Ετεροχρονισμένη απονομή δικαιοσύνης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αφαίρεση μεταλλίων σε τέσσερις αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αφότου τα δείγματα που έδωσαν για έλεγχο ντόπινγκ επανεξετάστηκαν και αποκαλύφθηκε πως είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Πρόκειται για τον χρυσό ολυμπιονίκη στη σφαίρα, τον Ουκρανό Γιούρι Μπιλόνογκ, την επίσης αθλήτρια της σφαίρας Σβετλάνα Κριβέλιοβα από τη Ρωσία και τη δισκοβόλο Ιρίνα Βατσένκο από τη Λευκορωσία, που είχαν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα αγωνίσματά τους, καθώς και τον σφυροβόλο από τη Λευκορωσία, Ιβάν Τσιχάν, που έχασε το δικό του αργυρό μετάλλιο.
Ο τελευταίος είχε χάσει για τον ίδιο λόγο και το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά δικαιώθηκε στο CAS, που έκρινε πως το δείγμα του βγήκε θετικό από εργαστηριακό λάθος.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, υπάρχει κι ένας πέμπτος «ύποπτος» αθλητής από τους Αγώνες της Αθήνας για τον οποίο αναμένεται το αποτέλεσμα της έρευνας.
Οι τέσσερις αθλητές που τιμωρήθηκαν με καθυστέρηση από τη ΔΟΕ αποδείχτηκε πως είχαν κάνει χρήση αναβολικών στεροειδών μετά την επανεξέταση που έγινε νωρίτερα μέσα στο 2012 στα δείγματά τους με πιο εξελιγμένες μεθόδους ανίχνευσης ουσιών.
Η ΔΟΕ προβλέπει την αποθήκευση δειγμάτων για να επιτρέπεται ο έλεγχός τους ετεροχρονισμένα, προκειμένου να ανιχνεύονται ουσίες που η επιστήμη δεν είχε τον τρόπο να εντοπίσει νωρίτερα. «Πάντα θες να περιμένεις μέχρι η επιστήμη να σου παρέχει τα κατάλληλα τεστ. Οι αθλητές αυτοί είχαν βρεθεί αρνητικοί σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά τώρα βρέθηκαν θετικοί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο αριθμό θετικών δειγμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέβηκε στα 31 και πρόκειται για… αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.
Πηγή: Sport-fm.gr