Η σεζόν 2022/23 θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού, αφού η αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα την ολοκλήρωσε κατακτώντας εμφατικά ΚΑΙ τους τρεις εγχώριους τίτλους, Σούπερ Καπ, Κύπελλο και πρωτάθλημα κατά σειρά, ενώ έχασε την Ευρωλίγκα με το τελευταίο σουτ του Γιουλ στον τελικό του Κάουνας.

Οι Πειραιώτες έχουν να αντιμετωπίσουν κάποια σοβαρά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια, ενώ οι εκβάσεις σε 3 σημαντικές υποθέσεις θα επηρεάσουν και τον υπόλοιπο σχεδιασμό.

Πρώτο και σημαντικότερο, αυτό του Σάσα Βεζένκοφ. Ο MVP της Ευρωλίγκας θα αποφασίσει φέτος αν κάνει το μεγάλο άλμα για το ΝΒΑ.

Οι Κινγκς τον θέλουν, τον παρακολουθούν, έχουν έρθει όλα τα μεγάλα στελέχη της ομάδας, από τον τζένεραλ μάνατζερ μέχρι τον προπονητή, για να τον δουν από κοντά, και η απειλή να φύγει για το Σακραμέντο είναι ορατή.

Το ύψος της προσφοράς, ουσιαστικά, θα δείξει αν και πόσο υπολογίζεται από τους Κινγκς για τη νέα σεζόν, αφού είναι σαφές πως ο Βεζένκοφ δεν σκοπεύει να πάει στο ΝΒΑ για να έχει… διακοσμητικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται πως ο Βεζένκοφ έχει υπογράψει επέκταση ως το 2025 και σε περίπτωση που δεν φύγει για το ΝΒΑ, θα συνεχίσει 100% στον Ολυμπιακό. Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αργότερο ως τις αρχές Ιουλίου και αν ο Βεζένκοφ φύγει, τότε οι Πειραιώτες θα αναγκαστούν να κινηθούν για αντικαταστάτη έχοντας ένα σημαντικό ποσό διαθέσιμο, περίπου 3 εκατ. ευρώ (από το nba-out και το συμβόλαιο που προοριζόταν για τον Βούλγαρο διεθνή).

Στο χέρι των νταμπλούχων είναι όμως και οι δύο κρίσιμες ανανεώσεις συμβολαίων, αυτές του Κώστα Σλούκα και του Κώστα Παπανικολάου.

Σύντομα θα υπάρξει η κρίσιμη επαφή με τους αδερφούς Αγγελόπουλους και το θέμα θα κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο ρόστερ, οι Φαλ (2025), ΜακΚίσικ (2025) και Γουόκαπ (2027) έχουν υπογράψει επεκτάσεις εδώ και μήνες, με τον τελευταίο-μάλιστα-να λογίζεται από τη νέα σεζόν ως Έλληνας και να μην πιάνει θέση ξένου. Συμβόλαιο έχει και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με τον οποίο ίσως γίνουν συζητήσεις για επέκταση, ενώ δεσμευμένος είναι και ο Μιχάλης Λούντζης, που ανέβασε τις μετοχές του στα playoffs. Για τον Αϊζέια Κάνααν υπάρχει καλό κλίμα για να ανανεώσει, κάτι που επιθυμεί ξεκάθαρα και ο ίδιος, ενώ αντίθετα δύσκολα θα συνεχίσουν οι Άλεκ Πίτερς και Τζοέλ Μπολομπόι, παρά την καλή παρουσία τους στους τελικούς. Ο Ταρίκ Μπλακ έχασε πόντους με την απουσία του στην τελική ευθεία της σεζόν λόγω τραυματισμού.

Σε ό,τι αφορά στις μεταγραφές, όλα γυρίζουν γύρω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η επιστροφή του Σέρβου σέντερ είναι κοντά, παρότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία στο οικονομικό, αλλά εκτιμάται πως θα βρεθεί η χρυσή τομή.