Άσχημα είναι τα νέα για το ελληνικό μπάσκετ αφού ο Θόδωρος Καρατζάς, ο πρώτος πρόεδρος του ΕΣΑΚ (νυν ΕΣΑΚΕ) πέθανε σε ηλικία 71 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους αλλά και όσους συνεργάστηκαν μαζί του στα χρόνια που… απογείωσαν το πρωτάθλημα της Α1.

Ο Καρατζάς είχε αναλάβει την προεδρία του ΕΣΑΚ το 1992 και από εκεί άρχισε να παίρνει τα πάνω του το ελληνικό πρωτάθλημα, παραμένοντας στη θέση του μέχρι και το 2001, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει. Παρέμεινε, όμως, κοντά στο μπάσκετ, το οποίο ήταν η μεγάλη του αγάπη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του στον χώρο υπήρξε και πρόεδρος του Κολοσσού, ενώ σε συνέντευξή του παλαιότερα είχε αναφερθεί στην άνθηση του ελληνικού πρωταθλήματος μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΑΚ από τον ίδιο.

«Όταν ανέλαβε η ΕΣΑΚ το Πρωτάθλημα, η Α1 κόστιζε 60 εκατομμύρια δραχμές και μετά από μερικά χρόνια έφτασε τα 11 δις δραχμές (περίπου 33 εκατομμύρια ευρώ). Τα ίδια τα σωματεία διαπραγματεύτηκαν πολύ καλά το Πρωτάθλημα τους και φτάσαμε στο σημείο να παίρνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλες τις ευρωπαϊκές λίγκες. Σε αυτό τον τομέα βοήθησε πολύ, επίσης, ο πρώτος γενικός γραμματέας της ΕΣΑΚ Φίλιππος Κότσης», είχε πει σχετικά.