Το ρόστερ του φετινού Ολυμπιακού ακόμα δεν έχει πάρει την τελική του μορφή. Για την ακρίβεια, τώρα διαμορφώνεται και μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε με ποιους τελείωσαν τη χρονιά οι «ερυθρόλευκοι» και με ποιους την ξεκινάνε από την Παρασκευή στην Αυστρία. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο στόχος της διοίκησης εν μέρει επιτυγχάνεται. Δηλαδή και τον μέσο όρο της ηλικίας να κατεβάσει αλλά και να γίνει ταυτόχρονα ελληνοποίηση. Εγχείρημα δύσκολο το οποίο στα τέλη Αυγούστου μπορεί να έχει μετατραπεί. Ωστόσο η πρόθεση είναι δεδομένη και ο Ζαρντίμ θα είναι αυτός που θα δημιουργήσει το νέο ρόστερ του Ολυμπιακού. Και αυτό μπορεί να έχει και πολλές εκπλήξεις.

Πιο νεανικός

Απλά μαθηματικά. Ο Ολυμπιακός έψαχνε να βρει ό,τι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα στις μικρές ηλικίες. Και από τη στιγμή που μέχρι σήμερα έχει αποκτήσει 5 παίκτες (4 Ελληνες και 1 Γάλλο) κάτω των 25 ετών είναι λογικό ο μέσος όρος να πέσει σε σχέση με πέρυσι. Πόσο μάλλον όταν από την περσινή ομάδα αποχώρησαν οι Ορμπάιθ (32 ετών), Μέλμπεργκ (34 ετών), Μακούν (30 ετών) και οι Μαρκάνο, Κόλιν Καζίμ (25 ετών).

Βεβαίως ένας χρόνος πέρασε και από όλους τους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ. Ο Ιμπαγάσα είναι στα 36, ο Κάρολ στα 35 και οι Μοντέστο, Πάντελιτς στα 34. Κι όμως, με την προσθήκη των Γιαννιώτη (20 ετών), Μανωλά (21 ετών), Βλαχοδήμου (21 ετών), Σιόβα (24 ετών) και Ντιελνά (25 ετών) ο μέσος όρος πέφτει. Σε αυτούς προσθέτουμε και τους παίκτες που επέστρεψαν από δανεισμό και θα ταξιδέψουν στην Αυστρία. Δηλαδή τους Νικλητσιώτη (21 ετών), Τάτο (23 ετών), Μήτρογλου (24 ετών), Σουμπίνιο (26 ετών), Ζαραδούκα (27 ετών) και τον Χαβίτο (29 ετών).

Δεν προσθέτουμε καν όλους τους υπόλοιπους δανεικούς που επιστρέφουν στον Ολυμπιακό. Δηλαδή τους Κάταϊ, Γκρμπιτς, Βαλεριάνο, Βασιλόγιαννη, Νέμεθ γιατί λογικά δεν θ’ ακολουθήσουν την ομάδα στην Αυστρία.

Ούτε τους Διαμαντάκο και Λυκογιάννη, που είναι πιθανό να ενσωματωθούν στην πρώτη ομάδα μέσα στη σεζόν. Με αυτά τα κριτήρια η ομάδα του Ολυμπιακού φεύγει για Αυστρία, έχοντας κατεβάσει τον μέσο όρο ένα χρόνο! Γιατί ο περσινός μέσος όρος ήταν 27 έτη και 1 μήνας και αυτός της ομάδας που «πετάει» την Παρασκευή είναι 25 έτη και 1 μήνας!

Μεγάλο ρόλο στην τελική διαμόρφωση του μέσου όρου ηλικίας θα παίξουν οι μεταγραφές που θα γίνουν. Λογικά στη θέση του Μέλμπεργκ θα αποκτηθεί νεαρότερος ενώ και οι παίκτες που ακούγονται για τα χαφ (Τσάβες, Μασάδο) είναι στα 25 τους. Με δεδομένο ότι και παίκτες θα δοθούν δανεικοί (Ντιελνά 25, Ποτουρίδης 20, Σουμπίνιο 26, Χαβίτο 29 είναι οι πρώτοι που ακούγονται) ή θα αποχωρήσουν (Δασκαλάκης π.χ.) λογικά ο μέσος όρος θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα που είναι και τώρα.

Ένα έτος

Τόσο μείωσε τον μέσο όρό του ο Ολυμπιακός σε σχέση με την περσινή σεζόν. Και δεν αποκλείεται να τον μειώσει κι άλλο μέχρι το τέλος της σεζόν. Από 27,1 που ήταν πέρσι σήμερα είναι στο 26,1.

Πιο ελληνικός

Ήταν από τους πρώτους στόχους της νέας διοίκησης πριν από δύο καλοκαίρια. Η βάση του Ολυμπιακού να αποτελείται από Ελληνες ποδοσφαιριστές. Και αυτό προσπαθεί να το κάνει πράξη σταδιακά. Πέρυσι η σεζόν έκλεισε με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν στο ρόστερ τους 9 Έλληνες από τους συνολικά 24.

Δηλαδή τους Δασκαλάκη, Αβραάμ, Τοροσίδη, Παπάζογλου, Ποτουρίδη, Χολέμπας, Τοροσίδη, Μανιάτη και Φετφατζίδη. Επίσης δεν προσθέτουμε τον Λυκογιάννη, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί σε ένα ματς Κυπέλλου την περσινή σεζόν. Όχι μικρός αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για το 37% του ρόστερ.

Ωστόσο αυτό το ποσοστό αυξάνεται εντυπωσιακά σήμερα. Φτάνει το 57%. Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς παίκτες του ρόστερ αυτή τη στιγμή είναι Έλληνες. Από τους 9 που αναφέραμε δεν έχει φύγει κανείς. Ταυτόχρονα αποκτήθηκαν οι Μανωλάς, Σιόβας, Βλαχοδήμος και Γιαννιώτης! Σε αυτούς προσθέστε και τους τέσσερις Ελληνες που πέρυσι είχαν δοθεί δανεικοί -τον Τάτο, τον Μήτρογλου, τον Ζαραδούκα και τον Νικλητσιώτη.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως οι Ελληνες του Ολυμπιακού είτε εν ενεργεία διεθνείς με την Εθνική ομάδα (Τοροσίδης, Αβραάμ, Χολέμπας, Μανιάτης, Φετφατζίδης, Μήτρογλου) είτε έχουν κληθεί από τον Φερνάντο Σάντος (Τάτος, Σιόβας, Ζαραδούκας) είτε έχουν παίξει στις μικρές Εθνικές ομάδες (Ποτουρίδης, Βλαχοδήμος, Γιαννιώτης, Μανωλάς, Νικλητσιώτης).

Μένει να δούμε ποιοι από τους 17 (για την ακρίβεια 16, μια και στον Δασκαλάκη έχει ζητηθεί να βρει ομάδα) θα μείνουν τελικά στο ρόστερ. Όπως και να ‘χει όμως, ο περσινός αριθμός των 9 Ελλήνων θα είναι σαφώς αυξημένος φέτος.

Πηγή: sday.gr