Μπορεί ο Μίλτος Τεντόγλου να κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, όμως κατάφερε να μεταφέρει την κουβέντα από τη μεγάλη επιτυχία του σε ένα ζήτημα που αφορά το άλμα εις μήκος.
Ο Έλληνας πρωταθλητής εξέφρασε την πρόθεσή του να μεταπηδήσει στο τριπλούν, σε περίπτωση που η Παγκόσμια Ομοσπονδία προχωρήσει σε μία μεγάλη αλλαγή στο άθλημα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια.
Ουσιαστικά, κανένας δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί μήπως κάνει άκυρο άλμα, καθώς ο χώρος που θα δικαιούνται να πατήσουν οι αθλητές θα μεγαλώσει, ενώ ενδέχεται να αλλάξει και το σημείο που θα ξεκινάει η μέτρηση του άλματος.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται, η μέτρηση δε θα αρχίζει απ’ το τελικό σημείο έγκυρου άλματος (πριν την πλαστελίνη στη βαλβίδα που σηματοδοτεί το άκυρο δηλαδή). Η μέτρηση πλέον θα γίνεται απ’ το σημείο που πάτησε ο κάθε αθλητής. Ακόμη κι αν πατήσει ένα παπούτσι μακριά, θα μετριέται από εκεί το άλμα.
Αυτόματα λοιπόν, ακυρώνονται τα χρόνια δουλειάς των αθλητών. Επειδή στο μήκος η δυσκολία και η τεχνική έχει να κάνει με το ρυθμό μέχρι να φτάσει ο αθλητής στη βαλβίδα. Προκειμένου να έχει την κατάλληλη φόρα, να μην μαζέψει τα πόδια του για να μην κάνει άκυρο ή να μην πατήσει μακριά απ’ τη βαλβίδα. Για να έχει και την κατάλληλη φορά σώματος στο άλμα του.
Πλέον, θα μετρά περισσότερο το αθλητικό στοιχείο και όχι η τεχνική. Βγάζοντας το φόβο και την προσπάθεια για την αποφυγή του άκυρου, το μήκος θα γίνει αγώνισμα με μεγαλύτερες επιδόσεις και δε θα απαιτείται ο ρυθμός. Ταχύτητα και ισχυρό πάτημα απλά, για να δοθεί ώθηση να φτάσει ο καθένας πιο μακριά.
Οι δοκιμές με αυτές τις αλλαγές στο αγώνισμα, θα αρχίσουν από φέτος κιόλας. Με τον τρόπο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πως θέλει να διασφαλίσει πως θα μετράει κάθε άλμα και δε θα υπάρχουν άκυρα. Γιατί μέσω αυτών θεωρούν πως χάνεται το ενδιαφέρον των θεατών.
Οι δοκιμές θα αρχίσουν πρώτα σε αγωνίσματα χαμηλού επιπέδου, για να φτάσουν σταδιακά σε elite αγώνες. Πρόκειται για κάτι που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς το άλμα εις μήκος υπάρχει απ’ τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμπεριλαμβανόταν στο πένταθλο απ’ το 708 π.Χ. Παράλληλα ήταν στους πρώτους Αγώνες το 1986.
Στο πλευρό του Τεντόγλου ο θρυλικός Καρλ Λιούις
Ο θρυλικός Αμερικανός Καρλ Λιούις με τα 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα σπριντ, στις σκυτάλες και στο μήκος “ανέβασε” στο X τις δηλώσεις του Τεντόγλου και σχολίασε:
«Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές».
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί πολύ στο επόμενο διάστημα και μόνο οι αθλητές μπορεί να αλλάξουν την άποψη της ομοσπονδίας.