Ο Ολυμπιακός δεν έγραψε ιστορία μόνο φέρνοντας στην Ελλάδα τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο κατακτώντας το Europa Conference League αλλά μπαίνοντας και σε κατηγορίες στις οποίες δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι θα έμπαινε ελληνική ομάδα.

Ήταν ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός, σε συλλογικό επίπεδο πάντα, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και αυτή τη φορά όλα πήγαν καλά. Το γκολ του Αγιούμπ Ελ Κααμπί έδωσε την κούπα στους Ερυθρόλευκους που έγραψαν χρυσή σελίδα στην ιστορία τους και από εκεί και τη… διανθίζουν και με διάφορα άλλα ρεκόρ.

Ο Ολυμπιακός και η Πόρτο, ενδεικτικά, είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο εδώ και δεκαετίες αν αφήσουμε στην άκρη τις ομάδες των τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, δηλαδή τις ιταλικές, τις ισπανικές, τις γερμανικές και τις αγγλικές. Όλες οι κούπες εδώ και δεκαετίες πάνε σε αυτές τις χώρες, μόνο οι Ερυθρόλευκοι και οι Δράκοι του Οπόρτο έσπασαν τη μονοτονία.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που παίρνει ευρωπαϊκή κούπα την ίδια σεζόν που η ομάδα Νέων του συλλόγου κατέκτησε το Youth League, το Champions League των Νέων δηλαδή. Μέσα σε 37 μέρες το κλαμπ πανηγύρισε δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και αυτό είναι πρωτόγνωρο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι οι δύο, πλέον, ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο στα 4 βασικά σπορ. Πρόκειται για δύο συλλόγους που έχουν τμήματα σε πολλά σπορ και είναι οι μοναδικοί δύο, πλέον, που έχουν καταφέρει να πανηγυρίσουν ευρωπαϊκές κούπες στα 4 βασικά.