Για ένα «ανεξήγητο και αιφνίδιο» περιστατικό μίλησε αναφερόμενη στην ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο η Τζωρτζίνα, η οποία οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου.
Η γιατρός αναφέρθηκε αναλυτικά στις ώρες νοσηλείας του παιδιού αλλά και τις δραματικές στιγμές που βίωσαν όταν το παιδί βρέθηκε στο κρεβατάκι του «νεκρό» και μετά από ανάνηψη περίπου 50 λεπτών επανήλθε στη ζωή.
«Για εμάς ήταν ανεξήγητο, αιφνίδιο. Δεν το περιμέναμε δεν ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς το παιδί ήταν σε αυτή την κατάσταση. Θα περίμενα να υπάρχει επιδείνωση συμπτωμάτων» ανέφερε η μάρτυρας περιγράφοντας πως εκείνο το απόγευμα η Ρούλα Πισπιρίγκου χτύπησε την πόρτα του γραφείου των γιατρών λέγοντας «ελάτε στο δωμάτιο χτυπάει το οξύμετρο».
Ανακαλώντας στη μνήμη της την εικόνα ενός «νεκρού παιδιού», που αντίκρυσε, σχολίασε την αντίδραση της κατηγορούμενης, που διαψεύδει τη στιχομυθία, αναφέροντας πως «θα περίμενα να φωνάξει». «Πολλοί γονείς ουρλιάζουν για μικρότερα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια σημείωσε: «με τέτοιο αιφνίδιο περιστατικό δεν έχω έρθει ποτέ αντιμέτωπη στην καριέρα μου. Αυτό το αιφνίδιο δεν το έχω ξαναζήσει. Να με φωνάζει σε ένα σταθερό παιδί, ένα καλό παιδί και να το βρίσκω σε αυτή την κατάσταση; Ήταν απρόσμενο… Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτή την κατάσταση νεκρό! Ποτέ! Ποτέ!».
«Ήταν μια χαρά»
Η μάρτυρας έδωσε λεπτομέρειες για τις επισκέψεις της στο θάλαμο του παιδιού, κατά τη διάρκεια των εφημεριών της, περιγράφοντας ότι ήταν «μια χαρά».
Φορτισμένη η παιδίατρος μετέφερε στους δικαστές πώς ξεκίνησε από το γραφείο της, που απείχε περίπου 30 μέτρα από δωμάτιο του παιδιού, περπατώντας και άρχισε να τρέχει όταν άκουσε τη νοσηλεύτρια να φωνάζει: «τρέξτε». «Πήγα του σκοτωμού, τρέχοντας και αντίκρισα το παιδί στο μέσο του κρεβατιού χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Το οξύμετρο δεν είχε ανταπόκριση. Ρώτησα τη μητέρα πώς έφτασε το παιδί στην κατάσταση αυτή. Μου είπε πως σηκώθηκε, έβγαλε μια κραυγή, γούρλωσε τα μάτια κι έκανε τινάγματα άκρων. Ήταν ωχρή, με μυδρίαση οφθαλμών, είχε απώλεια ούρων και δεν είχε σφίξεις. Το έφερα σε θέση ανάνηψης. Έλεγξα τους αεραγωγούς, ξεκίνησα ΚΑΡΠΑ και δυνάμωσα την παροχή οξυγόνου και μου έφεραν την ΑΜΠΟΥ και αδιαλείπτως έκανα θωρακικές μαλάξεις. Ζήτησα να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος. Έκανα ΚΑΡΠΑ αδιάκοπα μέχρι να έρθει ο κ. Χασαπόπουλος. Κατά διαστήματα χορήγησα αδρεναλίνη. Μόλις ήρθε ο αναισθησιολόγος ανέλαβε εκείνος και ακολουθούσα τις εντολές του».
Πρόεδρος: Θυμάστε τη συνέχεια;
Μάρτυρας: Η ανάνηψη κράτησε 45-50 λεπτά μέχρι που το παιδί ανέκτησε σφίξεις. Σιγά σιγά έκανε αναπνοές. Τα μάτια επανήλθαν και μίκρυνε η κόρη.
Η παιδίατρος εξήγησε πως όταν μπήκε στο θάλαμο «έκανε focus στο παιδί». «Θυμάμαι ότι το οξύμετρο σφύριζε, αλλά δεν επικεντρώθηκα στο να δω αν είχε στο χέρι το οξύμετρο ή είχε χαθεί η επαφή με το δαχτυλάκι της. Μπορεί να σφυρίξει αν δεν κάνει καλή επαφή, αν έχει βγει ή αν τα άκρα είναι παγωμένα» κατέθεσε.
Πρόεδρος: Τι σημαίνει δεν είχε ρινικό οξυγόνο;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι έλειπε όλο από το κεφαλάκι του παιδιου. Θυμάμαι να το ψάχνω γιατί το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να βάλω οξυγόνο.
Πρόεδρος: Αυτό που σας περιέγραψε η μητέρα του παιδιού μπορεί να οδήγησε στο να φύγει το ρινικό οξυγόνο.
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να είμαι σίγουρη. Ίσως θα μπορούσε.
Εισαγγελέας: Η κατηγορούμενη αρνείται ότι ήρθε στο γραφείο να σας ειδοποιήσει.
Μάρτυρας: Ήμουν στο γραφείο είμαι σίγουρη. Το κουδούνι δεν ακούγεται στο γραφείο των γιατρών.
Εισαγγελέας: Όταν η νοσηλεύτρια μπήκε στο δωμάτιο αντίκρισε το παιδί όπως εσείς;
Μάρτυρας: Φυσικά! Αφού φώναζε «τρέξτε, τρέξτε!».
Εισαγγελέας: Η μητέρα σας λέει «ελάτε σφυρίζει το οξύμετρο» ενώ η νοσηλεύτρια φωνάζει «ελάτε γρήγορα το παιδί είναι νεκρό!». Η μητέρα δεν κατάλαβε την κατάσταση;
Μάρτυρας: Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα.
Η μάρτυρας, η οποία δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με την παρουσία του αναισθησιολόγου που ήταν σε μικτή εφημερία, στην ανάνηψη τόνισε πως «όλοι οι γιατροί ξέρουν ΚΑΡΠΑ , μαθαίνουν από φοιτητές» σημειώνοντας ,παράλληλα, πως η ίδια έχει εξειδίκευση.
Πρόεδρος: Είστε υποχρεωμένοι να κάνετε ΚΑΡΠΑ ή πρέπει να περιμένετε τον αναισθησιολόγο;
Μάρτυρας: Είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε άμεσα. Κάθε πολίτης θα έπρεπε… θα ήθελα τα παιδιά μου να είχαν τις βασικές γνώσεις.
«Το παιδί δεν πέθανε. Το παιδί το σώσαμε»
Η υπεράσπιση εστίασε στην επικοινωνία που αναφέρουν οι γιατροί του Καραμανδάνειου ότι είχαν πριν την ανακοπή με την παιδοκαρδιολόγο, την οποία αμφισβητεί.
Αλέξης Κούγιας: Γιατί οι συνάδελφοι σας δεν πήγαν την Τζωρτζίνα στην παιδοκαρδιολόγο κ. Καρατζά;
Μάρτυρας: Από την ενημέρωση που έχω γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί της για να κλείσουν ραντεβού. Εκείνη όμως τους είπε ότι μόλις πριν 10 ημέρες εξέτασε το παιδί και ήταν άψογα και δε χρειαζόταν εκ νέου.
Αλέξης Κούγιας: Όμως εκείνη σε άλλη της κατάθεση λέει ότι επικοινώνησαν μαζί της μετά την ανακοπή. Σημαίνει κάτι αυτό; Αν εδώ είχαμε ιατρικό λάθος, τι θα λέγατε;
Μάρτυρας: Μα είχε γίνει καρδιολογική εκτίμηση πριν 10 ημέρες… Αφού η ίδια η γιατρός είπε ότι δεν χρειάζεται να το δει…
Αλέξης Κούγιας: Η ίδια λεει ότι δεν επικοινώνησαν πριν την ανακοπή.
Μάρτυρας: Μήπως να ρωτήσετε τους συναδέλφους μου που μίλησαν;
Αλέξης Κούγιας: Τι λέτε κυρία μου; Στα δικά σας χέρια πέθανε το παιδί! Πείτε μου αν αυτή η αντιμετώπιση ήταν σωστή. Γιατί έχω κάνει και μήνυση, στον συνάδελφο σας, για ιατρικό λάθος.
Μάρτυρας: Το παιδί δεν πέθανε. Το παιδί το σώσαμε. Από τη στιγμή που ο συνάδελφος είπε ότι την κάλεσε και μίλησαν, εγώ τι να σας πω; Να τον αμφισβητήσω; Δεν ήμουν παρούσα.