Οι ιταλικές ομάδες θέλουν η Λίγκα της Serie A να είναι αυτόνομη και όχι να ελέγχεται από την ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, γεγονός όμως που δεν αρέσει στην UEFA, η οποία προειδοποιεί ότι μπορεί να υπάρξει αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα ποδοσφαιρικά κλαμπ στην Ιταλία ψάχνουν τρόπους για να βελτιώσουν το πρωτάθλημα της Serie A, να το ενισχύσουν από όλες τις απόψεις και για να το πετύχουν αυτό θέλουν αυτονομία. Έτσι, η κυβέρνηση της χώρας έχει ετοιμάσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει πλήρη καταστατική, οργανωτική και διοικητική αυτονομία από την ομοσπονδία (FIGC) ενώ θα είναι εφικτή και η προσφυγή στο περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Λάτσιο.

Όλα αυτά, όμως, δεν αρέσουν στην ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η οποία ενημέρωσε την UEFA, στην οποία και υπάγεται. Έτσι, όπως αναφέρει η La Repubblica, στο περιθώριο του αγώνα Ιταλία – Ελβετία για τη φάση των «16» του Euro 2024 ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, μίλησε με τον υπουργό αθλητισμού της Ιταλίας, Αντρέα Αμπόντι.

Ο επικεφαλής της UEFA χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σχετική τροπολογία και απείλησε με αποκλεισμό των ιταλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν ψηφιστεί, με τον υπουργό, από την άλλη πλευρά, να δεσμεύεται ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στη σχετική τροπολογία.