Τα βέλη της στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή φέρεται να έστρεψε η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου καταθέτοντας, για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο Άρειος Πάγος για του δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση Novartis.
Τρεις περίπου μήνες μετά την πρώτη κατάθεση της η κ. Παπασπύρου πέρασε και πάλι του κατώφλι του Αρείου Πάγου καθώς με τις αναφορές του για σχέδιο προφυλάκισης πολιτικών προσώπων πριν τις εκλογές ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός φέρεται να την έβαλε στο κάδρο της υπόθεσης. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως η κ. Παπασπύρου διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Αγγελή ότι η ίδια ήταν ενήμερη πως εξυφαινόταν σχέδιο προφυλάκισης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. «Ο κύριος Αγγελής λέει ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα» φέρεται να ανέφερε στην κατάθεση της η κ. Παπασπύρου η οποία εμφανίζεται να επικαλέστηκε έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία και κατά την άποψη της ενισχύουν τη θέση της πως «όλα όσα λέει είναι ψέματα».
Η μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε στην συμπληρωματική της κατάθεση πως ο κύριος Αγγελής, ο οποίος ήταν επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, όφειλε αν γνώριζε ότι υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης να παρέμβει και να το καταγγείλει άμεσα και όχι μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, εμφανίζεται να διερωτάται αν πράγματι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να διωχθούν ποινικά και να οδηγηθούν στη φυλακή πολιτικά πρόσωπα για ποιο λόγο οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξακολουθούσαν να στέλνουν ακόμη και τον Ιανουάριο στοιχεία στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης ενώ γνώριζαν ότι χωρίς το πόρισμα τους δεν θα μπορούσαν να κάνουν καμία κίνηση. Η κ. Παπασπύρου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και το γεγονός της αρχειοθέτησης, την περασμένη Άνοιξη, της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος του Αντώνη Σαμαρά.
Αναφερόμενη δε στις αιτιάσεις ότι η ίδια εκβιάστηκε από την επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη η κ. Παπασπύρου υποστήριξε πως αυτό δεν συνέβη ποτέ διευκρινίζοντας ότι οι πιέσεις που της ασκήθηκαν ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.
Υπενθυμίζεται πως και στην πρώτη κατάθεση της η κ. Παπασπύρου, είχε διαψεύσει τον ισχυρισμό Αγγελή πως συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αντικείμενο την απομάκρυνση της κ. Τουλουπάκη από τη θέση της για να σταματήσει η επιρροή επάνω της του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν».
«Η αλήθεια θα λάμψει πολύ γρήγορα»
Την ίδια ώρα, την αντίδραση του νομικών παραστατών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκαλούν οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τις καταθέσεις μαρτύρων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis. Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η Λύδια Τσοβόλα, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν με τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους ότι «η δίωξη του Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική και όχι ποινική»
«Η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση κατηγορεί αβάσιμα και αναπόδεικτα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για μυστικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, και αυτοί με τον πιο πανηγυρικό (δημόσιο) τρόπο παρεμβαίνουν στα θεσμικά Δικαστικά Όργανα (Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφούλη που διενεργούν προκαταρκτική εξέταση) καθώς και στην Κοινοβουλευτική Προκαταρκτική Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής που λειτουργούν ως Εισαγγελικά Όργανα.» τονίζουν συμπληρώνοντας
«Αυτή η απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει και την προσπάθειά τους να παραπλανήσουν τους Έλληνες πολίτες, με την δημιουργία ψευδών εντυπώσεων, επειδή μέχρι σήμερα δεν προέκυψε κανένα σοβαρό συγκεκριμένο στοιχείο που να δικαιολογεί την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για τις πράξεις που αποφάσισε η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής (Ν. Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ).» Οι δυο δικηγόροι κάνουν λόγο για «παράνομες και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και επικοινωνιακές πρακτικές» καταλήγοντας: «Τελικά η αλήθεια θα λάμψει πολύ γρήγορα όταν δημοσιοποιηθούν ολόκληρες οι καταθέσεις των εξετασθέντων μαρτύρων, καθώς και τα έγγραφα που υπάρχουν στις δικογραφίες».