Η καταδίκη της υπεύθυνης ενός ιστότοπου στην Ταϊλάνδη για σχόλια, που αναρτήθηκαν από άλλους χρήστες και τα οποία θεωρήθηκε ότι προσβάλλουν τη μοναρχία, αποτελεί απειλή για το μέλλον του διαδικτύου στη χώρα αυτή, όπως εκτίμησε ο αμερικανικός όμιλος Google.
Η Χιρανούχ Πρεμχαϊπόρν κρίθηκε ένοχη γιατί δεν έσβησε εγκαίρως τα σχόλια που ανέβηκαν στο φόρουμ του ιστότοπου της το 2008 και καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή.
Η απόφαση αυτή αποτελεί «σοβαρή απειλή για το μέλλον του διαδικτύου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Στις τηλεφωνικές εταιρείες δεν επιβάλλονται κυρώσεις για τα όσα λένε οι άνθρωποι στο τηλέφωνο, έτσι και οι υπεύθυνοι ιστοτόπων δεν θα πρέπει να τιμωρούνται για τα σχόλια» των χρηστών, επεσήμανε ο ίδιος.
«Το προηγούμενο που δημιουργήθηκε σήμερα είναι κακό για τις ταϊλανδικές εταιρείες, τους χρήστες και την ανάπτυξη του διαδικτύου στην Ταϊλάνδη», πρόσθεσε.
Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ, που είναι 84 ετών και νοσηλεύεται από τον Σεπτέμβριο του 2009, θεωρείται από κάποιους από τους υπηκόους του ημίθεος. Παρόλο που η βασιλική οικογένεια δεν έχει κανέναν πολιτικό ρόλο στη χώρα, προστατεύεται από έναν από τους πιο αυστηρούς νόμους στον κόσμο.
Οι διώξεις και οι καταδίκες για προσβολή του βασιλιά αυξήθηκαν μετά το πραξικόπημα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα το 2006.
Εδώ και μερικούς μήνες πολλοί άνθρωποι, κυρίως πανεπιστημιακοί, ζητούν την αναθεώρηση του νόμου, επισημαίνοντας ότι περιορίζει την ελευθερία του λόγου.
Μια αίτηση, την οποία έχουν υπογράψει σχεδόν 27.000 άνθρωποι και η οποία ζητεί την αναθεώρηση του νόμου, κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο, όμως η Γινγκλούκ Σιναουάτρα, πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης από τον Αύγουστο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομοθεσία.