Οι παρατηρητές της αγοράς μπορεί να μην συμφωνούν για το πόσο αυξήθηκαν οι αποστολές smartphones στο τρίτο τρίμηνο του 2024, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: η αγορά αναδύεται από τη μετα-πανδημική ύφεση.

Η παγκόσμια εταιρεία ερευνών αγοράς Canalys ανέφερε πριν λίγες ημέρες ότι οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Η αύξηση σηματοδοτεί το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης, σημείωσε.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, η IDC προσδιορίζει την αύξηση για την ίδια περίοδο στο 4%, σηματοδοτώντας το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης.

Η Canalys απέδωσε την αύξηση στη ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, παράλληλα με τα αρχικά στάδια ενός κύκλου αντικατάστασης στη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και την Ευρώπη.

Η IDC σημείωσε ότι η άνοδος των αποστολών του 3ου τριμήνου καθοδηγήθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη των κινεζικών πωλητών, όπως οι Vivo, Oppo, Xiaomi, Lenovo και Huawei.

Η Apple «απείλησε» να εκθρονίσει τη Samsung από την κορυφή

iphone 16

Η Nabila Popal, διευθύντρια ερευνών της IDC για τις παγκόσμιες συσκευές-πελάτες, επεσήμανε ότι οι κινέζοι κατασκευαστές τηλεφώνων δεν ήταν οι μόνοι που σημείωσαν καλούς αριθμούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της περιόδου. «Ενώ η ανάπτυξη των Κινέζων παικτών στις αναδυόμενες αγορές ήταν ένα συνεχές θέμα φέτος, η Apple απολάμβανε, επίσης, μια αύξηση 3,5% YoY στις αποστολές αυτό το τρίμηνο που τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τα προηγούμενα μοντέλα και την κυκλοφορία της νέας σειράς iPhone 16», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα παλαιότερα μοντέλα iPhone, συγκεκριμένα το iPhone 15, σημείωσαν εξαιρετικά καλές επιδόσεις λόγω των έντονων προωθητικών ενεργειών και των αυξημένων δραστηριοτήτων μάρκετινγκ γύρω από το Apple Intelligence», σημείωσε.

«Παρά την κλιμακωτή εξάπλωση του Apple Intelligence σε αγορές εκτός των ΗΠΑ, η Apple θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά την επερχόμενη περίοδο των διακοπών, καθώς αναμένει ότι πολλοί πελάτες θα αναβαθμίσουν από το iPhone 13, το iPhone 12 και τα προηγούμενα μοντέλα σε ένα νέο smartphone με δυνατότητα AI, διασφαλίζοντας τις αγορές τους για το μέλλον μακροπρόθεσμα», προέβλεψε η Popal.

Σύμφωνα με την Canalys, η ανάπτυξη της Apple το 3ο τρίμηνο της επέτρεψε να εκθρονίσει σχεδόν τη Samsung από την ηγετική της θέση στην αγορά.

«Η Apple πέτυχε τον υψηλότερο όγκο τρίτου τριμήνου μέχρι σήμερα και ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στην ηγεσία της παγκόσμιας αγοράς smartphone σε ένα τρίτο τρίμηνο από ό,τι τώρα», δήλωσε ο αναλυτής της Canalys, Runar Bjørhovde.

«Η στροφή της αγοράς προς τις premium συσκευές, η οποία τέμνεται από έναν συνεχιζόμενο κύκλο ανανέωσης των συσκευών που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωφελεί την Apple, ιδιαίτερα στις περιοχές με ισχυρά ερείσματα, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη», σημείωσε.

«Παρά τη μέτρια αρχική υποδοχή», πρόσθεσε, “το iPhone 16 αναμένεται να βοηθήσει την Apple να διατηρήσει ένα ισχυρό φινάλε για το 2024 και να βοηθήσει τη δυναμική στο H1 2025, ιδιαίτερα καθώς η Apple Intelligence επεκτείνεται σε νέες αγορές και υποστηρίζει πρόσθετες γλώσσες”.

Η Samsung διατηρεί την ηγετική της θέση

Smartphones

Σύμφωνα με την IDC, η Samsung απέστειλε 57,8 εκατομμύρια τηλέφωνα το γ’ τρίμηνο, που της δίνουν μερίδιο αγοράς 18,3%, σε σύγκριση με 59,5 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο αγοράς 19,6% το γ’ τρίμηνο του 2023. Η Apple, αντιθέτως, απέστειλε 56,0 εκατομμύρια μονάδες κατά τη διάρκεια της περιόδου, για μερίδιο 17,7%, σε σύγκριση με 54,1 εκατομμύρια μονάδες και μερίδιο 17,8% το 3ο τρίμηνο του 2023.

«Η Samsung διατήρησε την ηγετική της θέση στην αγορά παρά την πτώση του συνολικού αριθμού των μονάδων που διατέθηκαν», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της IDC για τις συσκευές-πελάτες EMEA Francisco Jeronimo.

«Ωστόσο», συνέχισε, «η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στην premium κατηγορία, καθώς οι μέσες τιμές αυξήθηκαν το τρίμηνο, χάρη σε ένα ισχυρότερο μείγμα μοντέλων Galaxy AI-enabled».

«Η εταιρεία ξεκίνησε την εξάπλωση των χαρακτηριστικών Galaxy AI σε άλλα μοντέλα της Samsung και λάνσαρε τα νέα αναδιπλούμενα Galaxy Z Fold6 και Galaxy Z Flip6 με Galaxy AI, γεγονός που συνέβαλε στην καλύτερη απόδοση στο premium τμήμα», εξήγησε.

«Νομίζω ότι η βελτίωση των δυνατοτήτων AI βοηθά τα πιο mainstream smartphones να φαίνονται πιο ελκυστικά και υπάρχει μια όρεξη για AI παντού», δήλωσε στο TechNewsWorld ο Anshel Sag, ανώτερος αναλυτής της Moor Insights & Strategy, μιας εταιρείας τεχνολογικών αναλυτών και συμβούλων με έδρα το Austin του Τέξας.

Προβλέπεται συνεχής ανάπτυξη το 2025

Ο Bjørhovde εξήγησε ότι η αγορά των smartphones έχει γίνει ένα παιχνίδι τακτικής. «Προσπαθεί να προσελκύσει τους εναλλασσόμενους και να βρει ευκαιρίες για upselling στους χρήστες μπροστά σε μια σαφή παγκόσμια τάση, η οποία είναι ότι τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

«Όσο κι αν ο στόχος είναι να οδηγηθούν οι άνθρωποι στην αναβάθμιση, συμβαίνει το αντίθετο», συνέχισε. «Στις ΗΠΑ, οι εκπτώσεις ή οι επιδοτήσεις των παρόχων δεν είναι πλέον τόσο ισχυρές. Έτσι, η εξεύρεση κάποιων πρόσθετων χαρακτηριστικών, νέων πηγών εσόδων, νέων ευκαιριών, η μεγαλύτερη στροφή προς το B2B σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πραγματικά το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι περισσότεροι πωλητές smartphone».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για έναν κλάδο που έχει περάσει από την έννοια της επανάστασης στην εξέλιξη. Νομίζω ότι η βιομηχανία ζει με τη δική της κατάρα, διότι από το 2007 έως το 2015, κάθε κυκλοφορία ήταν πάντα εξαιρετικά συναρπαστική. Υπήρχε πάντα κάτι απροσδόκητο. Τώρα δεν είναι τόσο συναρπαστικό».

Η παρόρμηση για αναβάθμιση, ωστόσο, είναι ισχυρότερη στο χαμηλό άκρο της αγοράς, υποστήριξε. «Πριν από δύο ή τρία χρόνια, αν αγόραζες ένα τηλέφωνο αξίας 150 δολαρίων, θα έπαιρνες πιθανότατα μια κάμερα 12 megapixel και μια μπαταρία που θα σου κρατούσε μισή μέρα, ίσως και μια ολόκληρη μέρα. Τώρα, μπορείτε να πάρετε σχεδόν 50 megapixel στην κάμερα. Η μπαταρία μπορεί να διαρκεί δύο ή τρεις ημέρες. Έτσι, οι αναβαθμίσεις που συμβαίνουν στην οικονομική κατηγορία είναι πραγματικά αρκετά δραματικές αυτή τη στιγμή».

Κοιτάζοντας μπροστά μέχρι το 2025, ο Sag προέβλεψε ότι η αγορά θα πρέπει να αναπτυχθεί με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό, το οποίο είναι φυσιολογικό για μια ώριμη αγορά.

Η Bjørhovde βλέπει, επίσης, συνεχή ανάπτυξη της αγοράς. «Νομίζω ότι βλέπουμε πιθανώς ενάμιση χρόνο. Και αν το Apple Intelligence αρχίσει να αποκτά κάποια νέα χαρακτηριστικά και να γίνεται πραγματικά ενδιαφέρον σε ένα χρόνο, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για να αποφασίσουν περισσότεροι άνθρωποι να αναβαθμίσουν σε εκείνο το σημείο».