Το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τη συνδιοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του 2030 μπαίνει στο… συρτάρι, αποκάλυψε η ισπανική αθλητική εφημερίδα «MARCA».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάλ αλ Σαούντ επικοινώνησε στις ελληνικές και στις αιγυπτιακές αρχές πως τελικά δεν θα μπουν στην «κούρσα» για την ανάληψη του μεγάλου ποδοσφαιρικού γεγονότος.
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Σαουδική Αραβία είχε… υποσχεθεί στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο πως θα κάλυπτε εκείνη τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα «δυνατό» φάκελο στη FIFA και να έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν το χρίσμα.
Μάλιστα, η προοπτική της συνδιοργάνωσης φέρεται να είχε συζητηθεί στην επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα και στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το ίδιο φέρεται να είχε συμβεί και σε δύο περιπτώσεις που ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Μια φορά στο Κατάρ και μια άλλη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, δε, είχε παραδεχθεί πως υπήρχαν επαφές μεταξύ των δύο χωρών γι’ αυτό το ενδεχόμενο.
Η αλλαγή στις ισορροπίες
Ωστόσο, στην προσπάθεια υπήρχαν σημαντικά εμπόδια. Ένα από αυτά αποτελεί η επιλογή της CAF, της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου – που είναι από τα… αγαπημένα «παιδιά» της FIFA – επέλεξε να υποστηρίξει την συνυποψηφιότητα του Μαρόκου με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ουκρανία.
Αυτό αποδυνάμωσε τη θέση της Αιγύπτου, ενώ εκείνη της Ελλάδας ήταν ήδη αποδυναμωμένη αφού η UEFA είχε στείλει μήνυμα σε όλες τις ομοσπονδίες της να στηρίξουν την προαναφερθείσα πρόταση όπου συμμετέχουν τρία μέλη της.
Πρόσφατα ο Γιάσερ αλ Μισεχάλ, πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε πως η χώρα του θα εξέταζε το ενδεχόμενο να παρουσιάσει φάκελο μονάχα αν ήταν πεπεισμένη κατά υψηλό ποσοστό πως θα μπορούσε να πάρει τη διοργάνωση.
Έπειτα, η πιθανή υποψηφιότητα Σαουδική Αραβία-Ελλάδα-Αίγυπτος θα ήταν μια 3η πολύ δυνατή επιλογή σε μια «μάχη» όπου ήδη υπάρχουν δύο ισχυρές υποψηφιότητες. Πέραν αυτής των Ισπανών, Πορτογαλών, Μαροκινών και Ουκρανών, έχουν καταθέσει πρόταση συνδιοργάνωσης Αργεντινή-Ουρουγουάη-Χιλή-Παραγουάη και έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν το θεσμό – αν και για δεύτερη συνεχόμενη 4ετία θα διεξαγόταν στην αμερικανική ήπειρο – μιας και το 2030 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στην Ουρουγουάη.