Μπορεί ο Αμπέλ Φερέιρα να μην πέτυχε στον ΠΑΟΚ όλα όσα ήθελε, στη Βραζιλία όμως με την Παλμέιρας έχει κάνει εκπληκτική δουλειά κατακτώντας δύο συνεχόμενες χρονιές το Κόπα Λιμπερταδόρες, με αποτέλεσμα να λατρεύεται. Και αφού λατρεύεται, αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να γράψουν ένα βιβλίο για όσα έχουν ζήσει στη βραζιλιάνικη ομάδα, περιγράφοντας με… ιδιαίτερο τρόπο το πώς είναι να παίζεις με τριάδα στην άμυνα.

«Κρύο μυαλό, θερμή καρδιά», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πορτογάλου προπονητή, ο οποίος με τη βοήθεια των συνεργατών του καταγράφει όλα όσα έχει ζήσει μέσα σε 13 μήνες στην Παλμέιρας. Τις επιτυχίες της ομάδας, τη φιλοσοφία του αλλά και την τακτική του, σημείο που κερδίζει και τις εντυπώσεις λόγω του τρόπου με τον οποίο περιγράφει την τριάδα στην άμυνα.

«Το να χτίζεις την άμυνα με τρεις παίκτες είναι σαν να κάνεις έρωτα. Κάποιες φορές κάνεις στην κουζίνα, κάποιες στο σαλόνι, κάποιες στην κρεβατοκάμαρα, κάποιες στο μπάνιο. Αλλά πάντα έχεις τον ίδιο στόχο. Στην ανοικοδόμηση της ομάδας μας, η λογική μας έχει ως εξής: κάποιες φορές με άμυνα χαμηλά, κάποιες φορές με έναν μέσο μπροστά κι ανάμεσα στους δύο στόπερ, άλλες φορές με τρεις αμυντικούς. Μόνο οι παίκτες αλλάζουν. Η ιδέα παραμένει η ίδια: χτίζουμε τριάδες και διασφαλίζουμε περισσότερη ρευστότητα στο χτίσιμο των επιθέσεων και ασφάλεια όταν χάνουμε τη μπάλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φερέιρα.