Το σύνθημα «It’s coming home» από το Μουντιάλ του 2018 ακούγεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα από τους Αγγλους. Δεν τα κατάφεραν ούτε στο Μουντιάλ ούτε στο πρόσφατο Euro όμως να πάρουν… σπίτι το τρόπαιο.

Το σύνθημα αυτό άρχισε να τραγουδιέται όμως και στα court του Wimbledon για λογαριασμό της Εμα Ραντουκάνου.

Η 18χρονη που ήταν στο Νο338 πριν μερικούς μήνες, κατάφερε να φτάσει στην πατρίδα της ως τον τέταρτο γύρο και τώρα στα ημιτελικά του US Open, όπου η μοίρα την έφερε αντίπαλο της Μαρίας Σάκκαρη. Και η Ελληνίδα θα προσπαθήσει να σταματήσει την πιτσιρίκα από το να φτάσει ένα βήμα πριν… πάρει το τρόπαιο (έστω του τένις) στο «σπίτι».

Το ντροπαλό κορίτσι μεταναστών έγινε… ατρόμητη τενίστρια

Η νεαρή Ραντουκάνου, με καταγωγή μισή από Ρουμανία (πατέρας) και μισή από Κίνα (μητέρα) είναι μοναχοπαίδι των δύο εργαζόμενων γονιών (ασχολούνται με οικονομία) το οποίο γεννήθηκε στον Καναδά και στα δύο του χρόνια μετακόμισε στην Αγγλία και το Λονδίνο.

Εκεί μέχρι πριν μερικούς μήνες πήγαινε σχολείο όπου ολοκλήρωσε τον μαθητικό της κύκλο με Α. Πήγε στον μαθητικό χορό και αφού τελείωσε κι αυτό κατέβηκε στο Wimbledon με wild card, στην πρώτη της συμμετοχή σε grand slam.

Κατάφερε να φτάσει ως τις «16» όπου εκεί εγκατέλειψε λόγω στρες και δύσπνοιας, με αποτέλεσμα το «Its coming home» που ακούγονταν στις κερκίδες για χάρη της, να μείνει στην άκρη.

Οι συμμαθητές της την περιγράφουν ως το «παιδί από την 7η τάξη που ήταν ήσυχο και δεν σήκωνε ποτέ το χέρι της».

Πάντα ήταν ντροπαλή και δεν είχε αυτοπεποίθηση. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το bullying που δεχόταν περιστασιακά από συμμαθητές της. Το τένις όμως, βρήκε την αυτοπεποίθησή της.

«Από μικρή ήμουν ντροπαλή. Δε μιλούσα. Παίζοντας όμως διάφορα σπορ και βγαίνοντας στο court, έμαθα να είμαι ατρόμητη και να μάχομαι. Αυτό που έδωσε ψυχολογική βοήθεια στο να αλλάξω και να κυνηγάω όσα ονειρεύομαι» δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βρετανικό Vogue.

https://www.instagram.com/p/CThsBUBIrZh/?utm_source=ig_embed

Έκλεισε εισιτήρια επιστροφής μετά τον προκριματικό

Η Ραντουκάνου στο Wimbledon έπαιξε στο κυρίως ταμπλό λόγω wild card. Στο US Open έπρεπε να παίξει προκριματικά. Και παρά την επιτυχία της στο Λονδίνο, δεν πίστευε ότι θα είχε ίδια τύχη στη Νέα Υόρκη. Γι’ αυτό και είχε κλείσει εισιτήρια επιστροφής μετά τους προκριματικούς!

«Δεν περίμενα να φτάσω ως εδώ. Είχα κλείσει εισιτήρια επιστροφής μετά τα προκριματικά, αλλά πλέον είναι ένα ωραίο πρόβλημα που έχω να λύσω» είπε στους δημοσιογράφους μετά την πρόκρισή της στα ημιτελικά επί της Μπένσιτς.

«Σημαίνει πολλά το να είμαι στα ημιτελικά. Απολαμβάνω την εμπειρία. Σκεφτόμουν ότι μπορεί να είναι η τελευταία φορά στην καριέρα μου που παίζω στο Arthour Ashe οπότε ας το απολαύσω. Το ίδιο θα κάνω και στο επόμενο ματς» πρόσθεσε η νεαρή Εμα που από το Νο338 πριν δύο μήνες, θα βρεθεί στο Top75 ανεξαρτήτως αποτελέσματος πλέον στη Νέα Υόρκη.

Το μόνο κακό είναι πως δεν θα έχει την στήριξη των γονιών της, του Ιαν και τις Ρενέ, που δεν ταξίδεψαν μαζί της στη Νέα Υόρκη.

«Δεν μπορούν να έρθουν γιατί η διαδικασία παίρνει περίπου δύο εβδομάδες. Είναι αργά και δυστυχώς δεν θα τους έχω μαζί μου» ανέφερε η νεαρή τενίστρια. Μάλλον οικογενειακώς κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσε να φτάσει να παίζει ως το τέλος του τουρνουά…

«Η αλήθεια είναι ότι δεν τους έχω μιλήσει κιόλας εδώ και λίγο καιρό. Την προηγούμενη εβδομάδα που με έψαχναν μιλήσαμε και είχαν άγχος για το πως είμαι. Πρώτη φορά λείπω τόσο μεγάλο διάστημα από το σπίτι» είπε η 18χρονη τενίστρια που γεννήθηκε στο Τορόντο.

Από το μπαλέτο… σούζες και kart

Μεγάλωσε στη συνοικία του Μπρόμλεϊ, με την μητέρα της, ως παραδοσιακή μάνα, να την ρίχνει στο μπαλέτο και τις κλακέτες. Ο πατέρας της την πήγε σε αγώνες γκολφ, αλλά μετά ακολούθησαν πιο… extreme σπορ. Αρχισε από πολύ μικρή να κάνει κανό, μηχανοκίνητα και go-karting, ΒΜΧ, ακόμη και μηχανή. Και αυτό την ενθουσίασε. Το ίδιο και έναν εκπαιδευτή της.

«Ημουν το μόνο κορίτσι που έκανε kart ή μότοκρος και ήταν πολύ cool. Όταν ο καθηγητής μου είπε να κάνουμε press-ups ήμουν η μόνη που μπορούσε» διηγήθηκε.

Είχε μάθει από μικρή να προπονείται με αγόρια. Ακόμη και στο τένις ήταν το μόνο κορίτσι στον σύλλογο που έκανε προπονήσεις.

«Στην αρχή φοβόμουν, αλλά μετά άρχισα να απολάμβανα τις προπονήσεις. Ήταν μεγάλη πρόκληση να βγω από το… κελί μου και να απολαύσω τις προπονήσεις» σχολίασε το κορίτσι «θαύμα» του Βρετανικού τένις που παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα λόγω σχολείου, έκανε 3 με 4 ώρες προπόνηση την ημέρα ως την περασμένη άνοιξη.

«Συχνά την βλέπαμε μεταξύ των μαθημάτων να κάνει προπόνηση. Ηταν στο γυμναστήριο κάθε μέρα και έδινε όλο τον εαυτό της, ενώ παράλληλα δεν εγκατέλειπε τα μαθήματα και ήταν εξαιρετική. Ήμουν εντυπωσιασμένος» ανέφερε ο γυμναστής της στο σχολείο, κύριος Κάρλτον.

Οντως τα συνδύασε όλα και με επιτυχία. Και τα ξημερώματα κόντρα στην Σάκκαρη, θέλει να φτάσει ένα βήμα πριν σηκώσει το τρόπαιο και το πάρει μαζί της στην Βρετανία. Ευχή μας βέβαια να μην τα καταφέρει (Σάκκαρη είναι αυτή…). Σε ηλικία 18 ετών έχει όλο το μέλλον μπροστά της εξάλλου…

Πηγή: gazzetta.gr