Με τρεις διαφορετικούς τρόπους δρούσαν τα μέλη του κυκλώματος των Ρομά, με έδρα το Ζευγολατιό Κορινθίας και το Ζεφύρι Αττική, προκειμένου να αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.
Κάπως έτσι κατάφεραν από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και πριν λίγες ημέρες να αρπάξουν ίσως και περισσότερα από 2.000.000 ευρώ από 262 ανυποψίαστους πολίτες, ανάμεσα τους και πολλοί επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σενάρια που χρησιμοποιούσαν ήταν να προσποιούνται:
Α) τους πωλητές οχημάτων ή αντικειμένων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν την ιδέα της συμφέρουσας αγοράς,
Β) τους αγοραστές και αφού εντόπιζαν πρόσφατες αγγελίες κάθε είδους, με το πρόσχημα της άμεσης αγοράς και της άμεσης καταβολής χρημάτων, έπειθαν τα υποψήφια θύματά τους, και
Γ) τους πελάτες σε ξενοδοχειακές μονάδες ή άλλες επιχειρήσεις όπου χρησιμοποιούσαν το τέχνασμα της μεγάλης παραγγελίας ή της κράτησης μεγάλης διάρκειας, προφασιζόμενοι άμεσα προκαταβολή, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των θυμάτων τους.
Όπως έγινε γνωστό, μετά την αρχική προσέγγιση στα υποψήφια θύματα, χρησιμοποιούσαν τρεις μεθοδολογίες για να αποσπάσουν χρήματα:
1ον) Στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας οχημάτων, πείθουν τα θύματά τους να καταβάλουν προκαταβολή ως «καπάρο» και στη συνέχεια προφασιζόμενοι φορολογικούς και λογιστικούς λόγους ζητούν μεγαλύτερο ποσό, τάζοντας δήθεν καλύτερη τιμή λόγω της παρεξήγησης που δημιουργήθηκε.
Αν τα θύματα ήταν δύσπιστα, έθεταν ένα μελετημένο τέχνασμα σε εφαρμογή, με δήθεν μεταφορά χρημάτων από την πλευρά τους ως διευκόλυνση προς τον αγοραστή, ώστε στη συνέχεια να του αποσπάσουν τον τραπεζικό του λογαριασμό και να του αποστείλουν δήθεν απόκομμα – απόδειξη της μεταφοράς χρημάτων από άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Έτσι ο αγοραστής θεωρώντας ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν μετά από κάποιες μέρες, προέβαινε από μέρους του στην καταβολή των χρημάτων που θεωρούσε ότι του είχαν πιστωθεί προηγουμένως.
2ον) Αποσπούσαν με διάφορα τεχνάσματα πληροφορίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και αποκτούσαν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους, μέσω διαδικτύου. Λόγω του ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν πετύχαιναν πάντα, ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο ώστε να αποσπούν από τα θύματά τους τα στοιχεία ηλεκτρονικής εφαρμογής συγκεκριμένης τράπεζας, μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας ανάκτησης κωδικού πρόσβασης και χρήσης κωδικού μιας χρήσης.
3ον) Κατάρτιζαν και απέστελλαν στα υποψήφια θύματά τους κατάλληλα σχεδιασμένα γραπτά μηνύματα ( SMS ), τα οποία εμφαίνονταν ότι προέρχονταν από την τράπεζά τους και περιείχαν υπερσύνδεσμο – link , ο οποίος οδηγούσε σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, που προσομοίαζε με την αρχική ιστοσελίδα τράπεζας, όπου τους ζητούνταν να κάνουν σύνδεση συμπληρώνοντας το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).
Συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους για την είσοδο στο e-banking, τα μέλη της οργάνωσης αποκτούσαν άμεση πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και προέβαιναν στην άμεση μεταφορά χρηματικών ποσών.
Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ζευγολατιού Κορινθίας και στο Ζεφύρι Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος τραπεζικών καρτών και εγγράφων, πλήθος τηλεφωνικών καρτών SIM, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, 4 επιχειρησιακά αυτοκίνητα της οργάνωσης, το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ, κάρτες μελών τυχερών παιγνίων, πλήθος κοσμημάτων και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους έξι μέχρι στιγμής συλληφθέντες είναι και οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια αδικήματα κι είχαν αναπτύξει ιδιαίτερες μεθόδους εξαπάτησης. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία στο Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων ενός εμπόρου ξυλείας οικοδομών από τον οποίον άρπαξαν περί τις 20.000 ευρώ, ενώ μόνο από 5 θύματα κατάφεραν να… βάλουν στο χέρι 200.000 ευρώ. Τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες, τα μέλη του κυκλώματος τα δαπανούσαν για ανεγέρσεις οικοδομών, ανακαινίσεις σπιτιών, αγορές Ι.Χ. αυτοκινήτων και… «μεγάλη ζωή».
Διοικητής Ασφάλειας Αττικής: «Ανακάλυπταν συνεχώς νέα τεχνάσματα»
Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με ιδιαίτερη επαγγελματική δομή και κατάρτιση στον συγκεκριμένο τομέα απατών. Προς τον σκοπό αυτό, τα μέλη της μετέρχονταν τρεις διαφορετικές μεθοδολογίες ενώ είχαν εγκαταστήσει και λειτουργούσαν επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο, πραγματοποιώντας καθημερινά εκατοντάδες κλήσεις σε όλη τη χώρα.
Μάλιστα, είχαν τέτοιο βαθμό εξειδίκευσης που ανακάλυπταν συνεχώς νέα τεχνάσματα για να υποκλέπτουν τους προσωπικούς κωδικούς και λοιπά στοιχεία ηλεκτρονικής τραπεζικής από τα θύματά τους. Σε κάθε περίπτωση η δράση τους χαρακτηρίζονταν από ευελιξία, επιμονή και υπομονή μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους.
Οφείλω να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν σε αυτήν την ευρεία και δύσκολη επιχείρηση. Το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, καθώς και το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, τις ομάδες Ο.Π.Κ.Ε. και τους αστυνομικούς από έτερες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που συνέδραμαν καθοριστικά στις έρευνες. Η συνεργασία τους ήταν υποδειγματική καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο ζήλο και επαγγελματισμό».