H βίλα στην Αρλ έγινε διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, που έπρεπε να φιλοξενήσει εφτά παιδιά. Τα πολλά χρήματα που έβγαζε ο μπαμπάς από το ποδόσφαιρο μετατράπηκαν σε μάχη για ένα πιάτο φαγητό της μαμάς, που καθάριζε όποιο σπίτι έβρισκε. Το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ, μέσω της μεταγραφής του στη Λίβερπουλ, έγινε εφιάλτης όταν το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 2004 άκουσε εκείνο το «κρακ» στο πόδι του. Η συμμετοχή του στο Μουντιάλ της Γερμανίας «έσβησε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: στις 7 Ιουνίου 2006, στο φιλικό της Γαλλίας με την Κίνα, ακούγεται και πάλι εκείνος ο ανατριχιαστικός ήχος, εκείνο το «κρακ». Κι όταν τελικά κατάφερε να παίξει ξανά σε Μουντιάλ, οι περισσότεροι συμπαίκτες του απείχαν από τις προπονήσεις, λόγω διαφωνίας τους με τον Ντομενέκ, με τη Γαλλία να γίνεται ρεζίλι διεθνώς. «Ένα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο κοιμάται». Ο Τζιμπρίλ Σισέ αποδείχτηκε λιοντάρι από τα 2 μέχρι τα 34 του χρόνια. Έπεφτε και σηκωνόταν ξανά. Μέχρι το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου 2015. «Σήμερα δεν μπορώ να προπονηθώ ούτε καν σε χαμηλό επίπεδο. Πρέπει να ακούς το σώμα σου. Ναι ήρθε το τέλος». Ο Μανζέ και η Καριζάτα Σισέ άφησαν την Ακτή Ελεφαντοστού το 1974 για την Αρλ της Γαλλίας, προκειμένου ο πρώτος να εκπληρώσει τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. Αρχηγός στην Εθνική της χώρας του, έκανε το μεγάλο βήμα και έβγαζε αρκετά χρήματα ώστε να ζει σε μια πολυτελή βίλα, μαζί με την σύζυγό του και τα έξι τους παιδιά. Στις 12 Αυγούστου 1981 ήρθε και το 7ο. Το όνομά του: Τζιμπρίλ Αρούν Σισέ.
Γεννήθηκε μέσα στη χλιδή αλλά…
Γεννήθηκε μέσα στη χλιδή, έζησε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα σε μια από τις πιο πλούσιες οικογένειες. Αν κάποιος τον ρωτήσει σήμερα, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θυμάται. Και πως θα μπορούσε. Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει, δείχνουν πως το 80% των ανθρώπων θυμούνται πράγματα και καταστάσεις από την ηλικία των 3 ετών και έπειτα. Όταν ο Σισέ ήταν τριών, η βίλα είχε μετατραπεί σε ένα διαμερισματάκι με δύο υπνοδωμάτια. Ο Μανζέ είχε εγκαταλείψει την Καριτζάτα και τα εφτά παιδιά τους το 1983, για να επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού. Η μητέρα του αναγκάστηκε να δουλεύει απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, καθαρίζοντας σπίτια, προκειμένου να παρέχει ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά της. Για παιχνίδια; Ούτε λόγος. «Ζούσαμε σε μια σκληρή γειτονιά. Όμως την θυμάμαι με τρυφερότητα εκείνη την εποχή. Μπορεί να μην είχαμε ούτε ένα παιχνίδι, αφού το φαγητό ήταν σημαντικότερο, αλλά περνούσαμε καλά. Διασκεδάζαμε με τ’ αδέρφια μου (σ.σ. Νμα, Νταμάιγ, Αμπού, Φοντέ, Σενί, Χαμέντ)», θα πει ο Σισέ για εκείνα τα δύσκολα, μα και αθώα παιδικά χρόνια. «Η δύναμη της μητέρας μας, έδινε δύναμη και σε εμάς. Ξυπνούσε κάθε βράδυ στις 2 για να πάει στη δουλειά και να μας ζήσει. Θα είναι για πάντα η ξεχωριστή γυναίκα στην καρδιά μου».
Ο Σισέ δυσκολεύτηκε στα πρώτα του βήματα
Ο Σισέ δυσκολεύτηκε στα πρώτα του βήματα στην Οσέρ, αφού σε ηλικία μόλις 14 ετών αναγκάστηκε να φύγει 300 μίλια μακριά απ’ το σπίτι του και την οικογένειά του. Το ποδόσφαιρο τον έκανε να τα ξεπεράσει όλα και έμεινε στην Βουργουνδία για οχτώ χρόνια συνολικά (δύο στη Νέων, έξι στην επαγγελματική). Οχτώ χρόνια γεμάτα γκολ, πανηγυρισμούς, όμορφες στιγμές, δόξα, χρήματα, αποθέωση. Οχτώ χρόνια μακριά απ’ αυτό που είχε συνηθίσει σε εκείνη την κακόφημη γειτονιά του Αρλ, όταν όλα στη ζωή του έδειχναν πως θα πάρει τον… κακό δρόμο. Αναγέννηση… «Ένα λιοντάρι δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο κοιμάται». Η Γαλλία δεν μπορούσε, πια, να σηκώσει τη φήμη και τα χρήματα που δεδομένα θα έβρισκε αλλού ο Τζιμπρίλ Σισέ. Το καλοκαίρι του 2004 φτάνει το πλήρωμα του χρόνου. Ο 23χρονος, τότε, επιθετικός αφήνει την Οσέρ και τον Γκι Ρου για τη λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ και τη Λίβερπουλ. Είναι έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο. Πρώτος σκόρερ στη Γαλλία το 2002, βασικός στην Εθνική ομάδα στο Μουντιάλ της Κορέας, κατάκτηση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών το 2003. Οι Βρετανοί τον υποδέχονται σαν μεγάλο αστέρα, αλλά και με μια μικρή καχυποψία. Ο λόγος; Ο αποκλεισμός του από την Εθνική στο EURO 2004, λόγω απρεπής συμπεριφοράς σε αγώνα για τα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 21 ετών. Στο «Άνφιλντ» πήγε με όνειρα να κάνει μια λαμπρή καριέρα. Μια καριέρα που λίγο έλειψε να ολοκληρωθεί στα 23 του χρόνια, στο «Ίγουντ Παρκ» του Μπλάκμπερν. Στις 30 Οκτωβρίου 2004, ο Σισέ εφορμά προς την άμυνα της Μπλάκμπερν με τον μεγάλο διασκελισμό του. Ο Τζέι Μακίβλι του κάνει τάκλιν για να τον σταματήσει και ο χρόνος παγώνει. Κάταγμα κνήμης – περόνης στο αριστερό πόδι. Κίνδυνος να έχανε μέχρι και το πόδι του. Τα πάντα βυθίστηκαν στο σκοτάδι. «Δεν θυμάμαι πολλά. Είχα δίπλα μου τον αντίπαλό μου, με ακούμπησε με το πόδι και μετά απλά άκουσα το πόδι μου να σπάει. Η αμέσως επόμενη ανάμνηση είναι στο ασθενοφόρο, πηγαίνοντας για το νοσοκομείο. Ο γιατρός μου είπε πως δεν θα παίξω ξανά μέσα στη χρονιά. Εκεί ξύπνησα. Του είπα πως θα ξανά παίξω κι εκείνος πίστευε ότι τα έλεγα λόγω της μορφίνης που μου είχαν δώσει για να μην πονάω».
Η μέρα χαράς μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε φρίκη
Η μέρα χαράς μετατράπηκε μέσα σε λίγες ώρες σε φρίκη. Νέα φρίκη. Παρόμοια με εκείνη της 30ης Οκτωβρίου 2004. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας η Γαλλία αντιμετωπίζει την Κίνα, στο τελευταίο φιλικό πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σαν σε καρμπόν με εκείνη την κούρσα που επιχείρησε απέναντι στη Μπλάκμπερν, ο Σισέ πετάει τη μπάλα από δεξιά και προσπαθεί να ξεφύγει απ’ τον αντίπαλο του. Στην κόντρα του με το νούμερο «10» της Κίνας πέφτει στο έδαφος και βγάζει κραυγή. Ο χρόνος σταματά ξανά. Κάταγμα κνήμης – περόνης, αυτή τη φορά στο δεξί πόδι. «Είναι πολύ σκληρό να ακούς τον Τζιμπρίλ να βγάζει τέτοια κραυγή. Μου κόπηκε το αίμα. Όταν είδα το πόδι του αισθάνθηκα ότι χάνω για πάντα έναν πολύ καλό συμπαίκτη. Αμέσως μετά όμως σκέφτηκα ότι θα επιστρέψει ακόμα πιο δυνατός. Δεν έχω γνωρίσει πιο σκληρό παιδί από αυτόν. Και είμαι σίγουρος ότι και πάλι θα βγει νικητής». Ο Τιερί Ανρί δεν μπορεί να πιστέψει τα τραγικά παιχνίδια που παίζει η μοίρα στον συμπαίκτη του. Το Μουντιάλ το βλέπει απ’ τις εξέδρες, στη Μασσαλία κάνουν λόγο για σοκ που θα στοιχίσει στη Μαρσέιγ, ο κόσμος θεωρεί πως θα λυγίσει και η καριέρα του κάπου εδώ θα σταματήσει. Τι έκανε ο ίδιος; Θα τρέξει να συγχαρεί τους συμπαίκτες του μετά το χαμένο τελικό από την Ιταλία, κρατώντας ένα μπαστούνι. Και θα υποσχεθεί στον εαυτό του πως τίποτα δεν μπορεί να τον λυγίσει. Στις 20 Οκτωβρίου 2006 αγωνίζεται για πρώτη φορά με τη φανέλα της Μαρσέιγ. Ο Τύπος τον υποδέχεται επιφυλακτικά, μα εκείνος απαντά με 15 γκολ σε 25 συμμετοχές και «αναγκάζει» τον σύλλογο να αγοράσει τα δικαιώματά του το καλοκαίρι του 2007. Νωρίτερα, έχει οδηγήσει την Μαρσέιγ στη δεύτερο θέση και στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι εφημερίδες από «τελειωμένο» τον χαρακτηρίζουν «αποκάλυψη» και ξεροσταλιάζουν για μία του συνέντευξη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί αφιερώνουν εκπομπές ολόκληρες, μιλώντας για την δύναμη της θέλησης. Για την επιμονή και την πίστη. Για «ένα λιοντάρι που δεν πεθαίνει ποτέ. Μόνο κοιμάται». Η Πρέμιερ Λιγκ ήταν το απωθημένο του. Ονειρεύτηκε να την κατακτήσει – κυριολεκτικά και μεταφορικά – με τη φανέλα της Λίβερπουλ, μα δεν τα κατάφερε. Κατέκτησε, όμως, το Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο «κοσμεί» το κορμί του ως ένα από τα 42 τατουάζ του. Η ιδέα της επιστροφής του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη δεν έσβησε ποτέ από μέσα του. Όταν, λοιπόν, εμφανίστηκε η Σάντερλαντ, δεν δίστασε ούτε δευτερόλεπτο. Δεν σκέφτηκε καν πως στις «μαυρόγατες» δεν θα κάνει πρωταθλητισμό. «Η Αγγλία είναι το δεύτερο σπίτι μου», είχε δηλώσει φεύγοντας από εκεί, με την υποσημείωσε πως μια μέρα θα γυρίσει. Και γύρισε, έστω και σαν δανεικός από την Μαρσέιγ. Στη Σάντερλαντ ξεκίνησε όπως ακριβώς και στη Λίβερπουλ. Με γκολ στο ντεμπούτο του κόντρα στην Τότεναμ. Η σεζόν στο γήπεδο πηγαίνει καλά, όχι όμως και έξω απ’ αυτό.
Ο Γάλλος συλλαμβάνεται για επίθεση σε μια στριπτιζέζ έξω από ένα κλαμπ
Ο Γάλλος συλλαμβάνεται για επίθεση σε μια στριπτιζέζ έξω από ένα κλαμπ, πηγαίνει στο τμήμα και αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση. Τα ταμπλόιντς αντιλαμβάνονται πως ο Σισέ «πουλάει» και αφιερώνουν ολόκληρες σελίδες σε κάθε ευκαιρία. Για τα τατουάζ, για τα μαλλιά του, για τη σχέση του, για την συμπεριφορά του, για τις βόλτες του. Για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το ποδόσφαιρο. Κι ας αποδεικνύει στο γήπεδο πως ο κύριος λόγος που βρίσκεται εκεί είναι να παίξει μπάλα. Τελειώνει τη σεζόν με 35 ματς και 11 γκολ, όμως η αποχώρηση του Ρόι Κιν από τη Σάντερλαντ φέρνει νέο τεχνικό και ο Σισέ εγκαταλείπει το νησί. Αναζητεί έναν σύλλογο που θα τον επαναφέρει στο υψηλό επίπεδο και θα του δώσει ξανά το δικαίωμα να διεκδικήσει θέση στην Εθνική Γαλλίας. Έναν σύλλογο που θα τον κάνει ξανά πρωταθλητή. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός αναζητά κι αυτός τον ποδοσφαιριστή που θα τον κάνει ξανά πρωταθλητή. Η προσπάθεια απόκτησης του Χούλιο Κρουζ πέφτει στο κενό, αλλά τα λεφτά της πολυμετοχικής διοίκησης παραμένουν και περιμένουν… κάτοχο. «Υπάρχει ένα λιοντάρι. Ο Τζιμπρίλ Σισέ». Ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει τους Σεμπάστιαν Λέτο και Κώστα Κατσουράνη, όταν το όνομα του Τζιμπρίλ Σισέ αρχίζει να εμφανίζεται στις εφημερίδες. Την Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009 τα ραδιόφωνα μεταδίδουν πως οι «πράσινοι» ήρθαν σε συμφωνία μαζί του και πως δύο μέρες αργότερα ο Γάλλος σταρ έρχεται στην Ελλάδα. Πράγματι, στις 25 Ιουνίου η Πύλη 7 του «Ελευθέριος Βενιζέλος» γεμίζει από κόσμο, που υποδέχεται τον Σισέ σαν μεσσία.
(ICON PRESS / ËÉÁÊÏÓ ÃÉÁÍÍÇÓ)