Σε έναν στενό πυρήνα δέκα αντιεξουσιαστών από Ιταλία και Ελλάδα επικεντρώνονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών στις δύο χώρες προκειμένου να αποκαλυφθεί το κοινό δίκτυο που φαίνεται να λειτουργεί μεταξύ ομάδων σκληρών αναρχικών.
Από τις ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής πλευράς δημιουργήθηκε µια λίστα µε υπόπτους και από τις δύο χώρες, οι οποίοι έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές προς και από Ελλάδα και Ιταλία.
Η λίστα περιλαμβάνει ιταλούς αναρχικούς, έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία και έχουν δραστηριοποιηθεί σε αντιεξουσιαστικά κινήµατα, τον Κωνσταντίνο Σακκά και τον Γεράσιµο Τσάκαλο που έχουν συλληφθεί µε την κατηγορία της συµµετοχής σε τροµοκρατική οργάνωση και ακόµη έναν έλληνα αντιεξουσιαστή που έχει κάνει αρκετά ταξίδια στην Ιταλία και η ΕΛΑΣ θεωρεί πιθανή τη συµµετοχή του σε ελληνική τροµοκρατική οργάνωση.
Ο Γερ. Τσάκαλος και ο Κ. Σακκάς, όπως αποκάλυψαν «Τα Νέα» είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη γειτονική χώρα και είχαν επαφές µε πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τις ιταλικές αρχές για τη δραστηριότητά τους σε αναρχικούς πυρήνες. Σύµφωνα µάλιστα µε πηγές της ιταλικής αστυνοµίας, οµάδα ελλήνων αναρχικών που ταξίδεψε στη Ρώµη στα µέσα Οκτωβρίου βρέθηκε υπό στενή παρακολούθηση.
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιµούν πως Έλληνες της νέας γενιάς αντιεξουσιαστών διδάχθηκαν από Ιταλούς την κατασκευή παγιδευµένων δεµάτων και πλέον εξετάζουν το ενδεχόµενο κάποια από τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή ελληνικών τροµοκρατικών οργανώσεων να έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα µέσω Ιταλίας.
Οι διαφορές στα τροµοδέµατα
Η συνδεσµολογία του παγιδευµένου δέματος που εντοπίστηκε στην ελληνική πρεσβεία της Ρώµης διέφερε µόνο όσον αφορά την µπαταρία που χρησιµοποιήθηκε. Στα ελληνικά τροµοδέµατα χρησιµοποιήθηκαν κυρίως συστοιχίες των 8 µπαταριών του 1,5V, ενώ στην Ιταλία µία µπαταρία των 9V.
Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν αστυνοµικοί του Τµήµατος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισµών, «πρόκειται για µηχανισµούς πολύ εύκολο να κατασκευαστούν,για τους οποίους δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, παρά µόνο προσοχή».
Παρότι επισήµως ούτε η ελληνική ούτε η ιταλική πλευρά κάνει λόγο για κοινή δράση αντιεξουσιαστικών οµάδων, είναι ενδεικτική η στάση της Europol απέναντι στο θέµα.
Οι επιθέσεις από οµάδες αντιεξουσιαστών αυξήθηκαν κατά 43% το 2009 σεσύγκριση µε το 2008 και το 2010 ήδη καταγράφεται πολύ µεγαλύτερος αριθµός επιθέσεων
Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά η Europol έχει ζητήσει την εκπόνησηειδικού σχεδίου δράσης για την αντιµετώπιση του «µεσογειακού αναρχικού τόξου».