Ο Αρσέν Βενγκέρ σαφώς και δεν απέκτησε περισσότερους υποστηρικτές όταν έλεγε πως το να βγει μία ομάδα στην πρώτη τετράδα και να έχει σταθερότητα είναι το ίδιο καλό στην Premier με το να παίρνεις τίτλο. Υπήρχαν όμως άνθρωποι που κατάλαβαν το σκεπτικό του. Αντιλήφθηκαν το τι ήθελε να πει με την σταθερότητα και την εδραίωση στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Προφανώς και μέσα σε μία τέτοια συζήτηση υπάρχει και η αναφορά για τα οικονομικά οφέλη της παρουσίας μίας ομάδας στο Champions League μέσω της διασφάλισης της σχετικής θέσης. Ο Αλσατός θεωρούσε σαν τρόπαιο τη σταθερότητα, την πρόοδο και την εξέλιξη. Το να τερματίζει διαρκώς στην πρώτη τετράδα ενίσχυε τα λεγόμενά του!
Η σταθερότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολη. Μόνο… άνετο δεν είναι το να βρίσκεσαι μόνιμα στην τετράδα της Premier ειδικά εάν υπάρχουν μπροστά ομάδες όπως Σίτι και Λίβερπουλ. Η Γιουνάιτεντ φαινόταν να έχει βρει την φόρμα της με Σόλσκιερ με 10 νίκες και 2 ισοπαλίες στα 12 πρώτα ματς του στο πρωτάθλημα ως τεχνικός της. Όμως έχει πέσει πλέον στην έκτη θέση καθώς η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Από τότε έχει χάσει τρία από τα τελευταία της πέντε παιχνίδια ή έξι από τα τελευταία οκτώ σε όλες τις διοργανώσεις.
Η Άρσεναλ με τον Έμερι στο “τιμόνι” της είχε βρει την σταθερότητα που επιζητούσε και αυτήν την στιγμή απέχει μόλις έναν βαθμό από την τρίτη θέση. Όμως αυτήν την στιγμή προέρχεται από μία σειρά αγώνων στο πρωτάθλημα που έχει χάσει δύο από τα τελευταία της τρία παιχνίδια. Ακόμα και η Τότεναμ που απέκλεισε την Σίτι και προχώρησε στο Champions League και τα ημιτελικά του θεσμού είχε μόλις δύο νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες στα τελευταία οκτώ ματς της. Ο Σάρι με την Τσέλσι μετά από σκαμπανεβάσματα μες στην σεζόν παραμένουν στις πρώτες θέσεις, όμως ήρθε η ισοπαλία και η ηχηρή αποτυχία στο ματς με την Μπέρνλι. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουν οι ομάδες όταν έχουν να ανταποκριθούν και σε άλλες διοργανώσεις.
Η διασφάλιση μίας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη πάντα είναι βασικός στόχος μες στην χρονιά, όμως όταν υπάρχουν αρκετές διοργανώσεις όπου μετέχει μία ομάδα ποτέ δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι μάλιστα λογικό που ο Έμερι κατέβασε μία πιο καλή ενδεκάδα με τη Νάπολι στο Europa σε σχέση με το ματς με την Κρίσταλ Πάλας στην Premier. Η λονδρέζικη ομάδα βρέθηκε να χάνει με 3-2 εντός έδρας από την Κρίσταλ Πάλας. Οι Τζέκινσον και Μαυροπάνος που ξεκίνησαν βασικοί και είχαν παίξει πριν μόνο ένα ματς αντικαταστάθηκαν στο ημίχρονο. Ο Έμερι προσπάθησε να γυρίσει το ματς με τις αλλαγές αλλά δεν έγινε αυτό. Ο Ποκετίνο κατέβασε μία πιο αδύναμη Τότεναμ στο ματς με την Σίτι στο Ετιχαντ χάνοντας με 1-0. Είναι η ίδια ομάδα που είχε αφήσει εκτός της συνέχειας στο Champions League την Σίτι. Ήταν λογικό έως ένα σημείο παίκτες σαν τους Γιορίς, Τρίπιερ και Ρόουζ αλλά και Γουανιάμα να πάρουν ανάσες.
Έχει το ενδιαφέρον του το πως θα αντιδράσουν στα τελευταία ματς της Premier αυτές οι ομάδες. Η Τότεναμ επέστρεψε στο γήπεδό της με αντίπαλο την Μπράιτον και έχει τρία από τα τέσσερα τελευταία της ματς στην κατηγορία εντός. Είναι ένα θετικό στοιχείο εάν σκεφτεί κανείς πως οι Σπερς είχαν χάσει τα οκτώ από τα τελευταία εννιά ματς τους εκτός σε όλες τις διοργανώσεις το τελευταίο διάστημα.
Υπάρχει σε αυτές τις ομάδες μία εικόνα αγωνιστικής αστάθειας, ωστόσο υπάρχει εξήγηση για αυτό. Η Τότεναμ ανέβασε τον πήχη στην Ευρώπη και αυτό την επηρέασε, ενώ οι Άρσεναλ, Τσέλσι και Γιουνάιτεντ, πέρασαν ένα μεταβατικό στάδιο. Ένα στάδιο αλλαγών και έλευσης νέων προπονητών που έχει παίξει τον ρόλο του. Οι ομάδες αυτές δεδομένα έχουν επηρεαστεί από τους χειρισμούς και την στρατηγική των τελευταίων ετών. Η Γιουνάιτεντ απέχει 15 πόντους από την 7η Έβερτον και αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που δείχνει και την έλλειψη ισορροπίας που υπάρχει στις ομάδες στην διάρκεια της σεζόν. Επίσης η εικόνα αυτών των ομάδων δείχνει το πως μπορεί μία χρονιά να μην πάει καλά από την λήψη καθοριστικών αποφάσεων με λάθος τρόπο ή το να ξοδεύεις λεφτά σε κακές επιλογές παικτών. Η δομή των συλλόγων στο top six της Premier έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ενώ σίγουρα άλλαξε και τα δεδομένα η κατάκτηση του τίτλου της Λέστερ, η οποία όμως ουσιαστικά δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστική ούτε καν στην αμέσως επόμενη χρονιά της. Ακόμα και έτσι πάντως εκτιμάται ότι θα δούμε τις ίδιες ομάδες στο top six για 4η φορά στις 5 τελευταίες σεζόν.
Προφανώς και θα υπάρξουν στιγμές όπου ομάδες σαν την Άρσεναλ θα χάσουν από αντιπάλους σαν την Πάλας. Ίσως αυτό να συμβαίνει σε πιο μεγάλο βαθμό απ’ ότι πιο παλιά. Για τα δεδομένα των Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι με τον κόσμο που έχουν, την δυναμική τους αλλά και τα μπάτζετ του θα έπρεπε να είναι πιο σταθερές και δυνατές, αλλά σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier όπου ακόμα και οι μικρομεσαίες ή πιο μικρές ομάδες έχουν καλά έσοδα αυτά μπορούν να συμβούν.Είναι όμως ένα θέμα το εάν μία από αυτές τις ομάδες τελειώσει στους 75 πόντους και χάσει το Champions League. Αυτό είχε γίνει μόνο μία φορά πριν στα χρόνια της Premier, με την Άρσεναλ του Βενγκέρ το 2016-2017.
Η παράδοση και οι αριθμοί υπαγορεύουν πως με 70 πόντους μία ομάδα διασφαλίζει την θέση της στην πρώτη τετράδα. Αυτό ίσχυε έως το 2013 όμως τώρα ο πήχης έχει ανέβει. Στο θέμα της παραμονής δε έτσι όπως είναι τα δεδομένα πια ίσως να χρειάζονται και λιγότεροι από 40 βαθμούς. Τρία χρόνια πριν η Σίτι διασφάλιζε την 4η θέση με μόλις 66 πόντους, με ένα γκολ διαφορά από την Γιουνάιτεντ. Φέτος οι Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ έχουν όλες φτάσει στους 66 πόντους ενώ απομένουν 4 ματς. Ακόμα και τώρα η Γιουνάιτεντ είναι 2 πόντους πίσω από τους 66.
Είναι εμφανές πως το επίπεδο και η ποιότητα έχει ανέβει, όπως και ο ανταγωνισμός για τις ευρωπαϊκές θέσεις. Όμως πλην των Λίβερπουλ, Σίτι και Τότεναμ οι άλλες ομάδες της κορυφής είχαν προβλήματα και με τον σχεδιασμό τους και με το πως ήθελαν να λειτουργήσουν μες στην χρονιά. Μια ή δύο από αυτές τις ομάδες της υπόλοιπης τριάδας θα βγουν στο Champions League της ερχόμενης χρονιάς. Ίσως είναι ένα επίτευγμα τόσο καλό όσο ένα τρόπαιο.\
Πηγή: gazzetta.gr