) θα πρέπει ένα μέρος του τουλάχιστον να είναι δωρεάν. Με άλλα λόγια οι gamers θα έχουν μια τεράστια γκάμα δωρεάν παιχνιδιών για να διαλέξουν και θα είναι σίγουροι ότι ακόμη και αν πρέπει να πληρώσουν για ένα τίτλο, θα τον έχουν δοκιμάσει πλήρως στο μεταξύ.
Τα εντυπωσιακά της πλεονεκτήματα όμως δεν περιορίζονται στα πιο πάνω. Ήδη η ομάδα που θα διαθέσει την Ouya στο εμπόριο έχει την υποστήριξη κολοσσών όπως οι XBMC, Plex, VEVO and IHeartRadio αλλά και της εταιρείας streaming παιχνιδιών OnLive.
Επιπλέον εταιρείες όπως η Square Enix δημιουργός της σειράς Final Fantasy series και η Namco Bandai έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τίτλους για την κονσόλα. Μάλιστα το ίδιο πρόκειται να κάνουν και άλλοι αντίστοιχου μεγέθους οίκοι software αν και προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.
Με άλλα λόγια τα Xbox, Playstation και Wii U θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εξαιρετικά ισχυρό ανταγωνιστή αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι το να κάνεις root στη συσκευή δεν ακυρώνει την εγγύηση της και ότι οι «hardware hackers» μπορούν να δημιουργήσουν γι’ αυτήν τα δικά τους περιφερειακά και να τα συνδέσουν μέσω USB ή Bluetooth. Τονίζεται δηλαδή ότι η κονσόλα θα είναι “100% completely hackable” και open source τόσο στο software όσο και στο hardware της!