Η είδηση ότι η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας προκάλεσε σοκ όχι μόνο στους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο αλλά και σε όλο τον κόσμο, με το CAS όμως να της επιτρέπει να αγωνιστεί στο σύντομο ατομικό αφού αποφάσισε πως με βάση τη μικρή ηλικία της η Ρωσίδα αθλήτρια είναι «προστατευμένο άτομο» και εξαιρείται από τους κανονισμούς δημόσιας αποκάλυψης.

Η είδηση, φυσικά, έγινε δεκτή με έντονη ικανοποίηση από την Καλίεβα, τη Ρωσία αλλά και τους θεατές στο Πεκίνο, οι οποίοι την αποθέωσαν μετά την προσπάθειά της στο σύντομο ατομικό. Μια προσπάθεια που ήταν -και αυτή- εντυπωσιακή, με αποτέλεσμα η 15χρονη να πάρει την 1η θέση με βαθμολογία 82,16.

Η Βαλίεβα αποθεώθηκε με standing ovation από τους θεατές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός της και δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της, ξεσπώντας σε λυγμούς και δείχνοντας έτσι πόσο έχει επηρεαστεί -ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα 15χρονο κορίτσι- από όλα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες.

Η ΔΟΕ, πάντως, επιμένει στην απόφασή της να μην απονείμει το χρυσό μετάλλιο στη Βαλίεβα, η οποία περιμένει για να δει αν αυτό θα αλλάξει ή όχι.