Στην Ελλάδα υπάρχουν 6.000 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, διαμορφώνοντας ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, μοναδικό στον κόσμο. Από το σύνολο αυτών των νησιών κατοικούνται τα 117 και από αυτά, μόλις 79 έχουν πληθυσμό πάνω από 100 κατοίκους. Πώς φτάνουν οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ίντερνετ σε κάθε νησιωτικό σύμπλεγμα και πως επηρεάζονται από αυτή τη μοναδική μορφολογία; Πώς μπορούμε να «ανεβάζουμε» από τις παραλίες φωτογραφίες στα social media και να «σερφάρουμε» στο ίντερνετ από το smartphone ή το tablet μας;
Ο Γιώργος Κουρούκλης εργάζεται στον ΟΤΕ τα τελευταία 16 χρόνια ως τεχνικός δικτύου και ζει καθημερινά τις ιδιαιτερότητες των τηλεπικοινωνιών στις νησιωτικές περιοχές. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αφορούν στην ανάπτυξη δικτύου σταθερής και κινητής, στην πρόσβαση, την ανομοιογενή επιβάρυνση του δικτύου λόγω εποχικότητας και την άρση βλαβών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος, η δουλειά του «είναι σίγουρα δύσκολη. Απαιτεί γνώσεις, απαιτεί υπομονή, αλλά είναι κάτι που με ευχαριστεί».
Στη σταθερή τηλεφωνία, εκτός από το τηλεφωνικό δίκτυο που καλύπτει το σύνολο της χώρας, ο ΟΤΕ προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες ADSL σε πάνω από 95% των υφιστάμενων τηλεφωνικών συνδέσεων, ενώ με την ταχεία ανάπτυξη της VDSL προσφέρει πολύ γρήγορο ίντερνετ έως 50 Mbps.
Ταυτόχρονα, η COSMOTE εξελίσσει συνεχώς το δίκτυο 3G που καλύπτει πάνω από το 98% του πληθυσμού της χώρας, ενώ, είναι Νο 1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα και ήδη αναπτύσσει το 4G+ δίκτυό της. Πώς φτάνουν αυτές οι υπηρεσίες σε όλα τα κατοικήσιμα νησιά; Ο ΟΤΕ διαθέτει ένα τεράστιο υποθαλάσσιο δίκτυο 3.500 χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από τα παραθαλάσσια αστικά κέντρα του και φτάνει έως τα τελευταία ακριτικά νησιά. Τα περισσότερα νησιά διασυνδέονται με υποθαλάσσια καλώδια, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα, για να εξασφαλίζεται απρόσκοπτη επικοινωνία, ενώ κάποια διασυνδέονται και μέσω ραδιοζεύξεων. Αντίστοιχα, η COSMOTE με την εγκατάσταση σταθμών βάσης είναι σε θέση να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικότητας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Στα νησιά ο πληθυσμός δεν είναι σταθερός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα «οι βλάβες στα νησιά, το καλοκαίρι αυξάνονται αρκετά», σύμφωνα με τον τεχνικό του ΟΤΕ. Παρ’ όλο που η επιβάρυνση του δικτύου είναι ανομοιογενής, στα δίκτυα δεν υπάρχει εποχικότητα. Ο όμιλος ΟΤΕ φροντίζει ώστε τα δίκτυά του να «αντέχουν» σαν να είναι κάθε μέρα η τουριστική σαιζόν στο peak της και να προσαρμόζονται όταν κάποιο από νησί γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη που αυξάνει τις ανάγκες επικοινωνίας. Με δεδομένη λοιπόν την αύξηση των αναγκών, ο ΟΤΕ κάνει ειδική κατανομή ανθρώπινων πόρων και υλικών κατά την τουριστική περίοδο.
Η πρόσβαση στα νησιά μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, τόσο το χειμώνα λόγω καιρού, όσο και όλο το χρόνο, όταν πρόκειται για απομακρυσμένα νησιά άγονης γραμμής. Ιδιαίτερα το χειμώνα, οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σε περιθώρια που καθορίζονται και από τα περιορισμένα δρομολόγια, διαφορετικά ο τεχνικός μπορεί να μείνει εγκλωβισμένος για μέρες σε ένα νησί.
Ο Γιώργος μέσα από την εμπειρία του, εξηγεί πως με τους συναδέλφους του έχουν κληθεί να διορθώσουν μια βλάβη σε ένα νησί, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς την αιτία, το είδος και το μέγεθός της, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο σημείο και να συνειδητοποιούν ότι δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα υλικά για τη διόρθωσή της. Αυτό συνεπάγεται την αναζήτηση των κατάλληλων υλικών από το κοντινότερο μεγάλο νησί της περιοχής και την επιστροφή στο σημείο της βλάβης.
Οι τεχνικοί του ΟΤΕ και της COSMOTE φροντίζουν καθημερινά για την απρόσκοπτη επικοινωνία μας, ακόμα και με τις πιο δύσκολες συνθήκες. Διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση, την εκπαίδευση, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την κατάλληλη εμπειρία για να διορθώσουν κάθε βλάβη, όσο δύσκολη κι αν είναι, όσο μακριά κι αν βρίσκεται, ανεξάρτητα από την ημέρα και την ώρα που εκδηλώθηκε.
Πάρτε μια γεύση από τις ιδιαιτερότητες των τηλεπικοινωνιών στα νησιά μέσα από το βίντεο που ακολουθεί…