Με αυτογκόλ του Καλαφιόρι η Ισπανία που ήταν ανώτερη από την αρχή ως το τέλος νίκησε με 1-0 την κακή Ιταλία και εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» του Euro 2024, ενώ η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα παίξει «τελικό» πρόκρισης με την Κροατία την 3η αγωνιστική.

Ο Άλβαρο Μοράτα έλεγε την παραμονή του αγώνα ότι κανείς στην Ισπανία δεν έχει ξεχάσει τον αποκλεισμό από την Ιταλία στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό του Euro 2020, οπότε δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι. Τόσο δυνατά ώστε στο 2ο λεπτό να χρειαστεί η απόκρουση του Ντοναρούμα σε κεφαλιά του Πέδρι για να μη γίνει το 1-0 ενώ στο 10′ αυτή του Νίκο Γουίλιαμς, μετά τη σέντρα του Μοράτα, έφυγε ελάχιστα άουτ.

Αυτός, ο Γουίλιαμς δηλαδή, ήταν ο παίκτης που προκαλούσε τα περισσότερα προβλήματα στην ιταλική άμυνα στο πρώτο ημίχρονο, στη διάρκεια του οποίου η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι έδειχνε εντελώς χαμένη, ανίκανη να κάνει κάτι καλό επιθετικά, με συνέπεια να μη φανεί καθόλου.

Τα λέει όλα, άλλωστε, το γεγονός ότι ο καλύτερος παίκτης της Σκουάντρα Ατζούρα ήταν ο Ντοναρούμα, ο οποίος στο 24′ απέκρουσε με το πόδι το κοντινό σουτ του Μοράτα που υποδέχθηκε τη μπάλα έχοντας πλάτη στην εστία και γύρισε για να εκτελέσει, ενώ στο 28′ κατάφερε να βρει όσο έπρεπε τη μπάλα και στο δυνατό σουτ του Φαμπιάν Ρουίθ κρατώντας το 0-0.

Για πόσο, όμως, θα γινόταν αυτό; Η Ισπανία μπήκε καλύτερα και στο β’ μέρος δεν άργησε να απειλήσει, έχοντας ευκαιρία στο 51′ με τον Πέδρι που ήταν σε θέση βολής μετά το γύρισμα του Κουκουρέγια αλλά αστόχησε. Δεν έγινε εκεί το 1-0, έγινε λίγα λεπτά μετά όμως…

Στο 55′ ο Γουίλιαμς έκανε το γύρισμα από αριστερά και η μπάλα πέρασε από τον Ντοναρούμα και βρήκε στο πόδι του Καλαφιόρι για να καταλήξει στα δίχτυα. Το 1-0 για τους Ίβηρες ήταν γεγονός και από εκεί και πέρα αναμενόταν η αντίδραση της Ιταλίας, η οποία όμως δεν ερχόταν.

Αντιθέτως, στο 60′ θα μπορούσε να έρθει και το 2-0 από το πολύ ωραίο πλασέ του Γιαμάλ εκτός περιοχής αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι άρχισε λίγα λεπτά μετά τις αλλαγές για τους Ατζούρι αλλά αυτό που δεν άλλαζε ήταν η απόδοσή τους, με τους «Φούριας Ρόχας» να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να παίζουν για να βάλουν και δεύτερο γκολ. Και θα μπορούσαν να το βάλουν.

Η μπάλα, όμως, πήγε στο οριζόντιο δοκάρι στον κεραυνό του Γουίλιαμς στο 71′, με την Ισπανία να προσπαθεί να κλειδώσει το τρίποντο και την Ιταλία να… αγνοείται. Και παρέμεινε αγνοούμενη μέχρι και το τέλος του αγώνα, αφού δεν κατάφερε ποτέ να γίνει απειλητική, με αποτέλεσμα να παίζει την πρόκρισή της σε ένα 90λεπτο κόντρα στην Κροατία ενώ οι Ισπανοί είναι ήδη στους «16».

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΜΙΛΟΥ
Ισπανία 6
Ιταλία 3
Αλβανία 1
Κροατία 1

Ισπανία: Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Πέδρι (71′ Άλεξ Μπαένα), Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (94′ Μερίνο), Γιαμάλ (71′ Φεράν Τόρες), Μοράτα, Γουίλιαμς.

Ιταλία: Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπαστόνι, Καλαφιόρι, Ντιμάρκο, Μπαρέλα, Ζορζίνιο (46′ Κριστάντε), Φρατέζι (46′ Καμπιάζο), Πελεγκρίνι (81′ Ρασπαντόρι), Κιέζα (64′ Τζακάνι), Σκαμάκα (64′ Ρετέγκι).