Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 17-12-2010, η πρώτη «Κοινωνική Ιματιοθήκη» του Δήμου Πειραιά, σε χώρο του Ε΄Δημοτικού Διαμερίσματος, οδός Καλλέργη 142, από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Στέλιο Γαϊτανάρο, την Πρόεδρο της κοινωνικής οργάνωσης «Εθελοντές του Κόσμου» κα Τέτα Παπαπολίτη και τον Πρόεδρο του Ε΄Διαμερισματικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Παούρη.

Από την «Κοινωνική Ιματιοθήκη» θα διανέμονται δωρεάν είδη ένδυσης, υπόδησης και είδη οικιακού εξοπλισμού, ελαφρώς μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση αλλά και καινούρια από προσφορές καταστημάτων, σε όποιους έχουν ανάγκη.
Επίσης θα διανέμονται βιβλία, σχολικά είδη, γραφική ύλη για παιδιά και παιδικά παιχνίδια. Συμπληρωματικά, σε περιπτώσεις έντονης ανάγκης που θα εκτιμάται από κοινωνικούς λειτουργούς, θα υπάρχει δυνατότητα παροχής τροφίμων για ενήλικες, παιδιά και βρέφη, καθώς και φαρμάκων σε συνεργασία με τα Δημοτικά Πολυιατρεία.

Η «Κοινωνική Ιματιοθήκη» λειτουργεί υπό την εποπτεία και μέριμνα της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Οργάνωση «Εθελοντές του Κόσμου».
Ο Δήμος Πειραιά προσφέρει το χώρο και τις υπηρεσίες των κοινωνικών λειτουργών και οι «Εθελοντές του Κόσμου» μεριμνούν για τη συλλογή, αποθήκευση και διάθεση των προσφερομένων ειδών.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Γαϊτανάρος στην ομιλία του, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Η Κοινωνική Ιματιοθήκη είναι μια νέα δραστηριότητα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη σε βασικά είδη, που σε κάποιους άλλους περισσεύουν. Ο πυρήνας αυτής της δράσης εμπεριέχεται στο κάλεσμα: Μην πετάτε τίποτα χρήσιμο γιατί το έχει ανάγκη ο διπλανός σας. Αξιοποιήσαμε τη διαθεσιμότητα των Εθελοντών του Κόσμου για την ανάπτυξη σε μόνιμη βάση αυτής της κοινωνικής δράσης στην πόλη μας. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα από το χώρο αυτό που προσωρινά μας παραχώρησε το Ε΄Δημοτ. Διαμέρισμα. Φιλοδοξία μας είναι η δράση αυτή να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα και η «Κοινωνική Ιματιοθήκη» να γίνει ένας νέος θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης στο Δήμο μας.

Η Κοινωνική Ιματιοθήκη προστίθεται στις νέες πρωτοβουλίες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, των Δημοτικών Πολυιατρείων και του Κοινωνικού Καταστήματος αυτής της Δημοτικής Αρχής, που διευρύνουν το δίκτυο κοινωνικής προστασίας προς τους οικονομικά αδύνατους συνδημότες μας.
Ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο κα Τέτα Παπαπολίτη και το Δ.Σ. των Εθελοντών του Κόσμου, τον Πρόεδρο του Διαμερίσματος κ. Σπύρο Παούρη, καθώς και τους υπαλλήλους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και του Ε΄Δημοτικού Διαμερίσματος.
Προσωπικά επειδή δεν έθεσα υποψηφιότητα και ως εκ τούτου δεν μετέχω στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συνεχίσω τη δράση μου στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης ως μέλος των «Εθελοντών του Κόσμου».

Η Πρόεδρος των «Εθελοντών του Κόσμου» κα Τέτα Παπαπολίτη, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη δράση των Εθελοντών και στην ανάγκη ανάπτυξης ενός δικτύου εθελοντών στην πόλη του Πειραιά.
Ευχαρίστησε το Δήμο για τη συμπόρευση στο έργο τους και ανακήρυξε τον κ. Γαϊτανάρο επίτιμο μέλος των «Εθελοντών του Κόσμου».

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Μπενέτος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τάσος Κάρλες, ως εκπρόσωπος του νέου Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την εν λόγω πρωτοβουλία και υποσχέθηκε την επέκτασή της από τη νέα Δημοτική Αρχή, ο νέος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Βουγιουκλάκης, οι νέοι κοινοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δαβάκης, Κούβαρης, Σκορδίλης, Σαββίδου, Ταφλαμπά, Γραφάκου, υπάλληλοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Διαμερίσματος, πολίτες και πλήθος εθελοντών.