Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «NBA Today» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «ESPN» με αφορμή τη νέα του ταινία «Naija Odyssey» και μίλησε για την εμπειρία του με την εθνική Ελλάδας στο Eurobasket, αλλά και το ταξίδι του στο NBA.
Αρχικά, η παρουσιάστρια Μαλίκα Άντριους, τον ρώτησε πως βλέποντας το φιλμ έμαθε ότι το επίθετό του σημαίνει «το στέμμα που ήρθε από τη θάλασσα» και θυμήθηκε τον πανηγυρισμό του με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, όπου «εικονικά» έβαζε ένα στέμμα στο κεφάλι του. «Για ορισμένους αυτό ήταν μια αιχμή προς τον (σ.σ. «βασιλιά») ΛεΜπρόν Τζέιμς, αλλά εμένα με έκανε να ξανασκεφτώ μήπως ήταν το επίθετό σου αυτό που είχες στο μυαλό σου εκείνη την στιγμή;»
«Κατ’ αρχάς», απάντησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, «δεν ήταν κάτι εναντίον του ΛεΜπρόν. Αυτό είναι το επίθετο μου. “Ante” σημαίνει στέμμα και το όλο επώνυμο σημαίνει το στέμμα που ήρθε από τη θάλασσα. Το ξέρω και το κουβαλάω όλη μου τη ζωή. Να ξέρετε ότι στο χωριό μου είμαι πρίγκιπας. Όχι μη γελάτε, μιλάω πολύ σοβαρά. Έχω βασιλικό αίμα μέσα μου. Σοβαρά τώρα, ο πατέρας μου ήταν βασιλιάς του χωριού και η μητέρα μου ήταν υπεύθυνη για το χωριό και στο μέλλον υποτίθεται εγώ και τα αδέρφια μου θα πρέπει να επιστρέψουμε στο χωριό και να το φροντίσουμε. Είναι ένα μικρό χωριό περίπου 1.000 κατοίκων».
«Οπότε ίσως να υπάρχει ένας “King Freak” στο NBA, πλέον», ήταν το σχόλιο της δημοσιογράφου με τον Αντετοκούνμπο ν’ απαντά: «Όχι, μην το κάνετε αυτό γιατί ο “βασιλιάς” Τζέιμς μπορεί να τσαντιστεί και την επόμενη φορά που θα παίξουμε να μου ρίξει 50 πόντους».
«Από τα καλύτερα καλοκαίρια μου»
Σε ερώτηση για τη σημασία που έχει η οικογένεια για εκείνον και για το αν θα έκανε τα πάντα για να παίξει με όλα τα αδέρφια του στο NBA, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, απάντησε: «Αυτό το καλοκαίρι ήταν ένα από τα καλύτερα της ζωής μου. Έπαιξα με τα αδέρφια μου για την εθνική ομάδα. Το να τους βλέπω να χαίρονται, να δουλεύουν σκληρά, να είμαι μέρος της πορείας τους, να τους δίνω συμβουλές, να παίζω εναντίον τους στις προπονήσεις, να είμαι στα αποδυτήρια μαζί τους, να ενθουσιάζομαι όταν καρφώνουν ή όταν βάζουν ένα τρίποντο ή όταν κάνουν μια φοβερή κίνηση… Όλα αυτά δεν μπορείς να τα θεωρείς δεδομένα κι αν θα μπορούσα να το κάνω αυτό για τα επόμενα δέκα χρόνια της καριέρας μου – αν αντέξω τόσο πολύ, θα δούμε – θα το έκανα δίχως δεύτερη σκέψη».
Στη συνέχεια μίλησε για τα πρώτα του βήματα στο NBA. «Όταν μπήκα στο πρωτάθλημα ήμουν 18 ετών. Δεν είχα φύγει από την Ελλάδα ποτέ μου, δεν ήξερα τίποτα για το Μιλγουόκι, δεν καταλάβαινα καλά τη γλώσσα, δεν είχα ζήσει ποτέ μόνος μου. Και το να παίζεις στο NBA μπορεί να γίνει τρομακτικό. Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε ορισμένα από τα παιδιά που μας βλέπουν, αλλά έτσι είναι, ζούσα με τους γονείς μου και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Αλλά όταν ήρθα στη λίγκα ήμουν μόνος μου και ευτυχώς είχα ανθρώπους γύρω μου που με βοήθησαν να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες του αθλήματος, αλλά και της ζωής γενικότερα».
Πώς νιώθει για το παρατσούκλι «Greek Freak»
Ακολούθως ερωτήθηκε για το πως νιώθει που τον αποκαλούν «Greek Freak». «Πλέον δεν με ενοχλεί. Αλλά ο κόσμος δεν με αποκαλεί “Nigerian Freak”, με αποκαλούν μόνο “Greek Freak” και ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι είμαι και τα δύο. Είμαι Έλληνας και Νιγηριανός. Σίγουρα οι γονείς μου ένιωθαν “κάπως” μ’ αυτό κι από τη μεριά του γονιού, πλέον, τους καταλαβαίνω γιατί έτσι θα ένιωθα κι εγώ. Στο τέλος της ημέρας δεν διαλέγεις το παρατσούκλι που σου δίνει ο κόσμος, αλλά μπορώ να πω ότι μπορεί να γεννήθηκα και να μεγάλωσα στην Ελλάδα και να καταλαβαίνω την ελληνική κουλτούρα, να μιλάω τη γλώσσα και να ξέρω την ιστορία – το ίδιο, όμως, ισχύει και για την κουλτούρα της Νιγηρίας. Δεν είμαι μονάχα το ένα από τα δύο», δήλωσε.
«Στην αρχή δεν μου άρεσε η λέξη φρικιό», συνέχισε και πρόσθεσε: «Σταδιακά κατάλαβα γιατί την επέλεξαν γιατί μπορώ να κάνω πράγματα που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν. Μου αρέσει που με λένε “Freak”, αλλά εκτός από “Greek Freak” είμαι και “Nigerian Freak” και εκεί τελειώνει η συζήτηση. Γιατί κι εγώ κάνω ότι και οι γονείς μου με τα παιδιά μου, δεν τους μαθαίνω μονάχα την ελληνική κουλτούρα μα και τη Νιγηριανή».
Επίσης μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται εκείνος ότι τον έβλεπαν στην Ελλάδα μιας και στο φιλμ αναφέρει ότι για τους Έλληνες ήταν Νιγηριανός και για τους Νιγηριανούς, Έλληνας. «Μεγαλώνοντας εγώ ήξερα πως ένιωθα, αλλά πολλοί είχαν τις απόψεις τους κι όταν είσαι μικρός μπορεί να σε ενοχλήσει. Έλεγαν “δεν είσαι αρκετά Έλληνας, οι γονείς σου είναι Νιγηριανοί, δεν έχεις το ίδιο χρώμα δέρματος με εμάς, πήγαινε με τους Αφρικανούς φίλους σου” κι από την άλλη στη Νιγηρία, έλεγαν “δεν είσαι Νιγηριανός αρκετά. Καταλαβαίνεις τη γλώσσα;”. Πλέον, όμως, είμαι αρκετά μεγάλος και ώριμος για να λέω πως είμαι και τα δύο». Και μάλιστα το είπε στα… ιταλικά: «Είμαι greco-nigeriano».