Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον περιβόητο Νόμο Μπόσμαν, που άλλαξε ριζικά το ποδόσφαιρο επιτρέποντας την ελεύθερη μετακίνηση των ποδοσφαιριστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με μια απόφασή του ετοιμάζεται να βάλει… νέους κανόνες στο άθλημα, αθωώνοντας τον Λασανά Ντιαρά στη δικαστική διαμάχη που είχε με τη FIFA για σχεδόν μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής 4/10 η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη μια ακόμη ριζική τομή. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον θα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή να τερματίζει μονομερώς το συμβόλαιό του με την ομάδα στην οποία αγωνίζεται. Ανεξαρτήτου της διάρκειας του συμβολαίου που τον δεσμεύει και αυτό θα γίνεται άνευ αντιτίμου. Ο τερματισμός του συμβολαίου δεν θα επιβαρύνει την επόμενη ομάδα του ποδοσφαιριστή, που πλέον δεν θα έχει ουδεμία οικονομική υποχρέωση πως την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο παίκτης το προηγούμενο διάστημα.

Ο Λασανά Ντιαρά το 2014 είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος της FIFA για παραβίαση των εργασιακών νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αιτία αυτής της διαμάχης είναι η κίνηση της Λοκομοτίβ Μόσχας να διακόψει μονομερώς το συμβόλαιο του «Λας», με τη δικαιολογία πως ο ποδοσφαιριστής δεν εκπλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Η FIFA δικαίωσε τη ρωσική ομάδα και μάλιστα υποχρέωσε τον παλαίμαχο Γάλλο να καταβάλει αποζημίωση στη Λοκομοτίβ το ποσό των 10.5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απαγόρεψε στον Ντιαρά να πάρει μεταγραφή στη βελγική Σαρλερουά.

«Είναι μια νίκη για τους αθλητές»

Η Ένωση Παικτών (FIFpro), που εκπροσώπησε τον Ντιαρά, εξέφρασε την ικανοποίησή της, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή ως μια «νίκη» για τους αθλητές, συγκρίσιμη με την ιστορική υπόθεση Μποσμάν, που είχε καθιερώσει την ελεύθερη μετακίνηση παικτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λήξη του συμβολαίου τους.

Θα έχει ενδιαφέρον πως θα αντιδράσει σε αυτή την ιστορική απόφαση η FIFA και οι υπόλοιποι φορείς του ποδοσφαίρου, καθώς θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για να μην επικρατήσει χάος μεταξύ αθλητών και συλλόγων.