Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των απολογιών των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής στην πολύκροτη δίκη.
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία με τους πρώην βουλευτές να καλούνται να δώσουν εξηγήσεις, πιθανότατα, κατά αλφαβητική σειρά με πρώτο τον Μιχάλη Αρβανίτη.
Ο κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή ενός έτους για εμπρηστική επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Cointreau», στην πλατεία Αμερικής το Μάιο του 2013, απολογούμενος σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε πως η επίθεση που δέχτηκε η μητέρα του από μετανάστη στάθηκε η αφορμή να έχει «μένος απέναντι τους».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ωστόσο, αρνήθηκε πως μαζί με άλλα άτομα έκανε περιπολίες στα Κάτω Πατήσια προκαλώντας φόβο στους αλλοδαπούς της περιοχής.
«Δεν ήταν περιπολίες, ήταν βόλτες, για να δείξουμε ότι είμαστε Έλληνες. Πηγαίναμε τέσσερα άτομα στη γειτονιά, μιλούσαμε με τον κόσμο, γιατί ήταν φοβισμένοι.
Προσπαθούσαμε να φτιάξουμε την παρέα της γειτονιάς. Η Χρυσή Αυγή δεν είχε ρατσιστικές απόψεις. Υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση και ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν νόμιμα έγγραφα.
Δεν μπορεί στα Κάτω Πατήσια να υπάρχουν 30 Έλληνες και 130 μετανάστες. Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πρώτη επαφή με την Χρυσή Αυγή ήταν, όπως είπε ο κατηγορούμενος, όταν επισκέφθηκε την Τοπική της Νίκαιας στην προσπάθεια του να βρει δουλειά.
Όπως ισχυρίστηκε ο φερόμενος ως πυρηνάρχης του πρότεινε να εργαστεί σε βενζινάδικο αλλά ο ίδιος αρνήθηκε γιατί ήταν πολύ μακριά.
«Μου άρεσε που συναναστρεφόμουν με Έλληνες», είπε ο κατηγορούμενος ενώ αναφερόμενος στην επίθεση στο νυχτερινό κέντρο παραδέχτηκε πως έσπασαν την τζαμαρία και πέταξαν ένα στουπί με βενζίνη καθώς ο ιδιοκτήτης «ήταν προκλητικός».
Πρόεδρος: Το «πας μη Έλλην βάρβαρος» σας εκφράζει;
Κατηγορούμενος: Ναι βέβαια.
Πρόεδρος: Ο μαίανδρος τι νόημα έχει;
Κατηγορούμενος: Είναι σύμβολο της Χρυσής Αυγής
Πρόεδρος: Τον είχατε σπίτι σας;
Κατηγορούμενος: Ναι, στη ντουλάπα μου.
«Συλλεκτικά τα μαχαίρια και οι σιδερογροθιές που είχα στο σπίτι μου»
Το σφυροκόπημα της προέδρου δέχτηκε κατά τη διάρκεια της απολογίας της η ανθυπαστυνόμος η οποία κατηγορείται ότι έδινε πληροφορίες στην Χρυσή Αυγή. Όπως ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη η μοναδική φορά που ήρθε σε επαφή με το κόμμα ήταν μετά τις εκλογές του 2012 καθώς επιθυμούσε τη μετάταξη της στη φύλαξη των βουλευτών.
Αναφερόμενη δε στα πολλά φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι της ισχυρίστηκε πως είχαν περισσέψει από εξάσκηση στην σκοποβολή ενώ μιλώντας για τις σιδερογροθιές και τα μαχαίρια που είχε στην κατοχή της είπε πως ήταν «καθαρά συλλεκτικά».