Η επιστροφή του στο ΣΕΦ, μετά από περίπου έναν χρόνο αφού «κρέμασε τα παπούτσια του» συνδυάστηκε με… ιαχές που ίσως δεν είχε ξαναβιώσει σε τόσο έντονο βαθμό. Αυτό το «sold out» ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Πρίντεζη, τον τέως αρχηγό της ομάδας του Πειραιά που αγαπήθηκε βαθιά από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.

«Α moment to remember» ο τίτλος της βραδιάς που ετοίμασε η ΚΑΕ για τον μεγάλο αυτό αθλητή και άνθρωπο. Αμέτρητες στιγμές είναι όμως οι αναμνήσεις που πρόσφερε εκείνος φορώντας τη φανέλα με το Νο 15. Από το πεταχτάρι της Κωνσταντινούπουλης που έκρινε τον τίτλο του πρωταθλητή Euroleague 2012, το τρίποντο επί της Μπαρτσελόνα που έστειλε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης το 2015, αλλά και η εργατικότητά του, τ’ αστεία του, ο συναισθηματισμός του, καθώς και ο επαγγελματισμός του αναφέρθηκαν ως στοιχεία της προσωπικότητάς του από τους επτά πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην καριέρα του.

«Μου μένουν οι άνθρωποι και η αγάπη περισσότερο από τους τίτλους» είπε ο Γιώργος Πρίντεζης που συγκινήθηκε και δάκρυσε, όπως είχε προβλέψει ο Βασίλης Σπανούλης.

«Το “Γιώργο ψυχάρα Ολυμπιακάρα” είναι φτιαγμένο ακριβώς γι’ αυτόν τον άνθρωπο,» είπε για τον Γιώργο Πρίντεζη ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Και λίγο αργότερα, το Νο 15, αυτό που φορούσε ο Γιώργος Πρίντεζης στον Ολυμπιακό, θα έπαιρνε τη θέση δίπλα στο Νο 7 του Βασίλη Σπανούλη, δίπλα δίπλα να αιωρούνται από τον… ουρανό του ΣΕΦ.

Επτά σκαμπό περίμεναν στο κέντρο του παρκέ να γεμίσουν από ανθρώπους του μπάσκετ που ήταν οι πιο επιδραστικοί στην καριέρα του Γιώργου Πρίντεζη. Τα φώτα χαμήλωσαν και οι παρουσιαστές του event, Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης και Δώρα Παντέλη, υποδέχτηκαν πρώτα τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, Γιώργο και τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο, στο κέντρο του γηπέδου… με τους φιλάθλους να τραγουδούν «Μέχρι Τέλους». Αμέσως μετά μέσα σε καπνούς εμφανίστηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας και ακολούθησε ο αρχηγός του Ολυμπιακού των “ back to back” τίτλων Euroleague της ομάδας του Πειραιά, το 2012 και το 2013, Βασίλης Σπανούλης. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και του Γιώργου Πρίντεζη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε τη θέση του. Έβδομος βγήκε ένας ακόμη μεγάλος αρχηγός του παρελθόντος των «ερυθρόλευκων», ο Μίλαν Τόμιτς!

O Μιχάλης Παούρης εν συνεχεία, με το μπουζούκι του έπαιξε τη «Φραγκοσυριανή», λόγω της καταγωγής του Πρίντεζη από τη Σύρο.

Και είχε έρθει η ώρα να πατήσει στο παρκέ ο πρωταγωνιστής αυτής της βραδιάς, ο Γιώργος Πρίντεζης. Με τον φίλαθλο κόσμο των «ερυθρόλευκων» να τραγουδά «Γιώργο Ψυχάρα Ολυμπιακάρα». Κι εκείνος αντί να πάρει θέση στο σκαμπό που βρισκόταν εκεί ειδικά για αυτόν, επέλεξε να πάει και να καθίσει στη θέση που βρίσκεται ο πάγκος του Ολυμπιακού, εκεί στο πλάι όπου βρίσκονταν όλοι οι παίκτες από το ρόστερ της νέας σεζόν 2024-25.

Και ένας ένας οι επτά ξεχωριστοί άνθρωποι από τον Ολυμπιακό για τον Γιώργο Πρίντεζη άρχισαν να μιλούν για τον παίκτη που αγαπήθηκε πολύ από τους «ερυθρόλευκους». Πρώτος πήρε τον λόγο ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος λέγοντας: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την προσφορά του Πρίντεζη στον Ολυμπιακό, τη δική μας ιστορία. Γιώργος Πρίντεζης σημαίνει ψυχή, αφοσίωση, σκληρή δουλειά και αντοχή στον χρόνο. Έκανε μια μεγάλη καριέρα, ζήσαμε τρομερές στιγμές, τρόπαια, δυσκολίες, περάσαμε πολλά μαζί. Σε όλα υπάρχει ένα τέλος, του εύχομαι τα καλύτερα, να μείνει για πάντα στον Ολυμπιακό».

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του Ολυμπιακού. Το καλάθι του στην Κωνσταντινούπολη το 2012 άλλαξε την ιστορία μας, ήταν ό,τι καλύτερο για όλους μας εκείνη τη στιγμή. Εγώ μπήκα μέσα και έκανα την περίφημη κούρσα, νόμιζα ότι είχε τελειώσει το παιχνίδι, ήμουν σε άλλη διάσταση. Από τότε άλλαξαν όλα, αυτή ήταν η μαγική στιγμή που άλλαξε τις ζωές όλων μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το τρίποντο με τη Μπαρτσελόνα το 2015, όταν χοροπηδούσαμε όλοι μαζί. Αυτά δεν μπορούν να ξεχαστούν ποτέ. Ούτε η αγκαλιά μας στο ΟΑΚΑ, στο τρίποντο του Σπανούλη. Ήταν λίγες ημέρες μετά από τον θάνατο του μπαμπά του και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο τίτλοι, είναι οι στιγμές, είναι η προσπάθεια».

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης τόνισε: «Είμαι υπερήφανος που είχα την ευκαιρία να είμαι συναθλητής του Γιώργου Πρίντεζη. Από 15 χρόνων ήμασταν μαζί στις εθνικές ομάδες και χαίρομαι πολύ για εκείνον».

Ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς, είπε για τον Πρίντεζη: «Τεράστιος παίκτης αλλά και τεράστιος άνθρωπος. Πέρασε πολλά και σε προσωπικό επίπεδο και κάθε φορά έβγαινε πιο δυνατός από τις δυσκολίες. Ήταν η χαρά των συμπαικτών του. Αξίζει όλο αυτό και να το απολαύσει».

Ο Πέρο Άντιτς θυμήθηκε: «Υπάρχουν ιστορίες που δεν μπορώ να σας πω. Είναι για τα αποδυτήρια. Είμαι υπερήφανος που ήμουν συμπαίκτης του και που στην προπόνηση αντιμετώπιζα έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του».

Και εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, τον οποίο όμως διέκοψαν οι φίλαθλοι τραγουδώντας «Φέρε μας το ευρωπαϊκό… Θρύλε ολέ σ’ αγαπώ. Και όταν ο κόσμος έκανε μία μικρή παύση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τόνισε: «Ευχαριστώ όλους όσοι είναι απόψε εδώ, σε αυτή τη μεγάλη ημέρα, για να τιμήσουν τον Γιώργο και τον Θρύλο. Είναι μεγάλη ημέρα για τον Θρύλο μας, που τιμάει τέτοιους αθλητές στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ολυμπιακού μας. Δεν έχει σημασία τι αθλητική δυνατότητα, τι δεξιότητες έχει, το πιο σημαντικό είναι ο χαρακτήρας. Για να έχεις διάρκεια 15 χρόνων, για να φοράς αυτή την τόσο δύσκολη και βαριά φανέλα του Θρύλου, σημαίνει ότι είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Τον μεγάλο σεβασμό μου και την αγάπη μου. Το “Γιώργο ψυχάρα Ολυμπιακάρα” είναι φτιαγμένο ακριβώς γι’ αυτόν τον άνθρωπο”».

Ο νυν αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Παπανικολάου, μίλησε με μοναδικά λόγια για τον τέως αρχηγό των «ερυθρόλευκων»: «Ο Γιώργος για εμένα είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή μου. Είναι ένας άνθρωπος που μου έδειξε τον δρόμο σε πολλά πράγματα για τη ζωή και όχι μόνο για το μπάσκετ. Είναι αληθινός, με αληθινά αισθήματα, με μια καρδιά τόσο μεγάλη που αν τον αφήσεις μόνο του, δεν θα αντέξει τον εαυτό του. Θέλει ανθρώπους για να μοιράζεται, φτάνει να καλύψει το Καραϊσκάκη και το ΣΕΦ μαζί. Δεν θα άλλαζα τίποτα στον χαρακτήρα του. Το μόνο που θα άλλαζα στον Γιώργο Πρίντεζη είναι το μαλλί. Σε αγαπώ, σε λατρεύω, σε ευχαριστώ για όσα μου έχεις χαρίσει. Σε ευχαριστώ».

Και ο “ θρύλος” του Ολυμπιακού, ο Βασίλης Σπανούλης, κατέθεσε για τον Έλληνα παλαίμαχο διεθνή πάουερ φόργουορντ: «Συγχαρητήρια στους προέδρους που τιμούν την ιστορία του συλλόγου, συγχαρητήρια στον κόσμο που γέμισε το γήπεδο για τον Γιώργο. Γι’ αυτόν μπορώ να μιλάω άπειρες ώρες και μέρες, έχουμε ζήσει τόσα πολλά για δέκα χρόνια. Είναι πολύ τυχερός που έβαλε το καλάθι στην Κωνσταντινούπολη, γιατί αλλιώς δεν θα ξανάπαιρνε πάσα. Μπράβο Γιώργο, μας έσωσες! Ήξερε να ηγηθεί με τον δικό του τρόπο. Ήταν ένα ξεχωριστό ταίρι για εμένα. Είχαμε ξεχωριστή σχέση λόγω του εξαιρετικού του χαρακτήρα. Αυτά που έχουμε περάσει με τον Γιώργο θα τα κρατήσω για πάντα στην καρδιά μου. Είμαι ευλογημένος γι’ αυτά που πετύχαμε, αλλά ακόμη περισσότερο για τις στενοχώριες που περάσαμε, τον έχω πρήξει. Του αξίζει κάθε διάκριση, είναι ευλογημένος, είναι εκπληκτικός άνθρωπος και παίκτης».

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε για τον Πρίντεζη: «Ο Γιώργος έβαλε το τρίποντο με τη Μπαρτσελόνα, αλλά η πιο δυνατή στιγμή μας είναι άλλη. Έχουμε αποσυρθεί στο ξενοδοχείο τον Ιούνιο του 2016, πριν από τους τελικούς και στις 7:00 το πρωί χτυπάει το σταθερό. Κατάλαβα ότι κάτι κακό είχε γίνει. Ο γιατρός της ομάδας μου ανακοίνωσε ότι έφυγε ο πατέρας του Γιώργου. Με ρώτησε αν έπρεπε να έρθει η μητέρα του να του το ανακοινώσει και είπα ασφαλώς ότι έπρεπε να έρθει. Ήρθε η μητέρα του, τους άφησα να μιλήσουν και μετά κατέβηκα, μίλησα μαζί τους. Ήταν δύσκολες στιγμές. Και τότε του είπα ότι επειδή είχαμε τον πρώτο τελικό, πως εκείνος θα αποφάσιζε αν θα παίξει. Του είπα να το σκεφτεί και μετά από την πρωινή προπόνηση ήρθε και μου είπε “κόουτς θα παίξω”. Αυτό δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του. Τότε βγήκε το “Γιώργο ψυχάρα Ολυμπιακάρα”. Εκείνο το βράδυ όλο το γήπεδο φώναζε αυτό το σύνθημα. Έπαιξε για να βοηθήσει την ομάδα. Χάσαμε το πρώτο ματς, κάναμε μπρέικ και πήραμε το πρωτάθλημα με το τρίποντο του Βασίλη. Αυτή ήταν η πιο δυνατή στιγμή μου με τον Γιώργο».

Ο Μίλαν Τόμιτς θυμήθηκε: «Με τον Γιώργο συνεργαστήκαμε όταν ήταν 15 ετών. Και μείναμε φίλοι για άλλα 20 χρόνια. Αμφισβητήθηκε, δεν τα παράτησε ποτέ, πήγε στη Λάρισα και γύρισε, πήγε στη Μάλαγα και γύρισε. Είσαι παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Σε ευχαριστούμε πολύ». 

«Μου μένουν οι άνθρωποι και η αγάπη περισσότερο από τους τίτλους»

Ο Γιώργος Πρίντεζης πήρε το μικρόφωνο και στο ΣΕΦ απλώθηκε… σιωπή: «Νιώθω πάρα πολύ τυχερός, νιώθω πως είναι σαν να παρακολουθώ τον επικήδειό μου. Για να το… “ σπάσουμε” λιγάκι. Θυμάμαι την πρώτη φορά που πάτησα το παρκέ του ΣΕΦ, στις 3 Αυγούστου 2000. Στην πρώτη μου προετοιμασία με τον Ρίβερς, με τον Ράτζα, με τον Τόμιτς. Καθόμουν σε μία γωνία και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω που βρίσκομαι. Ο κόσμος βλέπει ένα δίωρο. Έχω νιώσει πάρα πολύ έντονα συναισθήματα με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Μου μένουν αυτοί, μαζί με την αγάπη που έλαβα, περισσότερο από τους τίτλους. Για εμένα οι ανθρώπινες σχέσεις μετρούν περισσότερο απ’ όλα. Δεν περίμενα αυτή τη στιγμή, όχι. Πήγαινα στο σχολείο και πανηγύριζα επειδή φορούσα την φανέλα του Ολυμπιακού. Μεγάλωσα στη γενιά του ’90. Γαλουχήθηκα με εκείνη την φουρνιά, με τον Τόμιτς, τον Τάρπλεϊ, τον Σιγάλα, τον Ιωαννίδη. Μου έμεινε ο συναισθηματισμός και πάντα ήθελα να μένω εδώ. Δεν ήθελα να φύγω. Είμαι τυχερός γιατί συνεργάστηκα με πολλούς προπονητές και παίκτες. Είχαμε παίκτη που δεν θυμάμαι καν το όνομά του, για τον οποίο μου έλεγε ο πρόεδρος “πρέπει να τον πάρουμε”. Ήθελαν να κάνουν την ομάδα πάλι πρώτη. Θυμάμαι τη δίψα τους. Θυμάμαι τη συνεργασία με τον κόουτς στη Λάρισα, με είχε βοηθήσει πάρα πολύ».

«Μακάρι να ήταν εδώ ο Ντούντα»

Ο Γιώργος Πρίντεζης συνέχισε λέγοντας για τον Κώστα Παπανικολάου: «Τον αγαπάω πάρα πολύ τον Παπανικολάου, είστε τυχεροί που είναι αρχηγός της ομάδας. Σας το λέω με όλη μου την καρδιά. Ο Σπανούλης, ο Μπιλάρας είναι ο αδελφός μου. Είμαι πολύ υπερήφανος και χαρούμενος που ήμασταν μαζί. Ισχύει ότι με έπρηζε μπασκετικά και εγώ τον απέφευγα, ίσως γι’ αυτό να ταιριάξαμε. Περνούσαμε πάρα πολύ ωραία. Με τον κόουτς Σφαιρόπουλο είχα έρθει πιο κοντά, αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα, πετύχαμε πολλά, τρυπούσαμε το… ταβάνι μας, πήγαμε σε δύο τελικούς. Βελτιώθηκα πάρα πολύ μαζί του. Και με τον Τόμιτς, έχουμε περάσει τα πάντα. Τον είχα συμπαίκτη, προπονητή, βοηθό προπονητή, πρόεδρο, πήγαινε και μας έπαιρνε νερά όταν η ομάδα ήταν σε μεταβατικό στάδιο. Αυτός κι αν είναι ψυχάρα. Συγχωρέστε με αν μακρηγορώ. Θα ήμουν χαρούμενος αν ήταν εδώ ο Ντούντα (σ.σ Ίβκοβιτς) με πίστεψε και με βοήθησε πάρα πολύ. Πρόσφερε πολλά στον Ολυμπιακό, μακάρι να ήταν μαζί μας τώρα».

Και πρόσθεσε: «Οι κοντινοί μου άνθρωποι ξέρουν τι νιώθω γι’ αυτούς, το γνωρίζουν με πράξεις. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε και ήρθατε εδώ, μέσα στη ζέστη. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό γι’ αυτή τη βραδιά που δεν φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Μακάρι να εμπνεύσουμε το κάθε παιδί να μην τα παρατάει ποτέ, να συνεχίζει να δουλεύει. Τα παιδιά μεγαλώνοντας αλλάζουν αρχές, τα θεωρούν πιο δύσκολα και τα παρατούν. Σε όλες τις δουλειές χρειάζεται περισσότερη πίστη. Να παλεύεις, να επιμένεις και να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Εγώ είχα ανθρώπους που με αγαπούσαν, που είναι ακόμα δίπλα μου, που με κρατούσαν προσγειωμένο. Ξεχωριστή μνεία στον μάνατζέρ μου, τον Γιώργο Δημητρόπουλο. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί με τους κοντινούς μου ανθρώπους, πάντα με έναν μαγικό τρόπο με είχαν αφοσιωμένο, ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου. Πάντα μετά από πολύ καλά παιχνίδια μου έλεγε ότι δεν ήμουν πολύ καλός. Είχα την οικογένειά μου, αυτόν τον άνθρωπο, την Στελλάρα, στα δύσκολα. Την Χρύσα, εντάξει… Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα εκεί, να στηρίζουν, να λένε τα καλά και τα κακά, με γνώμονα την αγάπη και την λογική και τον σεβασμό. Ο πατέρας μου δεν με έβλεπε σαν μπασκετμπολίστα, αλλά σαν παιδί με το ποδήλατο, το απλό παιδί που ήμουν. Έρχονταν στιγμές που έπρεπε να μιλήσω για νέο συμβόλαιο, μου έλεγαν κάποιοι να σκεφτώ κάτι άλλο, να δω κάτι άλλο, να κοστολογήσω αλλιώς τα πράγματα. Ακολουθούσα το ένστικτό μου, νιώθω ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης όλων των εποχών χάρη στην αγάπη σας».

«Η αγάπη σας είναι μοναδική και είναι καθημερινή. Σας αγαπώ πολύ και σας ευχαριστώ για όλα,» έκλεισε λέγοντας ο Γιώργος Πρίντεζης και μαζί με τη μητέρα του, τη σύζυγό του και την κόρη τους Ζοζεφίνα πάτησαν το κουμπί και η φανέλα με το Νο 15… εμφανίστηκε από τον… ουρανό του ΣΕΦ και τοποθετήθηκε δίπλα σε αυτή με το Νο 7 του Βασίλη Σπανούλη την οποία απέσυρε πέρυσι ο Ολυμπιακός.

Πηγή: ΑΠΕ