Ο καθηγητής Δρ Hany Farid και ο διδακτορικός φοιτητής Eric Kee του πανεπιστημίου του Darthmouth, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που βαθμολογεί τις εικόνες σε μία κλίμακα από 1 έως 5 με βάση το επίπεδο της επεξεργασίας που έχον υποστεί, με χρήση εργαλείων όπως το Adobe Photoshop, σύμφωνα με ένα άρθρο στους New York Times.
Ο Δρ Φαρίντ εμπνεύστηκε, όταν διάβασε για φενιμιστές νομοθέτες σε Βρετανία, Γαλλία και Νορβηγία που προσπαθούσαν να περάσουν νομοθεσία που θα επέβαλλε την επισήμανση των φωτογραφιών εκείνων που είχαν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Ομοίως, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχει διαμηνύσει στους διαφημιστές να μην τροποποιούν υπερβολικά τα σώματα τον μοντέλων, μιας και με αυτό τον τρόπο «προωθούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες της κατάλληλης εικόνας του σώματος».
Η έρευνα του Dartmouth δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ το πανεπιστήμιο έχει ήδη δημοσιοποιήσει το «πριν και το μετά» από μερικές από τις εκατοντάδες φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν για τη μελέτη, οι οποίες καταδεικνύουν τα διάφορα επίπεδα επεξεργασίας στα οποία μπορεί να μεταβληθούν οι φωτογραφίες σήμερα.
Ο αλγόριθμος υποτίθεται ότι δίνει μια αντικειμενική βαθμολογία μεταξύ 1 και 5, ώστε να είναι δυνατή, η διάκριση μεταξύ των εικόνων που έχουν ελαφρώς υποστεί επεξεργασία μέχρι και εκείνων που πραγματικά έχουν «περάσει από χειρουργείο». Για να είναι η κλίμακα αυτή αληθοφανής και να ανταποκρίνεται στην μέση ανθρώπινη αντίληψη, ο καθηγητής και οι συνεργάτες του, αναζήτησαν την βοήθεια μέσω του διαδικτύου και online καταλόγων φωτογραφιών (πριν και μετά) της οποίες εκατοντάδες εθελοντές βαθμολόγησαν.
Οι βαθμολογίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια, ώστε να εκπαιδευτεί το λογισμικό, για το οποίο οι κατασκευαστές του ελπίζουν κάποια μέρα να οδηγήσει τα μοντέλα να είναι σε θέση να δηλώνουν μέσω της απτής πλέον κλίμακας σε ποιο βαθμό θα ήθελαν να επεξεργαστούν οι φωτογραφίες τους.
Πέρα των υπολοίπων θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Όπως αναφέραμε πολλοί είναι υποστηρικτές της ιδέας για επισήμανση των επεξεργασμένων φωτογραφιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιθυμούν τον περιορισμό της δημιουργικής χρήσης των προγραμμάτων επεξεργασίας φωτογραφιών, αλλά στοχεύουν την χρήση εκείνη που καταλήγει να αλλοιώνει παντελώς την πραγματικότητα, όσον αφορά τα σώματα και τα πρόσωπα που φιγουράρουν σε περιοδικά.
Πιθανότητα να το χαρακτηρίσουν ορισμένοι ως υπερβολή, αλλά δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ότι πολλάκις έχουμε δει φωτογραφίες σε περιοδικά και αφίσες των οποίων οι «πρωταγωνιστές» έχουν μεταβληθεί τόσο ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι. Εκτός των άλλων, έχουν αρχίσει και πολλοί αναγνώστες να κατακρίνουν την υπερβολική χρήση ψηφιακής επεξεργασίας.
Τέλος από τις πολλές φωτογραφίες που έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει, πλέον οι περισσότεροι αναγνώστες είναι υποψιασμένοι και μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αναγνωρίσουν και να εντοπίσουν τις ψηφιακές αλλαγές. Σύμφωνα με αρκετούς εκδότες, το κοινό ναι μεν ζητάει στις φωτογραφίες τους οι διασημότητες να είναι όμορφες, αλλά παράλληλα αποζητά πλέον και την αποτύπωση της πραγματικότητας.
Πηγή: proho.gr