Ένα από τα χειρότερα βράδια της σύγχρονης ιστορίας του βίωσε ο Παναθηναϊκός στην παγωμένη Μόσχα. Οι «πράσινοι», κατώτεροι των περιστάσεων, γνώρισαν τη συντριβή με 91-75 από την ΤΣΣΚΑ και πέρα από κάθε ελπίδα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο δεύτερο γκρουπ της Ευρωλίγκας, έχασαν και το δικαίωμα να υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι είναι του χεριού τους. Μόνο για ένα δεκάλεπτο στάθηκαν στο ύψος τους οι παίκτες του Ομπράντοβιτς. Επεισόδιο Τεόντοσιτς-Διαμαντίδη.

Δεν την άφησε να ξεφύγει

Με όπλο τα επιθετικά ριμπάουντ, παρά την απουσία του Κιριλένκο αλλά και του αντικαταστάτη του Βορόντσεβιτς, κι αιχμή τον Κρστιτς που πέτυχε γρήγορα 6 πόντους, η ΤΣΣΚΑ μπήκε αποφασισμένη να «καθαρίσει» την πρωτιά (15-12). Ο Παναθηναϊκός, που ξεκίνησε με Διαμαντίδη, Λόγκαν, Σάτο, Σμιθ και Μπατίστ, ήταν αποτελεσματικός στην επίθεση, αλλά ευάλωτος στην άμυνα. Αυτή την αδυναμία εξέθεσαν τα τρία συνεχή τρίποντα των γηπεδούχων, δύο από Σβεντ κι ένα από Γκόρντον, ενώ από καλάθι του νεαρού Ρώσου γκαρντ η διαφορά έφτασε στο +10 (26-16), 2:11 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Η είσοδος του Καλάθη σε συνδυασμό με τη βελτίωση της άμυνας και τον καλύτερο έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας επέτρεψαν στους «πράσινους» να κλείσουν το δεκάλεπτο με οκτώ αναπάντητους πόντους (26-24).

Ελεγχόμενη κατάσταση

Οι πρωταθλητές Ευρώπης συνέχισαν στο ίδιο τέμπο. Πήραν το προβάδισμα (28-29), αξιοποίησαν τον Σμιθ «χτυπώντας» στη λειψανδρία των γηπεδούχων στη θέση «4» και ήταν απροσπέλαστοι στην άμυνα. Το μαρτυρά το γεγονός ότι ενώ στα πρώτα οκτώ αγωνιστικά λεπτά δέχτηκαν 26 πόντους, στα επόμενα επτά είχαν παθητικό μόλις 4 πόντων. Ο εφιάλτης του Σβεντ και ο καταιγισμός τριπόντων επέστρεψε και η ΤΣΣΚΑ ανέκτησε το προβάδισμα (39-37 με 7/13 τρίποντα). Οι παίκτες του Καζλάουσκας έκαναν μία ακόμη απόπειρα να απομακρυνθούν (42-38), αλλά ο Βουγιούκας με καλάθι και αντιαθλητικό φάουλ (!) και μία τεχνική ποινή στον Χριάπα για διαμαρτυρία βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να πάει στην ανάπαυλα του ημιχρόνου προηγούμενος με 49-47.

Αγνώριστος Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έμεινε παραπάνω από όσο έπρεπε στα αποδυτήρια. Η ΤΣΣΚΑ με ένα σερί 14-0 και οδηγούς τους Χριάπα και Κρστιτς ξέφυγε με 61-49 (εκμεταλλευόμενη κι ένα αντιαθλητικό φάουλ του Λόγκαν) αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να καλέσει άρον-άρον τάιμ άουτ. Οι «πράσινοι» είχαν χάσει την ψυχραιμία τους, όπως φάνηκε και από την αντίδραση του Διαμαντίδη στο πολύ σκληρό φάουλ του Τεόντοσιτς και την προσωρινή απειλή επεισοδίου από τα… παλιά. Γιασικεβίτσιους και Βουγιούκας έβαλαν τέλος στην αφλογιστία της ομάδας τους (63-55), αλλά η άμυνα δεν ανέκαμψε ποτέ και οι γηπεδούχοι έφτασαν στο +13, (73-60) κι ολοκλήρωσαν το τρίτο δεκάλεπτο με γερό θεμέλιο νίκης το 75-63.

Ήταν πια αργά…

Ακόμη κι ένας εξαιρετικός Παναθηναϊκός θα ήταν δύσκολο να καλύψει τη διαφορά σε δέκα αγωνιστικά λεπτά. Πόσο μάλλον η κακή έκδοση της ομάδας του Ομπράντοβιτς, που διατήρησε το προβληματικό πρόσωπο και στην τέταρτη περίοδο. Όχι απλώς δεν κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, αλλά ούτε καν να κατεβάσει τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα. Η σεληνιασμένη ΤΣΣΚΑ έφτασε ακόμη και στο +17, 84-67. Οι απέλπιδες προσπάθειες να περιοριστεί η έκταση της ήττας δεν είχαν αποτέλεσμα και το τελικό 91-75 σφράγισε το εφιαλτικό βράδυ του Παναθηναϊκού, που με το σκορ αυτό είναι οριστικά και αμετάκλητος δεύτερος.

Δεκάλεπτα: 26-24, 47-49, 75-63, 91-75.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 4 (10 ασίστ), Λαβρίνοβιτς 3, Σισκάουσκας 10, Κρστιτς 17 (12 ριμπ.), Βορόνοφ, Σβεντ 16 (5 ασίστ), Κάουν 8, Χριάπα 16, Πονκρασόφ, Κουρμπάνοφ 5, Γκόρντον 12.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς):
Μάριτς 2, Μπατίστ 4, Λόγκαν 7, Σάτο 7, Διαμαντίδης 7 (6 ασίστ), Βουγιούκας 17, Νικ Καλάθης 9, Σμιθ 11, Καϊμακόγλου 7, Γιασικεβίτσιους 4.

Διαιτητές:
Καρλ Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μιγκέλ Άνχελ Πέρεθ Πέρεθ (Ισπανία), Τολγκά Σαχίν (Ιταλία).

Πηγή: sportfm.gr