Δυο φορές έχει υπογραμμίσει σε δηλώσεις του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πόσο σημαντική θα είναι για τον Παναθηναϊκό η συμμετοχή του στους ομίλους του Conference League. Και όντως, έτσι είναι! Οχι μόνο για τα έσοδα ύψους 6-7 εκατ. Ευρώ. Αλλά για το τραυματισμένο πρεστίζ του συλλόγου, για το καταρρακωμένο ranking του, για την αύρα των φίλων του, για το κέφι και τα κίνητρα των παικτών και του προπονητικού τιμ. Μια πρόκριση στους ομίλους δεν θα καθορίσει απόλυτα (ούτε καν στο μεγαλύτερο βαθμό) αλλά θα «φτιάξει» όλη τη σεζόν του Παναθηναϊκού. Ενας αποκλεισμός δεν θα «καταστρέψει» όλη τη χρονιά, αλλά θα αφήσει πληγές στην εκκίνηση. Ως «αδύναμος», ο Παναθηναϊκός ξεκινά με ντεζαβαντάζ έναντι των υποψήφιων αντιπάλων του. Σ΄ αυτή τη ζυγαριά, περίπου 45 μέρες πριν από το πρώτο ματς στον γ΄ προκριματικό γύρο του Conference League, το «στιγμιότυπο» του Τριφυλλιού διαμορφώνεται κάπως έτσι…
Τα μειονεκτήματα
- Ο Παναθηναϊκός έχει πολλά «μεγάλα παιδιά» στο ρόστερ του. Mόνο ένας από τη βασική περυσινή ενδεκάδα του είναι κάτω των 26 ετών, ο 22χρονος Φώτης Ιωαννίδης. Εχει παίκτες με παραστάσεις από την Primera Division, την Premier League, το πρωτάθλημα Αργεντινής, παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε πάμπολλα ντέρμπι στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Όμως ταυτόχρονα δεν έχει στο ρόστερ του και πολλούς με πείρα από «ευρωπαϊκούς» αγώνες. Και δη από νοκ άουτ «διπλούς» προκριματικούς. Σ’ αυτές τις αναμετρήσεις η ψυχολογία και η διαχείριση διαφέρουν. Ας θυμηθούμε πόσο δύσκολα προκρίθηκε πέρυσι ο Παναθηναϊκός στο Κύπελλο με αντιπάλους τον Ατρόμητο σε μονό ματς και το Βόλο στους «16» του Κυπέλλου…
- Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Ο Κουρμπέλης είναι μια σημαντική προσθήκη συγκριτικά με την εκκίνηση της περυσινής περιόδου, όμως ο Παναθηναϊκός έχει ξεμείνει από δημιουργικούς μέσους, καθώς είναι στον αέρα (με αρνητική «αύρα») τα θέματα των Γκατσίνοβιτς – Βιγιαφάνιες και έχουν αποχωρήσει σωστά ο Μαουρίσιο με τον Λούντκβιστ. Το ζήτημα δεν είναι μόνο… αριθμητικό. Δεν είναι μόνο «ποσοτικό». Είναι και «χρονικό». Διότι δεν μιλάμε για έναν παίκτη σε μία γραμμή. Μιλάμε για δύο βασικούς και έναν αναπληρωματικό στην ίδια γραμμή. Πότε θα έρθουν, πότε θα παίξουν, πότε θα βρουν χημεία μεταξύ τους και με τους μπακ και τους εξτρέμ; Θυμίζουμε ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός άρχισε να βελτιώνεται θεαματικά όταν ο Γιοβάνοβιτς βρήκε θέση στον Βιγιαφάνιες («μέσα αριστερά»), ο οποίος «κούμπωσε» με τους Χουάνκαρ – Αϊτόρ στην αριστερή πτέρυγα και ταυτόχρονα προσαρμόστηκε γρήγορα ο Γκατσίνοβτς (ως «μέσα δεξιά») και βρέθηκε ισορροπία στη δεξιά πτέρυγα, όπου ο Σέρβος υποστήριζε το δίδυμο Κώτσιρα – Παλάσιος. Μ’ αυτά τα δυο «τρίγωνα» έφτασε εκεί που έφτασε ο Παναθηναϊκός και μ’ ένα τρίτο: αυτό που σχημάτιζαν οι Βέλεθ – Σένκεφελντ με τον Ρουμπέν. Αν χαθούν αυτές οι ισορροπίες στη μεσαία γραμμή, χρειάζεται χρόνος με τους καινούριους χαφ και το πρώτο ματς στον γ’ προκριματικό γύρο του Conference League θα διεξαχθεί στις 4 Αυγούστου…
- Ισως να του κοστίσει, ίσως και όχι: δεν φαίνεται πολύ πιθανό βάσει των σημερινών δεδομένων ο Παναθηναϊκός να προλάβει να επιλέξει, να κλείσει και να… προπονήσει τον βασικό του φορ ενόψει των δύο πρώτων αγώνων του (4 και 11 Αυγούστου) στον γ’ προκριματικό γύρο του Conference League. Στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο, χάρη στη φόρμα διαρκείας των Παλάσιος – Αϊτόρ, δεν του κόστισε: πήρε κούπα και ευρωπαϊκό εισιτήριο με πέντε γκολ του Φώτη Ιωαννίδη (τα τέσσερα επί της Λαμίας!) και ένα από τον Καρλίτος από την αρχή του β΄ γύρου μέχρι το τέλος της σεζόν. Στην Ευρώπη μπορεί να το «πληρώσει» και να λέμε σε περίπτωση αποκλεισμού «αν είχε τον φορ…».
Τα πλεονεκτήματα
- Μπορεί να μην διαθέτει έμπειρους παίκτες σε προκριματικούς γύρους ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αλλά διαθέτει έμπειρο προπονητή σ’ αυτή τη διαδικασία! 11-3: αυτό είναι το σκορ του Γιοβάνοβιτς στα προκριματικά του Champions League και του Europa League ως κόουτς του ΑΠΟΕΛ! Εντεκα προκρίσεις, τρεις αποκλεισμοί, όλοι επώδυνοι σε play offs, από Σάλκε, Χετάφε και Νέφτσι Μπακού. Δυο φορές τα κατάφερε στα play offs, στα ιστορικά για την κυπριακή ομάδα εντός έδρας 3-1 (από ήττες με 1-0 στα εκτός έδρας παιχνίδια) εναντίον της Κοπεγχάγης το 2009 και της Βίσλα Κρακοβίας το 2011, όταν έφτασε στους «8» του Champions League, όπου αποκλείστηκε από τη Ρεάλ! Πέρασαν δέκα χρόνια, ναι. Αλλά η «τέχνη» των νοκ άουτ προκριματικών δεν ξεχνιέται…
- Η αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού – εν αντιθέσει με τη μεσαία του – είναι έτοιμη. Πανέτοιμη! Μπορεί να πάρει και έναν αριστεροπόδαρο στόπερ ο Γιοβάνοβιτς, αλλά έκλεισε ο Χουάνκαρ, έκλεισε ο Σάντσεθ, πήρε και Λοντίγκιν – Γκάνεα, έχει και τον Κουρμπέλη μαζί με τον Ρουμπέν στο «6», ο Παναθηναϊκός είναι «σεταρισμένος» αμυντικά. Και οι προκρίσεις, όταν δεν είσαι σε ανώτερο επίπεδο ως ομάδα – παίρνονται με την άμυνα συνήθως! Με την άμυνα, άλλωστε, κατάφερε ο Παναθηναϊκός να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας (δέχθηκε μόνο ένα γκολ σ’ όλη τη σειρά αγώνων!), με την άμυνα κατάφερε να πάρει και νίκες στα καθοριστικά ντέρμπι των play offs…
- Yπάρχουν υποψήφιες αντίπαλοι με μπόλικα ευρωπαϊκά ματς, υπάρχουν κι’ άλλες, πιο άπειρες. Όμως σε κάθε περίπτωση, «Λεωφόρο» δεν διαθέτουν οι περισσότερες εξ’ αυτών. Δηλαδή ένα «γηπεδάκι» 16.000 θέσεων στο οποίο ο παίκτης αισθάνεται τη φωνή και την πίεση του αντίπαλου οπαδού στ’ αυτιά και το σώμα του. Δεν είναι συνηθισμένες πολλές ομάδες επιπέδου Conference League σ΄αυτές τις συνθήκες, ή έδρα θα είναι μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού: το είδαμε και πέρυσι, με την χαοτική διαφορά μεταξύ των εντός και εκτός έδρας εμφανίσεων και αποτελεσμάτων του Τριφυλλιού. Στη Λεωφόρο «έπεσε» και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και δις ο Αρης…
- Η διαδικασία των play offs μπορεί να είναι για ορισμένους φιλάθλους κουραστική, όμως εκτός του ενδιαφέροντος που προσδίδει τουλάχιστον για την κατάκτηση και την… κατάταξη των «ευρωπαϊκών» εισιτηρίων, δίνει τη δυνατότητα και στους παίκτες των ομάδων που συμμετέχουν να παίξουν περισσότερες φορές εναντίον των καλύτερων ομάδων, των καλύτερων αντιπάλων! Θα βρει ο Παναθηναϊκός στους προκριματικούς γύρους του Conference League πολλούς «Ελ Αραμπί», «Τικίνιο», «Τσούμπερ», «Ζίβκοβιτς», «Εμβιλά», «Βαλμπουενά», «Αμραμπατ», «Ινγκασον», «Μασούρες», «Μάνταλους»; Όχι! Θα βρει κάποιες πολύ καλές ομάδες ως υποψήφιες, θα βρει όμως και ομάδες του επιπέδου (ή και κατώτερου) των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Αρη. Η εμπειρία αυτών των αγώνων θα βοηθήσει τους παίκτες του Παναθηναϊκού στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Και τους παίκτες σαν τον Κώτσιρα, τον Αλεξανδρόπουλο, τον Ιωαννίδη που δεν έχουν τέτοιες παραστάσεις, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν έχουν σπουδαίο παλμαρέ σε «ευρωπαϊκά» ματς.
Υ.Γ. Δύσκολο πολύ το θέμα του Βέλεθ. Εκτίμησή μας ότι τελικά θα παραμείνει στον Παναθηναϊκό με νέο συμβόλαιο και αυξημένες αποδοχές. Γιατί; Διότι οι σύλλογοι απ΄ αυτά τα «εξωτικά» πρωταθλήματα (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ) δεν ανεβάζουν τις προσφορές τους προς τους συλλόγους των παικτών για τους οποίους ενδιαφέρονται. Και ο Παναθηναϊκός απέδειξε στις περιπτώσεις του Χατζηγιοβάνη (λανθασμένα) και του Μαουρίσιο (σωστά) ότι όταν δεν τον ικανοποιεί μια πρόταση, την απορρίπτει, κι ας χάσει τον παίκτη ως ελεύθερο μετά από έναν χρόνο ή μετά από έξι μήνες.
Πηγή: gazzetta.gr