Στις 20 Μαΐου του 1992 η Μπαρτσελόνα κατάφερε μετά από προσπάθεια 36 ολόκληρων χρόνων να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο καθώς είχε αρχίσει να αλλάζει μορφή (με δύο νοκ άουτ γύρους και δύο ομίλους των 4, όπου πρώτοι θα πήγαιναν τελικό) , αφού από την επόμενη σεζόν (1992-1993) θα γινόταν Τσαμπιν Λιγκ.

Ο τελικός γινόταν στο Γουέμπλεϊ όπου η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ αντιμετώπιζε τη Σαμπντόρια του Βουγιαντίν Μπόσκοφ. Οι Ιταλοί είχαν στον όμιλό τους τον Ερυθρό Αστέρα, την Άντερλεχτ και τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα δεν κατάφεραν να νικήσουν τους «πράσινους», σε κανένα από τα δύο παιχνίδια.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο το ματς ήρθε 0-0, ενώ στην Γένοβα 1-1, με τον Σπύρο Μαραγκό να πετυχαίνει το πρώτο γκολ ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση με τον νέο τρόπο διεξαγωγής.

Οι Ισπανοί από την άλλη ξεπέρασαν το εμπόδιο των Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου και Σπάρτα Πράγας. Η Μπάρτσα δεν παρουσιάστηκε στον αγώνα φορώντας τα καθιερωμένα της χρώματα, καθώς ο ολλανδός τεχνικός ήθελε η ομάδα του να φορά το αγαπημένο του πορτοκαλί.

Έτσι οι «μπλαουγκράνα» έγιναν για ένα βράδυ «οράνιε», χρώμα που αποδείχθηκε ιδιαίτερα γούρικο. Στην κανονική διάρκεια ο αγώνας έμεινε στο 0-0. Ο Παλιούκα δεν άφηνε να περάσει τίποτα στο ιταλικό τέρμα, το ίδιο γινόταν και στην άμυνα όπου οι Ιταλοί έκαναν δύσκολη τη ζωή των Καταλανών, ανάμεσά τους και ο Κάτανετς, μετέπειτα προπονητής του Ολυμπιακού.

Στην επίθεση Μαντσίνι και Βιάλι έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αντίπαλη περιοχή, ενώ από την άλλη ο Στόιτσκοφ αρνιόταν να βρει δίχτυα. Και η τρίτη φορά για τους Ισπανούς έμοιαζε πως θα εξελισσόταν σε φαρμακερή. Όμως κάποιος δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα.

Στο 111′ της παράτασης ο διαιτητής Σμιντχούμπερ σφύριξε φάουλ έπειτα από δυνατό μαρκάρισμα του Ινβερνίτσι. Το δυνατότερο πόδι της εποχής, ο Ρόναλντ Κούμαν στήνει τη μπάλα στα 25 μέτρα και με μια «κανονιά» διαλύει το τείχος της Σαμπντόρια και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ.

Επιτέλους το Κύπελλο Πρωταθλητριών θα πήγαινε στα χέρια της Μπαρτσελόνα. Ο Πεπ Γκουαρντίολα και οι υπόλοιποι παίκτες έβγαλαν τα πορτοκαλί, φόρεσαν τα κυανέρυθρα, και ο αρχηγός Θουμπιθαρέτα, νυν τεχνικός διευθυντής των Καταλανών έδωσε στον παλιότερο παίκτη της ομάδας, τον Αλεσάνκο να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό του Λονδίνου.

Ολόκληρη η Καταλωνία πανηγύριζε σε ξέφρενους ρυθμούς. Αυτή ήταν η πρώτη πράξη μια γιορτής που θα κρατούσε για την Βαρκελώνη όλο το καλοκαίρι, καθώς δύο μήνες αργότερα θα διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μπαρτσελόνα – Σαμπντόρια 1-0 στην παράταση (0-0)

Γήπεδο: Λονδίνο, «Γουέμπλεϊ
Σκόρερ: 112′ Κούμαν
Διαιτητής: Σμίντχουπερ (Γερμανία)
Θεατές: 70.827

Μπαρτσελόνα (Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Εουσέμπιο, Φερέρ, Κούμαν, Νάντο, Χουάν Κάρλος, Μπακέρο, Γκουαρδιόλα (113′ Αλεσάνκο), Μίκαελ Λάουντρουπ, Σαλίνας (65′ Γκοϊκοετσέα), Στόιτσκοφ

Σαμπντόρια (Μπόσκοφ): Παλιούκα, Μανίνι, Λάνα, Βιέρκογουντ, Κάτανετς, Λομπάρντο, Πάρι, Σερέζο, Μπονέτι (73′ Ινβερνίτσι), Βιάλι (101′ Μπούζο), Μαντσίνι

Πηγή: sportday.gr