Το να μένει ένας παίκτης για πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα στις μέρες μας είναι σπάνιο. Ο ανταγωνισμός των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ο νόμος Μποσμάν, καθώς και τα εκατομμύρια που προσφέρονται αφειδώς στους ποδοσφαιρικούς αστέρες, αποτρέπουν την παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στον ίδιο σύλλογο. Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που ο Ράιαν Γκιγκς αγωνίστηκε για πρώτη φορά φορώντας την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σας παρουσιάζουμε περιπτώσεις παικτών από την Ευρώπη που βρίσκονται στις ομάδες τους πάνω από 15 χρόνια.

Ράιαν Γκιγκς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1990-
Ένας παίκτης που έγινε σύμβολο προερχόμενος από το «αντίπαλο δέος». Ο Γκιγκς σε νεαρή ηλικία ήταν μέλος της Μάντσεστερ Σίτι πριν πάει στις μικρές ομάδες της Γιουνάιτεντ. Ο ηγέτης των «κόκκινων διαβόλων» εδώ και δύο δεκαετίες έχει κατακτήσει τα πάντα. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο το έκανε στις 2 Μαρτίου του 1991 ως αλλαγή του Ντένις Εργουιν σε αγώνα κόντρα στην Εβερτον. Στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός σημείωσε το πρώτο γκολ της καριέρας του κόντρα στη πρώην ομάδα του. Την επόμενη χρονιά κατέκτησε την πρώτο του τίτλο, το Λιγκ Καπ Αγγλίας, ενώ παράλληλα έκανε και την εμφάνισή του στην Εθνική Ουαλίας. Στο παλμαρέ του έχει 11 πρωταθλήματα, επτά Κύπελλα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και άπειρες προσωπικές διακρίσεις. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρά το γεγονός ότι τα χρόνια έχουν περάσει εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται, καθώς αποτελεί αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας.

Χαβιέ Ζανέτι, Ίντερ 1995-
Ο Χαβιέ Ζανέτι στο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ συμπλήρωσε 700 συμμετοχές με την φανέλα της Ίντερ. Η «σημαία» των Πρωταθλητών Ευρώπης βρίσκεται στη ομάδα από το 1995 και έχει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών μη Ιταλών παικτών που έχουν αγωνισθεί σε σύλλογο της γειτονικής μας χώρας. Ο «καπιτάνο» πήγε στο Μιλάνο το 1995 και έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των «νερτατζούρι» στις 27 Αυγούστου κόντρα στη Βιτσέντζα. Ο 36χρονος Αργεντίνος εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο UEFA ,τρία Κύπελλα Ιταλίας και τρία Σούπερ Καπ.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Γιουβέντους 1993-
Ο αρχηγός της Γιουβέντους βρίσκεται στην ομάδα του Τορίνο από το 1993 και το πρώτο του γκολ το πέτυχε το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Δεκατρία χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας φτάνοντας τα 185 γκολ. Ο 36χρονος παίκτης δεν εγκατέλειψε την αγαπημένη του ομάδα ούτε στις «μαύρες» μέρες που ο σύλλογος του Τορίνου βρέθηκε στη Serie B. O «Πιντουρίκιο», όπως είναι το παρατσούκλι του έχει παίξει σε τέσσερεις τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ έχει κατακτήσει το τρόπαιο το 1996. Παράλληλα με τη φανέλα των «μπιανκονέρι» έχει κατακτήσει Πρωταθλήματα και Κύπελλα.

Φραντσέσκο Τότι, Ρόμα 1992-
Ο «καπιτάνο» των Ρωμαίων πήγε στο σύλλογο το 1989 και το 1992 μεταπήδησε στην πρώτη ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα πέτυχε το πρώτο του γκολ, ενώ τα πολλά τέρματα που σημείωσε τις επόμενες χρονιές τον καθιέρωσαν. Χρειάστηκε όμως να περάσουν πολλά χρόνια για να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο. Συγκεκριμένα το 2001 κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ιταλία, ενώ κατέκτησε δύο συνεχόμενες χρονιές το Κύπελλο το 2007 και 2008. Παράλληλα ο Τότι είχε την τύχη να αναδειχθεί Πρωταθλητής κόσμου το 2006. Έχει εκφράσει την επιθυμία να τελειώσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του.

Πολ Σκόουλς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1994-

Ένας ακόμα παίκτης που ξεκίνησε από τις μικρότερες ομάδες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το 1994 βρέθηκε στην πρώτη ομάδα. Ο τραυματισμός του Ρόι Κιν τη σεζόν 1997-1998 του έδωσε την ευκαιρία να καθιερωθεί και έκτοτε έγινε αναντικατάστατος . Τη σεζόν 2005-2006 κινδύνευσε λόγω ενός προβλήματος να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του, όμως τα κατάφερε και επέστρεψε συνεχίζοντας τις μεγάλες εμφανίσεις. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει πει πως ο «κοκκινομάλλης διάβολος» συνδυάζει ποιότητα και κλάση για αυτό και τον χρειάζεται ακόμα στην ομάδα. Ο 36χρονος μέσος έχει κερδίσει 9 πρωταθλήματα πέντε Κύπελλα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ και συνεχίζει…

Πηγή: sportfm.gr