Ο Ολεκσάντρ Ζιντσένκο, άσος της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας δεν συγκράτησε τα δάκρυά του μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς Ουκρανών με τη Σκωτία στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης (1/6, 21:45) για τα ημιτελικά των πλέι οφ της προκριματικής διαδικασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι μίλησε για τον πόλεμο στη χώρα του αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το ποδόσφαιρο. «Κάθε Ουκρανός θέλει ένα πράγμα – να σταματήσει ο πόλεμος. Μίλησα με παιδιά που δεν καταλαβαίνουν τί συμβαίνει, αλλά έχουν ένα όνειρο – να τελειώσει ο πόλεμος. Έχουμε, όμως, κι άλλο ένα όνειρο κι αυτό είναι να παίξουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε και συνέχισε: «Θέλουμε να δώσουμε αυτά τα απίστευτα συναισθήματα στους Ουκρανούς γιατί το αξίζουν τόσο πολύ αυτή τη στιγμή».
«Είναι αδύνατο να περιγράψεις αυτά τα συναισθήματα», είπε ακολούθως και συμπλήρωσε: «Τα πράγματα που συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας, δεν είναι αποδεκτά. Είναι κάτι που δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Έτσι, γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε εντελώς αυτήν την επιθετικότητα και πρέπει να κερδίσουμε γιατί η Ουκρανία είναι μια χώρα ελευθερίας. Η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να τα παρατήσει. Το θέμα είναι ότι πολλές χώρες μπορεί να μην το καταλαβαίνουν – σήμερα είναι η Ουκρανία, αλλά αύριο μπορεί να είσαι εσύ. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και πρέπει να νικήσουμε την επιθετικότητα στο σύνολο της».
Ο Ζιντσένκο εξήρε την υποδοχή που έλαβε η ομάδα στη Σκωτία, ενώ είπε ότι εκτιμά την προσπάθεια των οπαδών της Σκωτίας να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, αποκαλώντας την «καταπληκτική πρωτοβουλία».
Οι Ουκρανοί χαρακτηρίζουν το ματς ως το σημαντικότερο της ιστορίας τους. Όχι μόνο γιατί μπορεί να τους ανοίξει την… πόρτα για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά γιατί τους δίνει την ευκαιρία να αισθανθούν περήφανοι για την πατρίδα τους, που δοκιμάζεται σκληρά εδώ και τρεις μήνες από τη ρωσική εισβολή.
Σε συνθήκες σπάνιες – αν όχι πρωτόγνωρες – η εθνική ομάδα της Ουκρανίας θα παίξει με τη Σκωτία. Ο αγώνας ήταν αρχικά προγραμματισμένος για τα τέλη Μαρτίου, αναβλήθηκε όμως με τη σύμφωνη γνώμη των δύο ομάδων, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Περίπου δύο μήνες αργότερα, κι ενώ ο πόλεμος στη χώρα μαίνεται, οι Ουκρανοί διεθνείς συγκεντρώθηκαν στη Σλοβενία και προετοιμάστηκαν με φιλικά κόντρα στην Γκλάντμπαχ, την Έμπολι και την Ριέκα για έναν αγώνα που – όπως όλοι καταλαβαίνουν – είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή ποδοσφαιρική αναμέτρηση.
Ο προπονητής ήθελε να πολεμήσει
Μιλώντας στη σλοβένικη εφημερίδα «Delo», ο Ουκρανός ομοσπονδιακός προπονητής, Ολεκσάντρ Πετράκοφ, αποκάλυψε ότι είχε δηλώσει εθελοντής για να πάει στον πόλεμο, όμως οι αρχές απέρριψαν το αίτημά του, λέγοντάς του ότι είναι πιο χρήσιμος ως εκλέκτορας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. «Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται αυστηρά, γιατί οι παίκτες μπορούν πολύ γρήγορα να αποπροσανατολιστούν. Η σκέψη τους βρίσκεται πάντα στις οικογένειές τους που βρίσκονται στην Ουκρανία και στους φίλους τους που πολεμούν στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Πετράκοφ.
Από την άλλη πλευρά, οι Σκωτσέζοι ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στην ομάδα της Ουκρανίας, θέλοντας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη δοκιμαζόμενη χώρα. Όταν, όμως, αρχίσει ο αγώνας, τα ανθρωπιστικά αισθήματα θα πρέπει να μπουν στην άκρη, καθώς οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το πρώτο από τα δύο βήματα που απαιτούνται, προκειμένου να προκριθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια. «Τους δώσαμε το χρόνο που είχαν ανάγκη (σ.σ. με την αρχική αναβολή του αγώνα). Τους βοηθήσαμε με κάθε τρόπο που μπορούσαμε, αλλά το βράδυ της Τετάρτης πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους νικήσουμε για τα όνειρά μας» δήλωσε στο BBC ο αρχηγός της εθνικής Σκωτίας, Άντι Ρόμπερτσον.
Ο νικητής της αναμέτρησης της Γλασκώβης θα αντιμετωπίσει την Κυριακή 5/6 στο Κάρντιφ την Ουαλία, στον τελικό των πλέι-οφ. Η ομάδα που θα εξασφαλίσει το 30ό εισιτήριο για το Κατάρ (εκκρεμούν τα διηπειρωτικά μπαράζ) θα τοποθετηθεί στον 2ο όμιλο της τελικής φάσης, όπου περιμένουν η Αγγλία, οι ΗΠΑ και το Ιράν.