Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φιλοξενείται στο Λας Πάλμας από την Γκραν Κανάρια (28/2, 22:00) και η EuroLeague Greece θυμάται όλες τις επισκέψεις των «πρασίνων» σε έδρες ομάδων από την… τρίτη ταχύτητα, με το αποτέλεσμα να είναι σχετικά ισορροπημένο!

Ποιος λέει ότι οι ομάδες που δεν προέρχονται από την ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ και οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν έχουν κίνητρο, είτε βαθμολογικό, είτε αγωνιστικό, δεν είναι ικανές να προξενήσουν προβλήματα; Είναι και… παραείναι! Τουλάχιστον αυτό μας έχει διδάξει η προϊστορία των εκτός έδρας αναμετρήσεων των «πρασίνων» από τη σεζόν που ξεκίνησε η EuroLeague (2001-02) μέχρι και σήμερα.

Θα μπορούσε να σταθεί κάποιος μόνο στην τελευταία τριετία όπου οι εκτός έδρας νίκες είναι είδος προς… εξαφάνιση για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ με το νέο format της διοργάνωσης. Όμως, όχι. Σε γενικές γραμμές υπάρχει σχετική ισορροπία στην αναλογία νίκες-ήττες εκτός των συνόρων. Συνολικά ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 69 παιχνίδια σε έδρες ομάδων από την (θεωρητικά πάντα) τρίτη ταχύτητα της EuroLeague με το ρεκόρ να είναι 38-31 υπέρ του. Αυτό δείχνει ότι μόνο… εύκολο δεν ήταν το έργο των εκάστοτε παικτών του «τριφυλλιού» τα 18 τελευταία χρόνια.

Αν κάνουμε το εν λόγω ρεκόρ πιο… ψιλά θα παρατηρήσουμε ένα πράγμα! Στις χρονιές που ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι το Final 4 (δηλαδή το 2002, το 2005, το 2007, το 2009, το 2011 και το 2012) μέτρησε σε ανάλογες έδρες 17 νίκες σε 23 συνολικά αναμετρήσεις. Αντίστοιχα την τελευταία τριετία που ισχύει το νέο format της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός είχε 2-10 ρεκόρ και δη στις έδρες των Ζάλγκιρις (0-3), Ούνικς Καζάν (0-1), Ερυθρού Αστέρα (1-1), Νταρουσάφακα (0-1), Βαλένθια (0-1), Γαλατασαράι (1-0), Μπάγερν Μονάχου (0-1) και Χίμκι (0-2).

Αντίστοιχα από τη σεζόν 2012-13 που άρχισε να παίρνει… απουσίες από την τελική φάση της διοργάνωσης, το ρεκόρ των «πρασίνων» σε αυτές τις έδρες είναι 13-19! Αν μη τι άλλο ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται αρκετά και μένει να δούμε εάν και εφόσον έφτασε η ώρα να… αλλάξει το «τσιπάκι» ώστε να ξεκινήσει παράλληλα και την μεγάλη αντεπίθεση με φόντο την είσοδο στα φετινά playoffs.

Πηγή: gazzetta.gr