Στην Πολιτεία επέρριψε την ευθύνη για το χάος που έχει προκληθεί με τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου μπάσκετ ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ενώ τόνισε πως η ομοσπονδία είναι έτοιμη να διοργανώσει τον αγώνα με βάσει όσα είχαν συμφωνηθεί την Παρασκευή, αν δεν τον αναβάλει η ΓΓΑ! «Περιμένουν να δουν τι θα πω για να αναβάλουν τον αγώνα», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για τακτικισμούς. «Πρέπει να συστρατευτούμε και να συγκρουστούμε μετωπικά με τη βία», πρόσθεσε.
Με ανακοίνωσή της λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξη Τύπου, η ΕΟΚ δήλωσε έτοιμη να γίνει ο τελικός την ερχόμενη Κυριακή. «Η θέση της Πολιτείας, είτε με την έκφρασή της από τη ΓΓΑ, είτε από την Αστυνομία, καθορίζει πλέον την τύχη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος Ανδρών 2011. Η ΕΟΚ, ως είχε υποχρέωση, υπέβαλε αίτηση άδειας διοργάνωσης σύμφωνα με το νόμο και αναμένει την αποδοχή ή απόρριψή της. Παράλληλα η ΕΟΚ εξέφρασε την κάθετη θέση της και μάλιστα από καιρού για τη διοργάνωση του τελικού παρουσία φιλάθλων. Έτσι, λοιπόν, η ΕΟΚ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί, όπως πράττει παντού και πάντοτε, στις υποχρεώσεις της απέναντι στο άθλημα».
Το χρονικό του αδιεξόδου
«Στις 10 Φλεβάρη στείλαμε έγγραφο και ζητήσαμε τις ενέργειες της Πολιτείας. Η ανταπόκριση ήρθε με σύσκεψη στις 25 Φεβρουαρίου. Από την πρώτη στιγμή η ομοσπονδία είπε δημόσια πως ο τελικός θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Κάποιοι ελάχιστοι συνάδελφοί σας βρήκαν ευκαιρία να με λοιδορήσουν. Είμαι της άποψης ότι η συντεταγμένη Πολιτεία δεν πρέπει να υποχωρεί μπροστά στην οργανωμένη βία και την αλητεία. Πρέπει να συνταχθούμε. Είχαμε προτείνει πέρυσι να γίνει ο αγώνας σε ένα από τα δύο μεγάλα γήπεδα παρουσία κόσμου. Αυτή είναι και τώρα η άποψη της ομοσπονδίας. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται η άδεια της αστυνομίας».
Στη σύσκεψη της 25ης Φεβρουαρίου όποιος περνούσε έμπαινε και μέσα. Μέχρι και οι “Πελαργοί”, που δεν καταλαβαίνω τι θέση είχαν. Θέση της ΓΓΑ ήταν να γίνει ο αγώνας παρουσία μαθητών ή να μη διεξαχθεί καθόλου. Αυτό αναφέρεται και στα πρακτικά. Ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα αναβολής. Εμείς ακόμη και τώρα θα επιμέναμε ο αγώνας να γίνει στις 6 Μαρτίου. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας συμφώνησε με τις θέσεις της ΓΓΑ κι ανέλαβε όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης και διάθεσης εισιτηρίων που θα παραλάμβαναν από την ΕΟΚ. Το πρακτικό της σύσκεψης υπογράφηκε από όλους.
Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου παραδώσαμε στην αστυνομία 3.000 εισιτήρια για να πάμε στο Υπουργείο Παιδείας και να μοιραστούν στους μαθητές. Στη συνέχεια συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΟΚ και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όπου είχα προτείνει να παρακολουθήσω μαζί με τους προέδρους τον τελικό, μας ήρθε νέο χαρτί. Μας κάλεσαν σε νέα σύσκεψη με έγγραφο που είχε την υπογραφή του γενικού γραμματέα αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή. Εμείς απαντήσαμε ότι μας προκαλεί έκπληξη αυτό το έγγραφο και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τα νέα δεδομένα που επιβάλουν τροποποίηση των ωρών διεξαγωγής. Δεν πήραμε απάντηση ποτέ.
Στη σύσκεψη της Τρίτης, το Υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για πρόθεση. Πιστεύω πως στο Υπουργείο πρέπει να ξέρουν γράμματα. Δεν ήταν πρόθεση, ήταν ξεκάθαρη θέση. Μας είπαν πως δεν είχαν χρόνο. Δεν κατάλαβα, την Παρασκευή υπήρχε χρόνος και δεν υπήρχε τρεις μέρες μετά; Μας έκαναν λόγο για τις Απόκριες. Δεν ήξεραν εδώ κι ένα χρόνο πότε είναι οι Απόκριες. Μάλλον θεωρούν τους άλλους καραγκιόζηδες.
Ο εκπρόσωπος της ΓΓΑ επανέλαβε την ίδια θέση. Αντί οργανωμένων οπαδών να δουν τον αγώνα μαθητές ή αθλητές ακαδημιών έως 12 ετών. Στα πρακτικά αναφέρεται πως θέση του ΓΓΑ είναι να αναβληθεί ο αγώνας ή να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Πιστεύω πως είναι μια πρόταση ακραία. Ευχόμαστε να μην ξαναγίνει αγώνας κεκλεισμένων των θυρών. Δηλαδή τι, να κάνουμε έναν αγώνα απλά και μόνο για να τον κάνουμε; Στο δίλημμα να γίνει ο αγώνας χωρίς φιλάθλων ή να αναβληθεί, η αστυνομία πρότεινε την αναβολή του.
Αιχμές για ΓΓΑ
«Ας αρχίσουμε για να μην κρατάμε σε αγωνία κάποιους κυρίους, που περιμένουν τι θα πω εγώ για να πάρουν αποφάσεις. Εδώ φτάσαμε. Αυτή η αναποφασιστικότητα πυροδοτεί τη βία. Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει αποφάσεις και να συγκρούεται. Αυτό είναι που λείπει και το οποίο εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορεί να δημιουργεί επεισόδια το ποδόσφαιρο και να τιμωρείται το μπάσκετ. Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε το μπάσκετ με οποιοδήποτε άλλο άθλημα, ειδικά μετά τα γεγονότα που έγιναν στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι θέση του δημοσιογράφου να λύσει το θέμα. Είναι δικό μας θέμα και της Πολιτείας. Έχουμε φτάσει σε νηπιακή ηλικία. Παίζουμε παιχνίδια των ηλικιών αυτών. Τις κουμπάρες ή το κρυφτούλι. Ή παιχνίδια τακτικισμών που δεν επιτρέπονται σε τέτοιους φορείς. Στο μπάσκετ θα έπρεπε όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, να είμαστε πιο σοβαροί».
«Δεν θα δεχτούμε την περιθωριοποίηση του ελληνικού μπάσκετ, σε καμιά περίπτωση. Όλα όσα γίνονται αποσταθεροποιούν το ελληνικό μπάσκετ και προσπαθούν να το εκθέσουν. Δεν το δεχόμαστε αυτό. Το ελληνικό μπάσκετ έχει σχέσεις βαθιά ριζωμένες με την ελληνική κοινωνία και δεν μπορούν εύκολα να τις ξεριζώσουν».
Τι μέλλει γενέσθαι με τον τελικό«Μίλησα με τον κύριο Νικητιάδη, που με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού ήταν στη Στοκχόλμη συμφωνήσαμε να επιμείνουμε σε όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής. Δεν υπάρχει όμως χρόνος για να αλλάξει ό,τι είναι δρομολογημένο να αλλάξει. Έπρεπε να εμμείνουμε σε αυτά που αποφασίστηκαν στην Παρασκευή. Τώρα έχουμε φτάσει Τετάρτη μεσημέρι. Τι να κάνουμε, σύσκεψη το Σάββατο για το πώς θα γίνει ο αγώνας την Κυριακή; Όποιος είναι μια σύσκεψη πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών που λέει. Δεν ξέρω τι άλλα παιχνίδια μπορεί να υπεισέρχονται σε αυτή την ιστορία. Η Πολιτεία έχει δικαίωμα μόνο να αναβάλει τον αγώνα εκ του νόμου. Όχι να πει τι θα γίνει και πώς θα γίνει. Αυτή τη στιγμή δεν τον έχει αναβάλει ακόμη. Έχουμε δώσει τα εισιτήρια για τους μαθητές κι έχουμε μείνει στα συμφωνηθέντα της Παρασκευής. Φτάσαμε στο σημείο να περιμένουμε. Κι εγώ αυτό περιμένω. Ο νόμος είναι σαφής. Μόνο η ΓΓΑ έχει δικαίωμα να αναβάλει ή να ματαιώσει τον αγώνα λόγω ζητημάτων ασφαλείας. Δεν με φοβίζει τίποτε, ούτε ο κίνδυνος ματαίωσης. Όμως αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον αθλητισμό και αποτελεί ομολογία πως η βία διοικεί τον αθλητισμό. Κάποιοι λένε να κάνουμε Final 8, όπως στο εξωτερικό. Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε το Final 2.
Οι προτάσεις του Γ. Βασιλακόπουλου
«Εγώ εκφράζω την απογοήτευσή μου. Επειδή όλα αυτά είναι απόρροια γεγονότων που προσβάλλουν την ηθική της κοινωνίας. Δεν ακούω προτάσεις. Με το να κάνουμε το πλημμέλημα κακούργημα δεν αλλάζει κάτι. Έχουν γίνει και στο παρελθόν αυτά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Είναι κοινωνικό φαινόμενο. Έχουμε έναν κοινωνικό χουλιγκανισμό. Όλοι διαμαρτύρονται για να διαμαρτυρηθούν. Εμείς λέμε ότι δεν αντιδικούμε, αλλά διεκδικούμε. Διεκδικούμε να παρθούν τα σωστά μέτρα και οι σωστές αποφάσεις την ώρα που πρέπει. Αν δεν γίνονται αυτά, δίνουν δικαίωμα σε αυτούς που απεργάζονται την κοινωνική ειρήνη να οργανωθούν καλύτερα. Πρέπει να γίνει μετωπική σύγκρουση, να τελειώνει αυτή η ιστορία. «Πρέπει να κάνουμε πρόταση αλλαγής αυτής της πραγματικότητας. Να συστρατευτούμε και να συγκρουστούμε.
1. Πρέπει να πάνε όλες οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ στο Υπουργείο Εμπορίου ως προς τον οικονομικό έλεγχο. Το 90% δεν θα πάρουν άδεια λειτουργίας. Κι όμως τα ανεχόμαστε όλα αυτά. Να καταργηθεί η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που κάθε καλοκαίρι ξεφτιλίζει τους πάντες και τα πάντα. Υπάρχει συνολική έλλειψη ευθύνης και ικανότητας να αντιμετωπιστεί αυτή η κοινωνική απορρύθμιση. Δεν κάνουμε τίποτα με ευχολόγια. Σε έναν μήνα έχουν ξεχαστεί όλα.
2. Πρέπει επίσης να καταργηθεί η Επιτροπή Αποτίμησης Αθλητών, που είναι για να ισοσκελίζουν τους ισολογισμούς. Όταν π.χ. τελειώσει το συμβόλαιο του Σισέ, ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει δεκάρα. Δεν είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο.
3. Πρέπει Να γίνει Επιτροπή Αθλητικού Σχεδιασμού. Να είναι ανεξάρτητη, θα μετέχει το Υπουργείο και ανεξάρτητοι φορείς. Έχω κάνει ένα σχετικό υπόμνημα στην Πολιτεία. Αυτοί θα κάνουν το μοίρασμα των χρημάτων και θα ασχολούνται γενικότερα με τον αθλητικό σχεδιασμό. Δεν υπάρχει σχεδιασμός.
4. Να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών. Θα πρέπει να έχουν την έγκριση των ΠΑΕ ή των ΚΑΕ. Να τους αφαιρεθεί η δυνατότητα χρήσης των εμβλημάτων, των συμβόλων, των χρωμάτων, όλων αυτών των πραγμάτων. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση παρέμβαση σε αυτό το χώρο. Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να τελειώνουμε με αυτούς τους κυρίους.
5. Όλα τα έσοδα του ΟΠΑΠ να πηγαίνουν στο γενικό λογιστήριο του κράτους. Να σταματήσει αυτό το παραμύθι. Μία ομάδα της Σούπερ Λίγκας, η τελευταία, παίρνει περισσότερα χρήματα από όσα το ελληνικό μπάσκετ. Αντί να πάμε εμπρός, πάμε πίσω. Μας λένε από την Πολιτεία ότι έχουμε χορηγούς. Πρέπει δηλαδή να τιμωρηθεί η δυνατότητα μίας ομοσπονδίας να βρει χορηγούς;
6. Πρέπει να περάσουμε μεγαλύτερες αρμοδιότητες στους αθλητικούς εισαγγελείς. Να έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης, ακόμη και σε διάφορα δημοσιεύματα οπαδικού Τύπου. Και αυτό είναι κάτι που εξάπτει και πυροδοτεί τα φαινόμενα αυτά της κοινωνίας.
«Το στοίχημα»
«Ήμουν ο πρώτος που σε διεθνές αθλητικό φόρουμ είχα πει πως δύο είναι οι κίνδυνοι για τον αθλητισμό: το doping και το betting. Τότε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, μού είχε πει μήπως υπερβάλλω. Μετά μου είπε πως μάλλον έχω δίκιο και πλέον το αποδέχεται. Τζόγος και αθλητισμός δεν πάνε μαζί. Υπάρχει πλήρης εμπορευματοποίηση των πάντων. Κύρια πηγή χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού αθλητισμού είναι πλέον ο τζόγος. Ακόμη και σε φανέλες ομάδων-θρύλων διαφημίζεται ο τζόγος».
«Μπορεί να έχουμε προπονητή»
Τέλος, στο ερώτημα αν θα έχουμε σύντομα νέο προπονητή στην Εθνική ομάδα, με αφορμή την έλευση του Ηλία Ζούρου στην Αθήνα, απάντησε: «Μπορεί», ενώ για τον απερχόμενο ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιόνας Καζλάουσκας είπε: «Ο κύριος Καζλάουσκας ήταν πραγματικός κύριος», ενώ κατέληξε χαριτολογώντας απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους «… όμως τον φάγατε κι αυτόν».
Πηγή: sportfm.gr