Οριακά υπέρ της διεξαγωγής του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, τάχθηκαν οι ερωτηθέντες ποδοσφαιρόφιλοι, σε σχετική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη FIFA. Σ΄ αυτήν την διαδικτυακή ψηφοφορία, έλαβαν μέρος 15.000 άτομα και το 55% εξ΄ αυτών, δήλωσε πως θα ήθελε να βλέπει το κορυφαίο γεγονός, πιό συχνά από κάθε τέσσερα χρόνια.
    
Από τα ευρήματα της έρευνας, προέκυψε ότι το 30% θα ήθελε το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, το 11% κάθε χρόνο και το 14% κάθε τρία χρόνια. Περισσότερο υπέρ της αυξημένης συχνότητας διεξαγωγής του Μουντιάλ, είναι οι νεότερες γενιές και οι αναπτυσσόμενες αγορές, όταν οι ηλικιακά μεγαλύτεροι λάτρεις του ποδοσφαίρου, παραμένουν… παραδοσιακοί στην τετραετία.

Το ίδιο ερώτημα, αναμένεται να τεθεί σε ένα σαφώς μεγαλύτερο δείγμα, «με μια διευρυμένη έρευνα 100.000 ατόμων, σε εκατό χώρες», όπως αναφέρεται από την FIFA.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης, έρχεται σε αντίθεση με την σαφή θέση, που εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες εθνικές ενώσεις φιλάθλων, από την Αργεντινή έως την Ινδονησία μέσω Μάλι και όλη την Ευρώπη, σε κοινή δήλωση, τονίζοντας ότι δεν συμφωνούν με την διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

«Είναι θεμιτό για την FIFA να κάνει έρευνα αγοράς, αφού έχει κάτι να πουλήσει. Αλλά εάν θέλει να συμβουλευθεί αντιπροσωπευτικούς οργανισμούς, ξέρει πού θα μας βρει», υπογραμμίζει ο Ρονάν Εβέν, συντονιστής του δικτύου Football Supporters Europe.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής ανάπτυξης της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, υποστηρίζει από τον Μάρτιο την διεξαγωγή του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, ενώ σε θεωρητικό επίπεδο, αυτό το σχέδιο, υπόσχεται την διανομή μεγαλύτερων εσόδων στις ομοσπονδίες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επιχείρημα για τις αφρικανικές ή ασιατικές αρχές, που εξαρτώνται περισσότερο από αυτά τα έσοδα, σε σχέση με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, που ευημερεί.

Ωστόσο, έντονη είναι η αντίδραση της UEFA σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και της Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, του World Leagues Forum και της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, καθώς αντιμετωπίζουν ήδη ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα.

Το σωματείο των ποδοσφαιριστών (FIFPro), από την πλευρά του, κατήγγειλε «την απουσία πραγματικού διαλόγου», υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τα «φυσικά φυσιολογικά όρια» των ποδοσφαιριστών και την ισορροπία μεταξύ των διασυλλογικών και των διοργανώσεων εθνικών ομάδων.