Γεννήθηκε ως Κάσιους Κλέι, δοξάστηκε ως ο «The Greatest», έγινε μύθος ως Μοχάμεντ Άλι και συγκίνησε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 1996, όταν ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος-έκπληξη στην τελετή έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ανάβοντας τη Φλόγα στο γήπεδο μέσα σε πρωτοφανή αποθέωση.

Η Ατλάντα είχε δώσει μάχη με την Αθήνα για την ανάληψη των Αγώνων του 1996 και τελικά είχε καταφέρει να τους «κλέψει», με τους Αμερικανούς να υπόσχονται ότι θα είναι η καλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών. Υπόσχεση που δεν κατάφεραν να κρατήσουν, κατάφεραν όμως να συγκινήσουν τους πάντες με την έκπληξη που επιφύλαξαν για την τελετή έναρξης. Μια έκπληξη που οφείλεται, βασικά, στον Ντικ Έμπερσολ, τον πρόεδρο του NBC που είχε αναλάβει την τηλεοπτική παραγωγή των Αγώνων, αφού αυτός ήταν που έδωσε την ιδέα.

Με τους διοργανωτές να έχουν αποφασίσει ότι ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα είναι ο Εβάντερ Χόλιφιλντ, ο Έμπερσολ επέλεξε έναν άλλο πυγμάχο. Τον καλύτερο όλων. «Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος θα πρέπει να είναι ο Μοχάμεντ Άλι. Είναι ο πιο αγαπητός άνθρωπος σε όλο τον κόσμο μετά τον Πάπα, είναι ήρωας και συνταξιδιώτης για τους μουσουλμάνους, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος για κάθε Αμερικάνο αφού προτίμησε να πάει φυλακή παρά να προδώσει τις αρχές του», ήταν τα λόγια που έπεισαν τους διοργανωτές. Και από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους…

Ο Χόλιφιλντ ήταν όντως εκεί, στο γήπεδο, τρέχοντας μαζί με τη Βούλα Πατουλίδου για να παραδώσουν την Ολυμπιακή Φλόγα στην Τζάνετ Έβανς, μία από τις κορυφαίες κολυμβήτριες όλων των εποχών, ώστε αυτή με τη σειρά της να τη δώσει στον τελευταίο λαμπαδηδρόμο. Το ποιος θα ήταν αυτός, δεν είχε ανακοινωθεί, οπότε όταν εμφανίστηκε ο Μοχάμεντ Άλι η αποθέωση ήταν πρωτοφανής. Όπως και το σοκ. Ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών, το θηρίο που δεν ήθελες να ήσουν απέναντί του μέσα σε ένα ρινγκ, «ανακοίνωσε» σε όλο τον πλανήτη ότι είναι χτυπημένος από το Πάρκινσον.

Η εικόνα του Άλι που κρατάει τη δάδα με το δεξί χέρι ενώ το αριστερό τρέμει συνεχώς, σε συνδυασμό με το βλέμμα του, έκανε τους πάντες να λυγίσουν, να δακρύσουν, να τον χειροκροτούν συνεχώς καθώς άναβε τη Φλόγα στο γήπεδο και έδινε το σύνθημα για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων που δεν ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, όπως είχαν υποσχεθεί οι Αμερικανοί, είχαν όμως την πιο συγκινητική στιγμή όλων σε τελετή έναρξης και παράλληλα καθιέρωσαν το να μην ανακοινώνεται αλλά να είναι έκπληξη, πλέον, το όνομα του τελευταίου λαμπαδηδρόμου.