Η νίκη του Μαροκινού μετανάστη Χασάν Νουρντίν επί του Μικέλε Μπροΐλι που είναι νεοναζί, σε αγώνα για τον τίτλο του πρωταθλητή, είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης στην Ιταλία.

Στη γειτονική χώρα ο φασισμός και η παρουσία νεοναζί είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Είναι κάτι, άλλωστε, που φαίνεται ακόμη πιο καθαρά στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας, αφού οι οργανωμένοι οπαδοί των περισσότερων ομάδων έχουν ακροδεξιές και φασιστικές τάσεις.

Αυτό, προφανώς, δεν συμβαίνει για ποδοσφαιρικούς λόγους. Η παρουσία ανθρώπων που στηρίζουν ακόμη και σήμερα τις απόψεις των Ναζί είναι ένα σοβαρό θέμα για την ιταλική κοινωνία, η οποία δεν μπορεί να βρει τον τρόπο για να περιορίσει τέτοιες απόψεις. Μπορεί, όμως, να πανηγυρίσει όταν κάποιος που έχει αυτά τα πιστεύω, χάνει.

https://www.instagram.com/p/BqmwC0Ugevw/?utm_source=ig_embed

Όπως έγινε, δηλαδή, στον αγώνα πυγμαχίας ανάμεσα στον Μαροκινό μετανάστη Χασάν Νουρντίν που μεγάλωσε στην Ιταλία και τον Ιταλό Μικέλε Μπροΐλι, στο σώμα του οποίου υπάρχουν τατουάζ για τον φασισμό και τους Ναζί. Τατουάζ με το σύμβολο SS ή με τον αριθμό 88, ο οποίος παραπέμπει στη φράση Heil Hitler.

«Όταν είδα τα τατουάζ πάγωσα, η νίκη μου μετράει διπλά»

Τατουάζ που είδε πολύ καλά ο αντίπαλός του, όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο. «Όταν μπήκα στο ρινγκ και είδα αυτά τα τατουάζ, έπαθα σοκ. Βρήκα αυτά τα τατουάζ άσεμνα. Δεν υπάρχει δικαιολογία. Η ιταλική Ομοσπονδία Πυγμαχίας έπρεπε να είχε καταλάβει από την αρχή ότι αυτός ο πυγμάχος είχε αυτές τις προτιμήσεις. Η υποκίνηση μίσους τιμωρείται από το νόμο. Για μένα όλο αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, δεν μπορώ να αρνηθώ πως νικώντας κάποιον μ’ αυτά τα τατού αποτελεί μια νίκη που μετράει διπλά», δήλωσε στη La Stampa ο Νουρντίν μετά τη νίκη του.

Μια νίκη που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τα ιταλικά ΜΜΕ αλλά και από το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, με τους Ιταλούς να περιμένουν πλέον την τιμωρία του, δηλαδή τον αποκλεισμό του, από την ιταλική ομοσπονδία. Ο Μπρόιλι, άλλωστε, φρόντισε να ξεσηκώσει εναντίον του τους θεατές του αγώνα, ο οποίος έγινε στην Τεργέστη, αφού πριν την έναρξη έκανε τον φασιστικό χαιρετισμό.

Οι αποδοκιμασίες του κόσμου υπογραμμίζονται από τον ιταλικό Τύπο, ο οποίος πλέον περιμένει από την ομοσπονδία να τελειώσει τον Μπρόιλι και τις ιδέες του.