Ανατροπή σκηνικού για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Πρόθεση της διοικούσας επιτροπής του Παναθηναϊκού είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στον Πορτογάλο προπονητή και να συνεχίσει το έργο του, τηρώντας το συμβόλαιο που έχει.

Τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα συνεδριάσει η διοικούσα επιτροπή, ενώ θα γίνει και το κρίσιμο ραντεβού με τον 65χρονο προπονητή. Οι διοικούντες τους «πράσινους» εκτίμησαν τη στάση του Ζεσουάλδο Φερέιρα στο διάστημα της παραμονής του στην ομάδα κι έβαλαν θετικό πρόσημο στην παρουσία του στον πάγκο από τη στιγμή που η ομάδα πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Θεωρούν, δε, πως δεν μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα δεδομένων των εξαγωνιστικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει η ομάδα και από τη στιγμή που δεν έκανε ούτε προετοιμασία, ούτε μεταγραφές. Αυτό το καλοκαίρι, που θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στον Παναθηναϊκό εκτιμούν πως ο Φερέιρα θα δείξει έργο και θα αξιοποιήσει το δυναμικό της ομάδας που φέτος απαξιώθηκε. Μένει να φανούν, βέβαια, και οι διαθέσεις του Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου φάνηκε να… αποχαιρετά το «τριφύλλι».

Μετά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής θα αποφασιστεί και ποιος τεχνικός διευθυντής θα προσληφθεί. Προβάδισμα έχει η επιλογή Έλληνα, με τους Τάκη Φύσσα, Ζήση Βρύζα και Άκη Ζήκο να είναι στο προσκήνιο, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με δύο ξένους.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού γνωρίζουν καλά πως η συμμετοχή της ομάδας στα προκριματικά του Champions League επιβάλει να γίνει άμεσα ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν, αφού η ομάδα δίνει τα κρισιμότερα ματς για την επόμενη περίοδο τον Ιούλιο. Έτσι, θα πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει και το θέμα με το υλικό της ομάδας, με την περίπτωση του Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να φύγει αυτό το καλοκαίρι, να είναι πρώτο στην ατζέντα.

Οι παίκτες, πλην όσων έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες, ήδη σκέφτονται τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η προετοιμασία για τη νέα σεζόν θα αρχίσει στις 27 ή 28 Ιουνίου.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Προοπτική για το μέλλον και βαθιές οικονομικές ανάσες εξασφάλισε στον Παναθηναϊκό η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ με 2-0 στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ. Οι «πράσινοι» θα λάβουν μέρος στα προκριματικά του Champions League και θα πρέπει να περάσουν δύο γύρους για να μπει στους ομίλους. Στις 15 Ιουλίου θα γίνει η κλήρωση στην οποία ο Παναθηναϊκός θα μάθει τον αντίπαλό του σε αγώνες που θα γίνουν 26-27 Ιουλίου και 2-3 Αυγούστου. Εφόσον προκριθεί, στην κλήρωση της 5ης Αυγούστου θα γίνει γνωστό το τελευταίο εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεράσει για να μπει στους ομίλους στους αγώνες που θα γίνουν 16-17 και 23-24 Αυγούστου. Αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο, θα λάβει μέρος στον τέταρτο προκριματικό του Europa League. Αν αποκλειστεί στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Champions League, τότε θα κερδίσει απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League ο Παναθηναϊκός θα είναι στους ισχυρούς και θα αποφύγει τις Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου, Τβέντε και Σταντάρ Λιέγης. Υποψήφιοι αντίπαλοι των «πράσινων» είναι η Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία), η Τιμισοάρα (Ρουμανία), η Ζυρίχη (Ελβετία), η Τράμπζονσπορ (Τουρκία) και πιθανότατα η Οντένσε (Δανία) αν τερματίσει δεύτερη στη Δανία.

Στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Champions League σίγουροι υποψήφιοι αντίπαλοι είναι η Άρσεναλ, η Μπάγερν, η Βιγιαρεάλ και η Λιόν, αν κρατήσει την τρίτη θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα ή η Μπενφίκα αν περάσει από τον πρώτο προκριματικό γύρο. Για να μπει ο Παναθηναϊκός στους ισχυρούς και να έχει θεωρητικά ευκολότερο έργο θα πρέπει να αποκλειστούν από τον προηγούμενο γύρο οι Ντιναμό Κιέβου και Μπενφίκα ή μία εκ των δύο εφόσον δεν πάρει την τρίτη θέση η Λιόν στη Γαλλία και να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League η Παρί Σεν Ζερμέν.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα θα είναι σημαντικά για την ΠΑΕ. Η πρωτιά στα πλέι οφ και η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League φέρνει αυτόματα 130.000 ευρώ στα ταμεία. Από εκεί και πέρα οι «πράσινοι» έχουν λαμβάνειν 2,1 εκατομμύρια ευρώ αν προκριθούν στη φάση των πλέι οφ του Champions League, συν 400.000 ευρώ, περίπου, από τις εισπράξεις του εντός έδρας αγώνα, σύνολο 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα πάρουν 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ αν αποκλειστούν από τους ομίλους του Champions League, επειδή προκρίνονται στους ομίλους του Europa League. Εκεί η κάθε νίκη πριμοδοτείται με 120.000 ευρώ και κάθε ισοπαλία με 60.000 ευρώ. Στην ιδανική περίπτωση που ο Παναθηναϊκός προκριθεί στους ομίλους του Champions League, τα έσοδα φθάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προκύπτουν από το μπόνους πρόκρισης (3,8 εκατ. ευρώ), τα σίγουρα χρήματα συμμετοχής στα έξι παιχνίδια (3,3 εκατ. ευρώ), το market pool (4-5 εκατ. ευρώ), τις εισπράξεις από τα εισιτήρια και τα μπόνους βαθμών.

Πηγή: sport-fm.gr