Οι θάνατοι εργατών στο Κατάρ καθώς γίνονταν οι ετοιμασίες για το Μουντιάλ 2022 ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τον υπόλοιπο κόσμο και τώρα ακόμη ένας έχασε τη ζωή του, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της διοργάνωσης, Νασέρ Αλ Κατέρ, να τονίζει απλά ότι «ο θάνατος είναι μέρος της ζωής, είτε είναι στη δουλειά είτε στον ύπνο».
Μέχρι να έρθει η ώρα για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν πολλά τα ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο για τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οι μετανάστες εργάτες. Σύμφωνα με τον Guardian, μάλιστα, οι θάνατοι ήταν… κάτι χιλιάδες, με τους διοργανωτές να αρνούνται τα πάντα και να δηλώνουν ότι «μόνο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».
Όπως και να έχει, ο καιρός πέρασε, το Μουντιάλ άρχισε και τώρα, εννιά μέρες πριν το τέλος του, έρχονται νέα ρεπορτάζ στα διεθνή ΜΜΕ για ακόμη ένα θάνατο εργάτη. Ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι έφτιαχνε τον φωτισμό σε χώρο στάθμευσης στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή της Σαουδικής Αραβίας, με συνέπεια να γλιστρήσει από μια ράμπα και νε πέσει με το κεφάλι σε μπετόν.
Ρεπορτάζ που δεν άρεσαν, πάντως, στον Νασέρ Αλ Κατέρ, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλο της διοργάνωσης, όπως έδειξε και η δήλωσή του: «Βρισκόμαστε στη μέση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχουμε ένα επιτυχημένο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θέλετε να μιλήσετε τώρα; Ένας εργάτης πέθανε, τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του, αλλά είναι περίεργο ότι είναι κάτι στο οποίο θέλετε να εστιάσετε ως πρώτη ερώτηση.
Κοιτάξτε, οι θάνατοι εργαζομένων ήταν ένα μεγάλο θέμα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλα όσα έχουν ειπωθεί και όλα όσα έχουν αποτυπωθεί σχετικά με τους θανάτους των εργαζομένων ήταν απολύτως ψευδή. Είμαστε απογοητευμένοι που οι δημοσιογράφοι επιδείνωσαν αυτή την ψευδή αφήγηση.
Και ειλικρινά, νομίζω ότι πολλοί από τους δημοσιογράφους πρέπει να αναρωτηθούν και να προβληματιστούν γιατί προσπαθούσαν να θίξουν το θέμα για τόσο πολύ καιρό. Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής, είτε είναι στη δουλειά είτε στον ύπνο».
Λόγια που προκάλεσαν την αντίδραση όχι μόνο του διεθνή Τύπου αλλά και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανέφερε τα εξής: «Το σχόλιο του αξιωματούχου του Κατάρ δείχνει μια ανάλγητη αδιαφορία για τον μετανάστη εργάτη που έχασε τη ζωή του. Η δήλωσή του ότι οι θάνατοι συμβαίνουν και ότι είναι φυσικό όταν συμβαίνουν, αγνοεί το γεγονός ότι πολλοί από τους θανάτους μεταναστών εργατών μπορούσαν να αποφευχθούν».