Από την ημέρα που φάνηκε ότι στον φετινό τελικό Κυπέλλου Ελλάδας θα αναμετρηθούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οι υπεύθυνοι του ελληνικού ποδοσφαίρου (άνθρωποι του αθλητισμού και της πολιτικής) βάδιζαν πάνω σε… αναμμένα κάρβουνα. Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν, έστω και… στα χασομέρια (όσον αφορά την Ένωση), καθώς οι δύο «δικέφαλοι» έδωσαν και για φέτος ραντεβού στο παιχνίδι που θα κρίνει τον τίτλο, μετά το περσινό τους στον Βόλο, που σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια. Η πεζογέφυρα στο Πανθεσσαλικό θυμίζει πλέον στους Έλληνες φιλάθλους «μαύρες» ημέρες της οπαδικής βίας στη χώρα, με τις μάχες σώμα με σώμα, τις καρέκλες που εκσφενδονίζονταν και τα μαχαίρια που βγήκαν, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό κάποιων από τους πρωταγωνιστές στα επεισόδια. Παράλληλα, στον αγωνιστικό χώρο το παιχνίδι κρίθηκε από ένα γκολ που αμφισβητήθηκε έντονα, επειδή ο Ενρίκε του ΠΑΟΚ ήταν σε θέση οφσάιντ, ενώ οι Θεσσαλονικείς διαμαρτύρονται πως πριν, στη φάση υπήρξε πέναλτι. ΑΕΚ ΠΑΟΚ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ Τα πράγματα έγιναν χειρότερα φέτος, λόγω του αγώνα στην Τούμπα μεταξύ των δύο ομάδων και τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν την κεφαλιά του Βαρέλα. Τόσο η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για την τύχη του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, με το περίφημο ρολό ταμειακής μηχανής πάνω στον Όσκαρ Γκαρθία, όπως και τα όσα ακολούθησαν την απόφαση του Κομίνη για τη φάση, έριξαν περισσότερο… νερό στον μύλο της κόντρας μεταξύ «ασπρόμαυρων» και κιτρινόμαυρων». Οι μεν θεωρούν ότι αδίκως οι δε κατέκτησαν τον τίτλο της Super League, οι δε ότι η ομάδα τους δεν προκάλεσε σε κανένα σημείο της πρωταθληματικής κούρσας τα όσα έφεραν τα δικαστήρια.

Αγώνας αποδείξεων και για τους δύο

Παράλληλα, ο αυριανός αγώνας στο ΟΑΚΑ μοιάζει ιδανική ευκαιρία για ξεκαθάρισμα τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τα… όργανα έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ τις τελευταίες ώρες η ένταση αρχίζει να αυξάνει. Οι δύο ΠΑΕ επιθυμούν να κυλήσουν όλα ήρεμα και χωρίς κάποια παρατράγουδα, που τις «πλήγωσαν» σημαντικά -ειδικά τους Θεσσαλονικείς- μετά τα παρατράγουδα στο Πανθεσσαλικό, αλλά το pre game δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. ΦΑΣΗ ΒΑΡΕΛΑ ΠΑΟΚ ΑΕΚ Οι άνθρωποι και ο κόσμος της ΑΕΚ πηγαίνουν εκστασιασμένοι, καθώς μετά από 24 χρόνια επέστρεψαν στην κορυφή της Ελλάδας, σε ένα Σαββατοκύριακο που συνδυάστηκε και με το ευρωπαϊκό στο μπάσκετ. Το αυριανό ματς αποτελεί ευκαιρία για εκείνους να αποδείξουν πως δίκαια θεωρούν εαυτούς την κορυφαία ομάδα της χώρας, ενώ στον ΠΑΟΚ πιστεύουν ότι με την κατάκτηση του Κυπέλλου θα αποδείξουν ότι ισχύουν όλα αυτά περί κλοπής που επικαλούνται μετά το ματς της 11ης Μαρτίου και τα όσα ακολούθησαν.

«Ντου» στο κλαμπ του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια, ξύλο στο Σύνταγμα

Όσον αφορά τα εξωαγωνιστικά, χθες το βράδυ, οπαδοί της ΑΕΚ, πολλοί σε αριθμό και με διακριτικά της ομάδας τους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή της Ομόνοιας, έκαναν επίθεση προς τα γραφεία του Πανελλήνιου Σ.Φ. ΠΑΟΚ. Μάλιστα, έφτασαν ένα στενό από τα γραφεία του κλαμπ και εκεί είχαν για αρκετή ώρα… μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επίσης ήταν ισχυρές και τελικά κατάφεραν να αποτρέψουν τις συμπλοκές μεταξύ των οπαδών. Σήμερα, περίπου 70 οπαδοί του ΠΑΟΚ εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα με κράνη και ρόπαλα και μόλις έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία, υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Ευτυχώς, η κατάσταση δεν ξέφυγε, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να τους απομακρύνει προς το Μοναστηράκι.

Απόφαση για ξένο διαιτητή και «κιτρινόμαυρη» αμφισβήτηση

Από το βράδυ της Τετάρτης (11/05) υπήρχε η πληροφορία ότι η ΕΠΟ θα όριζε ξένο διαιτητή για τον τελικό. Μια ενέργεια που επιβεβαιώθηκε με τη χθεσινή ανακοίνωση από πλευράς ΚΕΔ ότι ο Ισπανός Μπορμπαλάν θα είναι ο «άρχοντας» της αναμέτρησης. Αυτή η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση -με διάφορους τρόπους- των εμπλεκομένων, με τον Ολυμπιακό να δηλώνει δικαιωμένος από αυτήν την εξέλιξη, λόγω της θέσης του για ξένο διαιτητή στα παιχνίδια της σεζόν, τον ΠΑΟΚ να μην παίρνει θέση επίσημα, αλλά τα ΜΜΕ που ασχολούνται με το ρεπορτάζ του να πανηγυρίζουν και την ΑΕΚ με ανακοίνωσή της να καυτηριάζει την απόφαση και να κάνει λόγο για ορισμό που προσβάλει βάναυσα την Ελλάδα. ΠΟΝΤΙΚΗΣ ΚΟΜΙΝΗΣ

Τα μέτρα ασφαλείας και οι «ασπρόμαυρες» συστάσεις

Για να καταλήξουμε ότι πράγματι το παιχνίδι θα γίνει με παρουσία οπαδών και από τις δύο ομάδες, χρειάστηκαν τρεις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας. Τελικά, αποφασίστηκε να μοιραστούν από 17.196 εισιτήρια στην κάθε πλευρά και ότι τα μέτρα θα είναι δρακόντεια. Φυσικά, από τη διακήρυξη στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη, αλλά πράγματι υπάρχει ένα πλάνο από πλευράς Αρχών για να έρθουν όσο το δυνατόν από πιο μακριά σε οπτική επαφή οι οπαδοί των δύο «δικεφάλων». Το σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ φρόντισαν να «εξαφανίσουν» άμεσα τα εισιτήρια του τελικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εκδοτήρια στον σταθμό της Ειρήνης, υπήρχε κόσμος που πήγε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία του στη μεγάλη αυτή αναμέτρηση. Από πλευράς ΠΑΟΚ δεν υπάρχει (ακόμη τουλάχιστον) ανακοίνωση για εξάντληση των εισιτηρίων, καθώς και το γεγονός ότι ουσιαστικά αγωνίζονται εκτός έδρας, δεν βοηθάει. ΠΑΟΚ ΟΠΑΔΟΙ ΟΑΚΑ Πάντως, οι «ασπρόμαυροι» θα είναι και αυτήν τη φορά πάρα πολλοί, με τα «ασπρόμαυρα» κομβόι να αναμένεται ότι θα δώσουν τον δικό τους τόνο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Η ΠΑΕ, από την πλευρά της, έδωσε οδηγίες προς τους υποστηρικτές της για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταβούν στο ΟΑΚΑ, από όποιο σημείο της χώρας κι αν έρθουν. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επεισοδίων, οι περισσότεροι θα μπουν μαζικά στο γήπεδο, περίπου τέσσερις ώρες πριν τη σέντρα. Όσο για εκείνους της Ένωσης, θα μοιάζει σαν ένας συνηθισμένος αγώνας στο στάδιο της Καλογρέζας, μόνο που θα υπάρχει η ιδιαιτερότητα πως απέναντι θα υπάρχει αντίπαλος, που θεωρητικά θα μπορεί να έχει το ίδιο πλήθος οπαδών. aek11-735x459 Οι ώρες για να απαντηθούν όλα τα προηγούμενα είναι λίγες και το σίγουρο είναι ότι κάθε εμπλεκόμενη πλευρά θα έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης (αυτό που της αναλογεί) για να διεξαχθεί κανονικά και χωρίς προβλήματα ένας τελικός, που δεν θα μείνει στην ιστορία ξανά για τους λάθος λόγους…